12ο Athens Digital Arts Festival

Το κεντρικό θέμα της φετινής διοργάνωσης είναι η Digital Pop

Το Διεθνές Φεστιβάλ Ψηφιακών Τεχνών της Ελλάδας, Athens Digital Arts Festival (ADAF), επιστρέφει για την ετήσια διοργάνωσή του στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας και σας προσκαλεί σε μία τετραήμερη συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί από τις 19 έως τις 22 Μαΐου, στο κτηριακό Συγκρότημα Πύλη Ερμού 117 – 121. Παράλληλα, το ADAF 2016 θα παρουσιάσει έργα καλλιτεχνών και AV performances στον πολυχώρο six d.o.g.s.

Με κεντρικό θέμα Digital Pop, το ADAF 2016 εξερευνά τις διαφορετικές πτυχές του Ποπ στην ψηφιακή εποχή και όπως αυτές εξελίσσονται από τη συνεχή ενασχόληση με τις νέες τεχνολογίες και το διαδίκτυο. Οτιδήποτε ορίζεται ως Ποπ, χαρακτηρίζεται από την κουλτούρα του «εδώ και τώρα». Στις μέρες μας, το Ποπ μπορεί να προσδιορίζεται μέσα από likes, shares, tweets, views ή followers φανερώνοντας κατά κάποιον τρόπο τη δύναμη του πλήθους να διαμορφώνει τάσεις και νοοτροπίες, αλλά ταυτόχρονα αυτή η δυναμική φαίνεται να είναι εφήμερη καθώς ο πολιτισμός εξελίσσεται με γρήγορους ρυθμούς.

450 καλλιτέχνες από 60 χώρες θα παρουσιάσουν τα έργα τους μέσα από ένα πολυδιάστατο πρόγραμμα που θα περιλαμβάνει διαδραστικές και οπτικοακουστικές εγκαταστάσεις, video art, διαδικτυακά έργα, δημιουργικά εργαστήρια για ενήλικες αλλά και για παιδιά, καθώς εγκαινιάζει τη νέα κατηγορία ADAF KIDS. Επιπλέον, θα πραγματοποιηθούν ομιλίες καλλιτεχνών και παρουσιάσεις διεθνών φεστιβάλ, όπως τα Japan Media Arts Festival (Ιαπωνία), Loop Festival (Ισπανία), Anima (Βέλγιο), Locomocion (Μεξικό), κ.ά. Επίσης, στο πρόγραμμα προβολών συμπεριλαμβάνονται: το πολυσυζητημένο ντοκιμαντέρ, The Story of Technoviking, το πρόγραμμα VIDEOsPAIN με έργα video art από Ισπανούς καλλιτέχνες, το πρόγραμμα From A to Z in Loop με έργα φοιτητών από το ΑΤΕΙ Αθήνας και το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Στο gallery space του six d.o.g.s θα παρουσιαστεί η έκθεση Digital Image του ADAF αφιερωμένη στη σύγχρονη ψηφιακή εικόνα και την ποπ κουλτούρα του διαδικτύου.

Από τις 19 μέχρι τις 22 Μαΐου, το Φεστιβάλ θα πλαισιώνεται από οπτικοακουστικές περφόρμανς που θα πραγματοποιηθούν στο gig space του six d.o.g.s. Ξεκινώντας στις 19 Μαΐου με το exclusive event focus raster-noton με καλλιτέχνες από το διεθνές label ηλεκτρονικής μουσικής raster noton και ολοκληρώνοντας το πρόγραμμα του με την performance Recession της γνωστής κολεκτίβας 1024 από τη Γαλλία, προσκαλεί το κοινό σε μια σειρά από εντυπωσιακά οπτικοακουστικά live acts.

Αναλυτικό πρόγραμμα

Workshops

To Διεθνές Φεστιβάλ Ψηφιακών Τεχνών της Ελλάδας, Athens Digital Arts Festival (ADAF) σας προσκαλεί να συμμετέχετε στα εργαστήρια που διοργανώνει στο πλαίσιο της 12ης διοργάνωσής του, με στόχο την εξοικείωση με τις νέες τεχνολογίες και τον ψηφιακό πολιτισμό. Τα εργαστήρια θα πραγματοποιηθούν από τις 19 έως τις 22 Μαΐου στο κτηριακό Συγκρότημα Πύλη Ερμού 117 – 121.

