Το επετειακό Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης φιλοξενεί το ντοκιμαντέρ: «Εθνική Λυρική Σκηνή: Η ιστορία της όπερας στην Ελλάδα», σε παραγωγή ελculture, συμπαραγωγή COSMOTE TV και σε συνεργασία με την Εθνική Λυρική Σκηνή, με την υποστήριξη της Oriflame. Ένα ντοκιμαντέρ, σε σκηνοθεσία Κώστα Αυγέρη, γεμάτo με συγκινητικές αφηγήσεις, ιστορικά στοιχεία, σπάνιο αρχειακό υλικό από παραστάσεις όπερας, οπερέτας και μπαλέτου του μοναδικού λυρικού θεάτρου της Ελλάδας.

H ιστορία της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, από την ίδρυσή της μέχρι σήμερα, ζωντανεύει και ξεδιπλώνεται, για πρώτη φορά στη μεγάλη οθόνη, μέσα από καλλιτέχνες και συντελεστές που έχουν συνδεθεί άρρηκτα με την πορεία της. Οι εμπειρίες και οι αφηγήσεις τους μας συνοδεύουν σ’ αυτό το ταξίδι. Γιατί εν τέλει η ιστορία της Λυρικής είναι οι άνθρωποι που συνδέθηκαν με αυτήν.

Το χθες, το σήμερα και το πολλά υποσχόμενο αύριο της Εθνικής Λυρικής Σκηνής προβάλλεται στη μεγάλη οθόνη, την Κυριακή 4 Μαρτίου, 17:30 στην Αίθουσα Τζον Κασσαβέτης, Αποθήκη 1, Λιμάνι. Αμέσως μετά την προβολή της ταινίας θα ακολουθήσει cocktail party στον πολυχώρο Ύψιλον.

Την υλοποίηση της παραγωγής «Εθνική Λυρική Σκηνή: Η ιστορία της Όπερας στην Ελλάδα», έχει αναλάβει η πολιτιστική πλατφόρμα ελculture σε συμπαραγωγή με την COSMOTE TV και σε συνεργασία με την ΕΛΣ.

Η δεύτερη προβολή πραγματοποιείται στην ίδια αίθουσα την Τρίτη 6 Μαρτίου στις 13:00.

Το ‘Υψιλον βρίσκεται στην οδό Εδέσσης, στον αριθμό 5. Το κτήριο όπου κατοικεί, αποτελεί ένα από τα τελευταία, ελάχιστα δείγματα αρχιτεκτονικής του κέντρου της πόλης πριν την μεγάλη Πυρκαγιά του ’17, σε ένα οικοδομικό τετράγωνο που κρατά τη γενική μορφή του από το τέλος της τουρκοκρατίας.

Χτίστηκε το 1868, από τον Ιωάννη Κύρτση, του οποίου τα αρχικά διακρίνονται ακόμα και σήμερα στο μαρμάρινο υπέρθυρο της κεντρικής εισόδου του κτηρίου.

Ύψιλον

Ύψιλον

Σε έναν τέτοιο χαρακτηριστικό και χαρακτηρισμένο χώρο, που στα 150 χρόνια ζωής του άλλαξε πολλαπλές εμπορικές χρήσεις, το Ύψιλον θέλησε να υλοποιήσει το όραμά του για ένα νέο, για τη Θεσσαλονίκη, πεδίο ψυχαγωγίας και πολιτισμού, όπου άρρηκτο κομμάτι του είναι η ιστορία της περιοχής, η μουσική, το φαγητό, το fine drinking. 

Σε λίγο καιρό ο επισκέπτης θα μπορεί επίσης να επισκεφθεί το μικρό πωλητήριο αντικειμένων του Ύψιλον, καθώς και να περιηγηθεί στον πρώτο όροφο γνωρίζοντας το εγχείρημα του working space, όπου διαφορετικά γραφεία και δημιουργοί, θα συμπράττουν ή απλώς θα συμπορεύονται κάτω από την ίδια στέγη.

Ύψιλον

Ύψιλον