Πρόκειται για μια περιοδεύουσα έκθεση παραγωγής του Κρατικού Αρχαιολογικού Μουσείου Βαρσοβίας (KAMB), με πολλούς ήδη σταθμούς σε πόλεις τις Πολωνίας και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Η έκθεση έχει ως στόχο να παρουσιάσει για πρώτη φορά στο ελληνικό κοινό μερικά από τα πολυτιμότερα και πιο αντιπροσωπευτικά αντικείμενα των συλλογών του KAMB.

Ασημένιο σκουλαρίκι, με περίαπτα σε αλυσίδα. Góra Strękowa, Πολωνία. 10ος αι. (© Κρατικό Αρχαιολογικό Μουσείο Βαρσοβίας)

Ασημένιο σκουλαρίκι, με περίαπτα σε αλυσίδα. Góra Strękowa, Πολωνία. 10ος αι. (© Κρατικό Αρχαιολογικό Μουσείο Βαρσοβίας)

Παρουσιάζονται 445 εκθέματα, στη συντριπτική τους πλειονότητα κοσμήματα αλλά και άλλου είδους περίτεχνα εξαρτήματα ένδυσης, όπως δαχτυλίδια, σκουλαρίκια, βραχιόλια, πόρπες, περίαπτα, περιδέραια, πόρπες ζωνών, χάντρες, σταυροί, εγκόλπια κ.ά. Η εκθεσιακή αφήγηση οργανώνεται σε 11 θεματικές ενότητες, ανάλογα με τα είδη, τις χρήσεις και τις τεχνικές διακόσμησης και κατασκευής των κοσμημάτων, ενώ ξεχωριστή ενότητα συνιστά ο περίφημος «Θησαυρός του Borucin».

Τα αντικείμενα της έκθεσης είναι κατασκευασμένα από ποικίλα πολύτιμα υλικά (ασήμι, χρυσό, μπρούντζο, γυαλί, ημιπολύτιμους λίθους κ.ά.) και προέρχονται από ανασκαφικές έρευνες που έχουν διεξαχθεί στη διάρκεια του τελευταίου αιώνα σε αρχαιολογικές θέσεις στην Πολωνία, τη Λευκορωσία και την Ουκρανία, καθώς και από ιδιωτικές συλλογές του 19ου αιώνα.

Μέσα από τη συγκεκριμένη συλλογή σκιαγραφείται μία εικόνα των διαφορετικών διακοσμητικών στυλ και τύπων κοσμημάτων που ήταν σε χρήση κατά την πρώιμη μεσαιωνική περίοδο στην Πολωνία και σε άλλες περιοχές της κεντρικής Ευρώπης, ιδιαίτερα αυτές που κατοικήθηκαν από σλαβικούς πληθυσμούς.

Η έκθεση αποτελεί το επιστέγασμα της συνεργασίας που είχε το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης με το Κρατικό Αρχαιολογικό Μουσείο Βαρσοβίας τα δύο τελευταία χρόνια (2015-2016), μια συνεργασία που ξεκίνησε με αφορμή την παρουσίαση στην Πολωνία (Αρχαιολογικό Μουσείο Πόζναν και Κρατικό Αρχαιολογικό Μουσείο Βαρσοβίας) της περιοδικής έκθεσης του ΑΜΘ “Everyday Life In Prehistoric Macedonia”.

Εικόνα αριστερά: Περιδέραιο, με γυάλινες χάντρες και μπρούντζινα περίαπτα. Widohoszcz, Λευκορωσία. 11ος – 13ος αι. (© Κρατικό Αρχαιολογικό Μουσείο Βαρσοβίας)

Εικόνα δεξιά: Πόρπη δαχτυλιόσχημη, μπρούντζινη. Widohoszcz, Λευκορωσία. 10ος – 12ος αι. (© Κρατικό Αρχαιολογικό Μουσείο Βαρσοβίας)