Το 14o Φεστιβάλ ART4MORE έρχεται από την 1η έως τις 14 Νοεμβρίου με θεματική «Άνθρωποι σε Μετάβαση – Τέχνη σε Μετάβαση».

Μέσω του Φεστιβάλ ART4MORE 2021 το θέμα της Ψυχικής Υγείας εισχωρεί στην καθημερινή τροχιά μετακίνησης του κοινού, για να καταστήσει ξεκάθαρο ότι ο διάλογος είναι αναγκαίος και μπορεί να είναι παρών κάθε στιγμή. Η ψυχική υγεία είναι μια κατάσταση διαρκούς μετάβασης, όπου άνθρωπος και κοινωνίες μεταμορφώνονται και μετεξελίσσονται ραγδαία.

Τα μέσα μετακίνησης και οι σύγχρονες συγκοινωνίες του κοινού της Αθήνας, οι αποβάθρες, πλατφόρμες, αλλά και άλλοι χώροι, χρησιμοποιούνται ως ο κύριος καλλιτεχνικός τόπος παρουσίασης των δράσεων του Φεστιβάλ, που περιλαμβάνουν: Εκθέσεις, μορφές θεάτρου, εργαστήρια, ομιλίες και μουσικές παραστάσεις.

Η ανθρώπινη ύπαρξη βρίσκεται συνεχώς σε μετάβαση. Το πεδίο της ψυχικής υγείας χαρακτηρίζεται επίσης από ποικίλες μεταβάσεις: από το άσυλο στην κοινότητα, από την ατομικότητα στη συλλογικότητα, από το άτομο στο πρόσωπο, από τη λύπη στη χαρά. Μια διαρκής κίνηση από το ένα σημείο στο άλλο, μια μετάβαση από ένα τέλος σε μια νέα αρχή. Συχνά μαζί με την κρίση χρησιμοποιείται ο όρος μετάβαση (transition) και η ίδια η μετάβαση σχετίζεται επίσης με την κρίση.

Κατά τη διάρκεια της ζωής, το άτομο βιώνει διάφορες μεταβάσεις. Η μετάβαση συνήθως χρησιμοποιείται ταυτόσημα με την αλλαγή, συχνά μάλιστα με τη μεγάλη αλλαγή, που αφορά το άτομο ή ολόκληρο το σύστημα στο οποίο το άτομο ανήκει.

Η «μετάβαση» είναι μια περίοδος αλλαγής και μεταμόρφωσης, μια περίοδος που συνήθως αποτελεί καμπή για όλους όσοι εμπλέκονται, μια αλλαγή στην κατάσταση, μια μεταβολή στους ρόλους, μια νέα, διαφορετική αίσθηση του εαυτού που ζει σ’ έναν διαρκώς μεταβαλλόμενο κόσμο. Οι μεταβάσεις σηματοδοτούν την εξέλιξή μας: νέοι ρόλοι, νέες συμπεριφορές, νέες πεποιθήσεις. Η τέχνη δεν είναι παρά η αποτύπωση αυτών των μεταβάσεων.

14o art4more

Α. ΕΝΟΤΗΤΑ | ΕΚΘΕΣΕΙΣ

1. Moving On: Άνθρωποι σε Μετάβαση – Τέχνη σε Μετάβαση (1-14 Νοεμβρίου 2021 / Αποβάθρες Αττικό Μετρό)

Η συγκεκριμένη ενότητα φέρνει το ελληνικό κοινό κοντά στα έργα εννέα καταξιωμένων καλλιτεχνών από όλο τον κόσμο, κάτω από το θέμα της μετάβασης και της σύνδεσης της με τη Ψυχική Υγεία, ειδικά κάτω από το πρίσμα των προκλήσεων της πανδημίας.

Τα έργα θα εκτεθούν για 14 ημέρες σε όλα τα επίπεδα των εξής 17 σταθμών της Γραμμής 2&3 της ΣΤΑΣΥ (Μετρό): Σεπόλια, Άγιος Ιωάννης, Αττική, Δάφνη, Σταθμός Λαρίσης, Ευαγγελισμός, Μεταξουργείο, Μέγαρο Μουσικής, Ομόνοια, Αμπελόκηποι, Πανεπιστήμιο, Πανόρμου, Σύνταγμα, Κατεχάκη, Συγγρού-Φιξ, Εθνική Άμυνα, Νέος Κόσμος.

