Το Σάββατο 23 Απριλίου, το Εθνικό Θέατρο με τη φιλική συμμετοχή καλλιτεχνών (ηθοποιών, σκηνοθετών και μεταφραστών) διοργανώνει μια γιορτή προς τιμή του Sir Willy (William Shakespeare), με αφορμή τη συμπλήρωση των 400 χρόνων από το θάνατό του.

Μέσα σε ένα κοντέινερ – μια πρωτότυπη εγκατάσταση – που θα στηθεί με τη συνδρομή του Δήμου Αθηναίων στην πλατεία Ομονοίας, από τις 11:00 το πρωί έως τις 23:00, ηθοποιοί, σκηνοθέτες και μεταφραστές ζωντανεύουν αποσπάσματα από τα σημαντικότερα έργα του κορυφαίου θεατρικού συγγραφέα και καλούν τους επισκέπτες του «Δωματίου» σε ένα συναρπαστικό ποιητικό ταξίδι.

Ο Άμλετ, ο Ρωμαίος και η Ιουλιέτα, ο Ριχάρδος Γ΄, ο Ιάγος, η Λαίδη Μάκβεθ, ο βασιλιάς Ληρ, ο Σάιλοκ, η Οφηλία, η Κορντέλια και άλλοι διάσημοι ήρωες του Βάρδου κατοικούν στο «Δωμάτιο» για δώδεκα ώρες πνευματικής περιπέτειας.

Στο Λονδίνο, το Shakespeare’s Globe οργανώνει το «Complete Walk», μια βόλτα στις όχθες του Τάμεση όπου, στις 23 και στις 24 Απριλίου θα προβάλλονται σε τεράστιες οθόνες δεκάλεπτα φιλμ με σκηνές από έργα του Σαίξπηρ, με τη συμμετοχή διάσημων ηθοποιών. Στη Νέα Υόρκη, μεγάλη έκθεση με φωτογραφίες, κοστούμια και προγράμματα από παλιές παραστάσεις έργων του Σαίξπηρ παρουσιάζονται στην New York Public Library for the Performing Arts. Στο Σικάγο, δεκάδες εστιατόρια συμμετέχουν στο «Culinary Complete Works», όπου επαγγελματίες σεφ χρησιμοποιούν τα έργα του Βάρδου ως έμπνευση για τη δημιουργία ενός ή περισσότερων πιάτων.

39 ηθοποιοί και σκηνοθέτες από το δυναμικό του Εθνικού Θεάτρου διαβάζουν αποσπάσματα από 13 θεατρικά έργα του Σαίξπηρ.

Θεατρικά έργα: (αλφαβητικά)
Αγάπης αγώνας άγονος, Άμλετ, Δωδεκάτη Νύχτα, Μακμπέθ, Ο έμπορος της Βενετίας, Βασιλιάς Ληρ, Όνειρο καλοκαιρινής νύχτας, Οθέλλος, Ριχάρδος ο Β’, Ριχάρδος ο Γ’, Ρωμαίος και Ιουλιέττα, Το ημέρωμα της Στρίγκλας, Η τρικυμία

Σε μεταφράσεις  των: (αλφαβητικά)
Κ. Αγγελάκη-Ρουκ, Μ.Βολανάκη, Κ.Καρθαίου, Δ.Καψάλη, Χ.Μπάμπου-Παγκουρέλη, Ε.Μπελιέ, Ν.Μ. Παναγιωτάκη, Σ.Πασχάλη, Τ.Ρούσσου, Β.Ρώτα, Ν.Χατζόπουλου, Γ.Χειμωνά