Το φετινό πρόγραμμα εργαστηρίων του Athens Digital Arts Festival επικεντρώνεται στην ψηφιακή Ποπ κουλτούρα εστιάζοντας στο ψηφιακό περιεχόμενο που καταναλώνουμε, στην εξέλιξη των οπτικοακουστικών τεχνών μέσα από γλώσσες προγραμματισμού και σε πρακτικές για τη δημιουργία διαδραστικών εγκαταστάσεων.

Το πρόγραμμα των εργαστηρίων περιλαμβάνει:

3D Pop in the browser | Εισηγητής: Νίκος Βογιατζής (GR) | Είσοδος Ελεύθερη
Πέμπτη 19 Μαΐου | 14:00 – 17:00

Ακολουθώντας τη γραμμή της εξέλιξης των ψηφιακών οπτικουακουστικών τεχνών, οι συμμετέχοντες σχεδιάζουν online τους δικούς τους ήχους και visuals σε πραγματικό χρόνο, βασισμένοι/ες σε online εργαλεία κατασκευασμένα από την κοινότητα των καλλιτεχνών. Συνεργάζονται δουλεύοντας το κομμάτι της εικόνας με διαδραστικά τρισδιάστατα γραφικά στη Javascript και το κομμάτι του ήχου ρεμιξάροντας ποπ ακούσματα της επιλογής τους.

Interactive installations with VVVV | Εισηγητές: Andreas Brendle – Laurens Rinke (DE)
Πέμπτη 19 Μαΐου 17:00 – 18:00, Παρασκευή 20 Μαΐου 14:00 – 17:00

Το vvvv αποτελεί ένα περιβάλλον visual προγραμματισμού σε πραγματικό χρόνο, γρήγορο στην εκμάθηση ενώ προσφέρει τη δυνατότητα δημιουργίας μεγάλων τρισδιάστατων συνθέσεων και συνδυάζεται εύκολα με τεχνολογικό εξοπλισμό. Οι συμμετέχοντες θα συνεργαστούν με στόχο τη δημιουργία ενός παιχνιδιού ή μιας εγκατάστασης ενώ θα χακάρουν διαφορετικές τεχνολογίες αλλάζοντας τον τρόπο χρήσης τους.

Meeting the experts – Photography workshop | Canon @ ADAF | Είσοδος Ελεύθερη
Παρασκευή 20 Μαΐου 13:00 – 14:00, Κυριακή 22 Μαΐου 2016 14:00 – 15:00

Με τη συμμετοχή της στο ADAF 2016, η Canοn παρουσιάζει στο κοινό τις τεχνολογικές εξελίξεις της Canon EOS Μ3 και της Canon EOS M10. Είτε είσαι αρχάριος είτε έμπειρος φωτογράφος, ανακάλυψε το νέο κόσμο του επαγγελματικού εξοπλισμού, με την ευκολία χρήσης και τις μικρές διαστάσεις των σύγχρονων ηλεκτρονικών συσκευών.

Use your face as an interface | Εισηγητής: Popesz Csaba Láng
Παρασκευή 20 Μαΐου 17.00 – 20.00

Μία μηχανή μπορεί να αναγνωρίζει και να ακολουθεί την κίνησή του ερμηνεύοντας παράλληλα συναισθηματικές αντιδράσεις. Γιατί οι ρόλοι να μην αντιστραφούν; Εάν οι μηχανές μπορούν να ελέγξουν τα πρόσωπά μας, τότε ας ελέγξουμε τις μηχανές χρησιμοποιώντας τα πρόσωπά μας. Κάνοντας χρήση τη γλώσσα οπτικού προγραμματισμού PureData (Pd) οι συμμετέχοντες θα εξοικειωθούν με το “γραφικό προγραμματισμό” ελέγχοντας ένα βίντεο κυριολεκτικά μέσω της κίνησης του προσώπου τους.

Mapping The Vortex: Mapping & Visualization with SuperCollider | Εισηγητής: Μαρίνος Κουτσομιχάλης (GR)
Σάββατο 21 Μαΐου 2016 17:00 – 20:00, Κυριακή 22 Μαΐου 15:00 – 18:00

Ένα εντατικό διήμερο εργαστήριο που απευθύνεται σε όσους θέλουν να διευρύνουν την τεχνική και θεωρητική τους κατάρτιση στους τομείς του mapping και visualization. Το υλικό του εργαστηρίου βασίζεται στο βιβλίο “Mapping and Visualization with SuperCollider” του εισηγητή και οι συμμετέχοντες θα εξοικειωθούν με μια σειρά σχετικών θεμάτων όπως: 2D computer graphics, φράκταλς, particle systems, encodings/mapping, ανάλυση ήχου και δεδομένων, waverform/spectra syntesis καθώς και προχωρημένες τεχνικές sonification και visualization.