Παρουσιάζονται έργα των: Laura Breiling, Germany (laurabreiling.de), Cinyee Chiu, Taiwan (cinyeechiu.com), Mara Drozdova, Latvia (maradrozdova.com), Νίκος Καναρέλης, Ελλάδα, Χρήστος Κούρτογλου, Ελλάδα (masterviewdesign.com), Camelia Pham, Vietnam (cameliapham.com), Eric Puybaret, France (ericpuybaret.com ),  Alefes Silva, Colombia (behance.net/marianalefess), Andrea Wan, Hong – Kong (andreawan.com)

Επιμέλεια: Μαριτίνα Κονταράτου, Θεωρητικός Τέχνης

2. Έκθεση “Art Residencies σε Δομές Ψυχικής Υγείας” (12-14 Νοεμβρίου, 11.00 – 22.00 / Σεράφειο / Εγκαίνια: Παρασκευή 12 Νοεμβρίου, 19.00)

Παρουσίαση των έργων που παράχθηκαν από κοινού από μέλη-λήπτες υπηρεσιών ψυχικής υγείας της Κ.Σ.Δ.Ε.Ο. «ΕΔΡΑ» και αναδυόμενους καλλιτέχνες / φοιτητές της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών

Επιμέλεια: Ιωάννα – Μαρία Λέκκα, Εργοθεραπεύτρια Οικοτροφείου «Ιπποκράτης Ι»
Κωνσταντίνα Γιαννιούδη, Εργοθεραπεύτρια Οικοτροφείου «Ιπποκράτης ΙΙ»

3. Φωτογραφική  Έκθεση Ληπτών Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας (12-14 Νοεμβρίου, 11.00 – 22.00 / Σεράφειο / Εγκαίνια: Παρασκευή 12 Νοεμβρίου, 19.00)

Project φωτογραφικών λήψεων από λήπτες υπηρεσιών ψυχικής υγείας της Κ.Σ.Δ.Ε.Ο. «ΕΔΡΑ», που υλοποιήθηκε στον 4ο κύκλο του Εργαστηρίου Φωτογραφίας, που πραγματοποιείται στο Οικοτροφείο «ΙΠΠΟΚΡΑΤΗΣ Ι».

Β. ΕΝΟΤΗΤΑ | ΒΙΩΜΑΤΙΚΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ

Η Τέχνη ως «Μεταβατικός Χώρος» / Στο Σεράφειο του Δήμου Αθηναίων

1. Ζωγραφίζοντας τον Χάρτη της Μετάβασης. Από την Αφροδίτη Πανταγούτσου, Εικαστική Ψυχοθεραπεύτρια (Σάββατο 13 Νοεμβρίου, 11.30 – 13.00)

2. Η μετάβαση από την κοινωνικότητα στην ατομικότητα, Μια εικαστική δήλωση. Από την Κατερίνα Νάσια Ραμαντάνη, Εικαστική Θεραπεύτρια (Σάββατο 13 Νοεμβρίου, 13.45 – 15.45)

3. «Παί-ζω με τις αλλαγές». Εργαστήριο δημιουργικής  δράσης και θεατρικού παιχνιδιού για ενήλικες. Από τη Δανάη Οικονόμου, Θεατρολόγο.  (Σάββατο 13 Νοεμβρίου, 16.00 – 17.00)

4.  Διαλογισμός mindfulness: Βιωματική «μετάβαση» από την εσωτερίκευση στη δημιουργικότητα και την τέχνη. Από τη Νατάσα Παπαζαφειροπουλου, Mindfulness expert (Κυριακή 14 Νοεμβρίου, 14.30 – 16.30)

Περιορισμένος αριθμός θέσεων για τα εργαστήρια.

Γ. ΕΝΟΤΗΤΑ | ΘΕΑΤΡΙΚΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ

1. THALASSA De la mer à la mère (Σάββατο 13 Νοεμβρίου, 18.00 -19.15 / Σεράφειο)

Μια μουσικοποιητική παράσταση με σύγχρονο χορό

Σε αυτή τη μουσικοποιητική παράσταση που διανθίζεται από παράθυρα σύγχρονου χορού, η Ξανθούλα Ντακοβάνου, ο Σόλης Μπαρκής, o Κλέων Αντωνίου και ο Ταξιάρχης Βασιλάκος εμπνεόμενοι από τραγούδια της Μεσογείου μας συμπαρασύρουν σε μια αίσθηση θάλασσας. Από την αρχαϊκή ευχαρίστηση της ένωσης με το νερό μέχρι την ταραχή και την τρικυμία, η θάλασσα βιώνεται μουσικά σαν μια μητέρα-μήτρα.

