«Κέρκυρα, Μπάρι, Τάραντας: Αόρατα νήματα – Ορατοί δεσμοί»: Τρεις εγκαταστάσεις video art ενώνουν Κέρκυρα, Μπάρι και Τάραντας

Τρεις πόλεις στις οποίες η αλληλεπίδραση των πολιτισμών της Ελλάδας και της Μεγάλης Ελλάδας διαγράφεται έντονη, τόσο στα μνημεία, όσο και στη γλώσσα και την κουλτούρα

Τρεις εγκαταστάσεις video art που θα ενώσουν τρία διαφορετικά ιστορικά κτίρια σε τρεις πόλεις στην Ελλάδα (Κέρκυρα) και στη Μεγάλη Ελλάδα (Μπάρι και Τάραντας).

Το Ελληνικό Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, ως εταίρος στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Ελληνοϊταλικής Συνεργασίας «Πάρκο Λογοτεχνικών Ταξιδιών στην Ελλάδα και τη Μεγάλη Ελλάδα» με ακρωνύμιο POLYSEMI, διοργανώνει, στις 31 Ιανουαρίου 2020, μια δράση στον δημόσιο χώρο, με έργα διεθνών καλλιτεχνών της video art. Πρόκειται για τη δημιουργία τριών εγκαταστάσεων video art σε εξωτερικές επιφάνειες κτιρίων – τοποσήμων τριών πόλεων στα Ιόνια Νησιά και την Απουλία: την Κέρκυρα, το Μπάρι και τον Τάραντα. Τρεις πόλεις, στις οποίες η αλληλεπίδραση των δύο πολιτισμών διαγράφεται έντονη, τόσο στα μνημεία, όσο και στη γλώσσα και την κουλτούρα.

O δημόσιος χώρος εμπερικλείει πολλαπλές διαστάσεις και σύνθετες ταυτότητες: κοινωνικές, πολιτικές, οικονομικές, πολιτιστικές, δημογραφικές, περιβαλλοντικές. Κάποιες από αυτές τις βλέπουμε, τις βιώνουμε, τις κατανοούμε. Άλλες τις συναντάμε σε ένα συμβολικό, φαντασιακό επίπεδο. Αποτελούν κομμάτια, συχνά κρυφά, φαντάσματα των ιστοριών των κατοίκων, των ονείρων και των απογοητεύσεών τους, της μνήμης του χώρου, των διαφορετικών του χρήσεων, των συνειρμών που ανασύρει.

Η δράση έχει σαν στόχο, κάποιες από τις διαστάσεις αυτές να συνδεθούν με αόρατα νήματα, επιτρέποντας στους κατοίκους – θεατές να βιώσουν κοινές μα και ξεχωριστές εμπειρίες, ανάλογα με τον ιδιαίτερο χαρακτήρα της κάθε πόλης, αποκαλύπτοντας, παράλληλα, καινούργια φαντασιακά και συναισθηματικά τοπία, νέες διαδρομές του λογοτεχνικού πάρκου POLYSEMI.

Πρώτος σταθμός, η Κέρκυρα και, συγκεκριμένα, η πρόσοψη της εκκλησίας της Παναγίας Κυρά Φανερωμένης των Στερεωτών ή, αλλιώς, της Παναγίας των Ξένων, που βρίσκεται στην καρδιά της παλιάς πόλης, στο «πλακάδο τ’ Αγιού». Χτίστηκε κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας (1689) και συνιστούσε έναν φιλόξενο θρησκευτικό και πνευματικό χώρο για «όσους ξένους χριστιανούς είναι από τα μέρη της στερηάς», κυρίως πρόσφυγες από την Ήπειρο που, κατατρεγμένοι από τους Τούρκους, κατέφευγαν στην Κέρκυρα. Ένας ναός ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής, με νεοκλασικά και μπαρόκ στοιχεία, από τους ομορφότερους του νησιού.

Στον χώρο αυτό, στις 31 Ιανουαρίου, από τις 18:30, θα παρουσιαστούν τα έργα των καλλιτεχνών:

1.     “Floating in Space” της Ελληνίδας video artist Αγγελίνας Βοσκοπούλου.
2.     “Mire” και “Invisible Threads” του Ιρλανδού video artist David Ian Bickley.
3.     “Clouds” του Βρετανού καλλιτέχνη David Hawkins.

Θα ακολουθήσουν αντίστοιχα δρώμενα στις πόλεις του Μπάρι και του Τάραντα.

Τα έργα – Οι καλλιτέχνες

Αγγελίνα Βοσκοπούλου

Η Αγγελίνα Βοσκοπούλου γεννήθηκε στην Αθήνα. Είναι απόφοιτος του Πανεπιστημίου του Middlesex (BA in Fine Arts and Technology, 2005). Επίσης, κατέχει μεταπτυχιακό τίτλο στις Ψηφιακές Τέχνες από το Πανεπιστήμιο Τεχνών του Λονδίνου (Arts London – MA in Digital Arts).

Έχει στο ενεργητικό της πλήθος συμμετοχών σε διεθνείς εκθέσεις και διοργανώσεις σύγχρονης τέχνης, ενώ έργα της βρίσκονται σε συλλογές και χώρους τέχνης, στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Μεταξύ άλλων, έχει βραβευτεί δύο φορές στον Παγκόσμιο Καλλιτεχνικό Διαγωνισμό του Λονδίνου (LICC) (2009, στην κατηγορία βίντεο τέχνη και 2019, στην κατηγορία γλυπτική εγκατάσταση).