Digital as Pop Culture (Talk) | Εισηγητές: Βασιλική Λαλιώτη, Μανώλης Πατινιώτης, Δέσποινα Βαλάτσου, Μήτσoς Μπιλαλής (GR) | Είσοδος Ελεύθερη
Κυριακή 22 Μαΐου 18:30

Στόχος του εργαστηρίου είναι να διερευνήσει τις σχέσεις ανάμεσα στα σύνθετα πεδία των ψηφιακών ανθρωπιστικών επιστημών και της σύγχρονης δημοφιλούς κουλτούρας. Οι θεματικές που θα αναπτυχθούν είναι: On bullshit, Web 2.0 και νέες μουσικές κοινότητες, DH και DigHist: πιο ποπ… πεθαίνεις! και Και ποπ, και digital και viral.

ΑDAF kids

Είσαι έτοιμος να ανακαλύψεις τον ψηφιακό κόσμο;

To Διεθνές Φεστιβάλ Ψηφιακών Τεχνών της Ελλάδας, Athens Digital Arts Festival εγκαινιάζει τη νέα του ενότητα ADAF kids.

Το Σαββατοκύριακο 21 και 22 Μαΐου, παιδιά και γονείς μπορούν να δοκιμάσουν στην πράξη τις απεριόριστες δυνατότητες που προσφέρει η ψηφιακή τεχνολογία. Ετοιμαστείτε για ένα ταξίδι στον κόσμο των ψηφιακών τεχνών μέσα από διαδραστικές εγκαταστάσεις, δημιουργικά εργαστήρια και προβολές animation.

Δημιουργήστε μαγικούς ήχους και εφέ με πρωτότυπα ηλεκτρονικά μουσικά όργανα στη διαδραστική εγκατάσταση “Playground” της βραβευμένης ομάδας από την Αυστρία, Circus Lumineszenz. Δημιουργήστε το δικό σας animation, έτσι όπως το έχετε φανταστεί μέσα από το ειδικά διαμορφωμένο εργαστήριο «Ένας μικρός χάρτινος κινούμενος κόσμος» του έμπειρου animator Μπάμπη Αλεξιάδη. Εξερευνήστε τον κόσμο του animation μέσα από το εντυπωσιακό πρόγραμμα προβολών “Pop Pop” από καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο (Μ. Βρετανία, Ρωσία, Ισπανία, Ουκρανία) και ανακαλύψτε μαγικές ιστορίες.

Το μόνο που χρειάζεται να φέρετε μαζί σας είναι η διάθεση για παιχνίδι, συνεργασία και δημιουργικότητα!

Σας περιμένουμε στο κτηριακό Συγκρότημα Πύλη Ερμού 117 – 121, στο ιστορικό κέντρο Αθήνας.

Τα παιδιά άνω των 7 ετών μπορούν να συμμετέχουν στο πρόγραμμα χωρίς την παρουσία κηδεμόνα.

Στη τιμή του εισιτηρίου προσφέρεται και η είσοδος στην έκθεση της 12ης διοργάνωσης του 12ου Athens Digital Arts Festival.

Συντελεστές

Επιμέλεια καλλιτεχνικού προγράμματος ADAF 2016: Ηλίας Χατζηχριστοδούλου & Κατερίνα Γκουτζιούλη

Installation: Επιμέλεια Κατερίνα Γκουτζιούλη
Video art: Επιμέλεια Ειρήνη Ολυμπίου
Animation: Επιμέλεια Μπάμπης Αλεξιάδης
Web art: Επιμέλεια Φωτεινή Βεργίδου
Performances: Επιμέλεια Κατερίνα Αντωνοπούλου
Digital image: Επιμέλεια Καρολίνα Γκάλι
Workshops: Επιμέλεια Σωτήρης Ηλιάδης

Εισιτήρια

Τιμές εισιτηρίων: 

5 €
- 8 €

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.