Διεθνές βραβείο Caravaggio για τη συνολική καλλιτεχνική της συνεισφορά (Μιλάνο, 2018).
Βραβείο στη Διεθνή Μπιενάλε Τέχνης του Μπάρι, στην κατηγορία βίντεο τέχνη (2019).
Τρίτο βραβείο στην όγδοη Διεθνή Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης (Τextile Αrt) της Μαδρίτης, στην κατηγορία small format (2019).

David Ian Bickley

Γεννημένος στο Μάντσεστερ το 1961, ο David Ian Bickley είναι καλλιτέχνης, σκηνοθέτης, μουσικός και παραγωγός, με πάνω από 30 χρόνια εμπειρίας στον χώρο της δημιουργίας και της παραγωγής.

Ως παραγωγός και σκηνοθέτης κινηματογράφου και τηλεόρασης κέρδισε το βραβείο BBC ταινίας μικρού μήκους. Έχει λάβει, επίσης, βραβείο για βίντεο στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Sony, βραβείο καλύτερου ντοκιμαντέρ / καλύτερου σκηνοθέτη στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Fastnet και δύο βραβεία για ταινίες του από το Συμβούλιο Τεχνών της Ιρλανδίας.

Εκτός των άλλων, έχει εργαστεί για τον ιρλανδικό κρατικό ραδιοτηλεοπτικό οργανισμό RTE, ενώ, σαν κινηματογραφιστής έχει παρουσιάσει το έργο του δίπλα σε μεγάλους καλλιτέχνες όπως οι Tracey Emin, Mat Collishaw και Ron Arad.

David Hawkins

O David Hawkins γεννήθηκε στο Gloucester της Μεγάλης Βρετανίας και φοίτησε στο Randwick Village School και στο Marling School Stroud, όπου είχε την τύχη να έχει ως δάσκαλό του τον εξαιρετικό καλλιτέχνη Kenneth Lauder. Πήρε πτυχίο στον τομέα των Πολιτικών από το Πανεπιστήμιο του Λίβερπουλ. Αργότερα σπούδασε Καλές Τέχνες στο City & Guilds of London Art School και στο Goldsmiths College.

Ζει και εργάζεται στο Βερολίνο και στη Σύρο.

Τα ζωγραφικά του έργα είναι διαποτισμένα με την πνευματικότητα, το φως και το χρώμα του ελληνικού νησιού. Δραστηριοποιείται, επίσης, ως video artist, φωτογράφος και συγγραφέας.

Tο πρόγραμμα POLYSEMI

Το έργο POLYSEMI (Park of literary travels in Greece and Magna Graecia) υλοποιείται στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος Εδαφικής Συνεργασίας (INTERREG) Ελλάδας – Ιταλίας 2014-2020 και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Το POLYSEMI είναι ένα νοητό πάρκο, ένα σύνολο προτεινόμενων πολιτιστικών διαδρομών και περιπάτων που, ως επί το πλείστον, ακολουθούν τα ίχνη από τη ζωή και το έργο ανθρώπων του πνεύματος από τα Ιόνια Νησιά και την Απουλία. Απώτερος στόχος, ένας βιώσιμος, περιφερειακός τουρισμός.

Οι εταίροι του POLYSEMI είναι οι ακόλουθοι:

  • Πανεπιστήμιο του Μπάρι Άλντο Μόρο, Τμήμα Λογοτεχνίας, Γλώσσας, Τεχνών.
    Ιταλικά και Συγκριτικές Κουλτούρες, επικεφαλής του Προγράμματος
  • Ιόνιο Πανεπιστήμιο, Τμήμα Πληροφορικής
  • Ελληνικό Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού
  • Δήμος Τάραντα
  • Περιφέρεια Ιονίων Νήσων.

Για περισσότερες πληροφορίες: https://polysemi.di.ionio.gr/

Φωτογραφία εξωφύλλου: Αγγελίνα Βοσκοπούλου, Floating in Space, video, 03:32 min

Συντελεστές

ΟΜΑΔΑ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ POLYSEMI ΓΙΑ ΤΟ ΥΠΠΟΑ:

Μάριος Κωστάκης, Προϊστάμενος Γενικής Διεύθυνσης Σύγχρονου Πολιτισμού

Νίκη Μόνικα Τσιλιμπέρδη, Προϊσταμένη Διεύθυνσης Ανάπτυξης Σύγχρονης Δημιουργίας, ως συντονίστρια της ομάδας

Ελένη Ανδρέου, Ιωάννης Ανδρέου, Βασιλική Ασημακοπούλου, Άννα Καλαφατάκη, Κυριάκος Κουτρουλιάς, Σπυρίδωνας Μάκκας, Ελένη Τουμπανάκη, Βασίλειος Τσιβάκης.

ΣΥΛΛΗΨΗ ΙΔΕΑΣ, ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΩΝ ΒΙΝΤΕΟΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ:

Ελένη Τουμπανάκη, Προϊσταμένη Τμήματος Κινηματογραφίας και Οπτικοακουστικών Μέσων.

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ, ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ:

Φιλία Μηλιδάκη και η δημιουργική ομάδα του Eye’s Walk Digital Festival.

«Ευχαριστούμε θερμά για την πολύτιμη υποστήριξή τους τον Δήμο Κέρκυρας, την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, καθώς και τους υπευθύνους του Ιερού Ναού της Παναγίας των Ξένων.»

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.