Από τους: Ξανθούλα Ντακοβάνου: Τραγούδι, Μουσική, Νγκόνι, Bendir, Επιμέλεια κειμένων / Σόλη Μπαρκή: Μουσική, Bendir, Ocean Drum, Didgeridoo, Νεροκολοκύθες, Hang, ηχητικά τοπία, udu, επιμέλεια κειμένων / Κλέων Αντωνίου: Ηλεκτρική κιθάρα, φωνή / Ταξιάρχης Βασιλάκος: ακορντεόν, ντουντούκ, χορός.

2. Γυναίκες μαχήτριες (Σάββατο 13 Νοεμβρίου, 20.30 -21.45 / Σεράφειο)

Μια σύγχρονη ματιά στην Ελληνική Επανάσταση με στόχο να αναδειχθεί η πανταχού παρούσα γυναικεία μορφή που όλα αυτά τα χρόνια κρύβονταν πίσω από τη σκιά των ανδρών. Η παράσταση, μέσα από τις δράσεις των γυναικών, θα παρακολουθήσει την εξέλιξη της Επανάστασης από την οργάνωσή της έως το ξέσπασμά και την κορύφωσή της.

Σκηνοθεσία – επιλογή κειμένων – δραματοποίηση – φωτισμοί: Μιχαέλα Αντωνίου / Κλαρίνο – Καβά: Τρύφωνας Παπαϊωάννου / Τουμπερλέκι: Κωνσταντίνος Μαρούγκας. Παίζουν: Λίνος Αρσένης, Νίκος Βλασάκης, Ίλια Γιακουμάκη, Βούλα Κώστα, Κωνσταντίνος Μαρούγκας, Αγγελική Στρατάκη.

Δ. ΟΜΙΛΙΕΣ  (14 Νοεμβρίου, 11.00 με 14.00 / Σεράφειο)

Forum «Η Μετάβαση ως Αλλαγή μετά από την Κρίση» / Συντονισμός: Αλέξανδρος Οικονόμου, Επιστημονικά Υπεύθυνος ΚΣΔΕΟ «ΕΔΡΑ»

11.00-11.20 | Εγγραφές και καλωσόρισμα

11.20-11.30 | Χαιρετισμοί και εναρκτήριες ομιλίες

Ζωή Ράπτη, Υφυπουργός Υγείας ή Εκπρόσωπος ΥΥΚΑ (*έχει προσκληθεί)
Μαρία Κερασόγλου, Πρόεδρος ΔΣ ΚΣΔΕΟ «ΕΔΡΑ»
Μενέλαος Θεοδωρουλάκης, Πρόεδρος ΔΣ Ομοσπονδίας «ΑΡΓΩ»
Εβίτα Αγαπητού, Πρόεδρος ΔΣ NEFELE Network

11.30-11.45 | Παναγιώτα Φίτσιου, Ψυχολόγος, MSc Κοινωνικής Ψυχιατρικής – Παιδοψυχιατρικής, “Η αξία της θεραπευτικής γραφής την περίοδο της πανδημίας. Το παράδειγμα του προγράμματος Erasmus + “Ηρωίδες”.

11.45-12.00 | Μενέλαος Θεοδωρουλάκης, Δρ. Κοινωνικής Πολιτικής, Πρόεδρος ΔΣ Ομοσπονδίας «ΑΡΓΩ», Πρόεδρος ΔΣ ΠΕΨΑΕΕ, «Ψυχοκοινωνική Υποστήριξη κατά την μετάβαση στην νέα καθημερινότητα μετά από μια κρίση: το παράδειγμα της Εύβοιας»

12.00-12.15 | Δημήτρης Κόντης, Διευθυντής Ψυχίατρος ΨΝΑ, Πρόεδρος Ελληνικού Κέντρου Ψυχικής Υγιεινής και Ερευνών, «Μετάβαση με στόχο την ψυχική υγιεινή»

12.15-12.30 | Δρ. Ερμιόνη Σ. Δελή, Ζωγράφος – Εκπαιδευτικός, PhD Παιδαγωγικά-Διδακτική της Τέχνης, ΕΔΙΠ Α.Σ.Κ.Τ., «Άνθρωποι σε Μετάβαση: εκεί που η Τέχνη μπορεί να κρατά ενθύμια παρά να μετρά απώλειες»

12.30-12.45 | Δρ. Παναγιώτης Χονδρός, Συντονιστής Ψυχικής Υγείας The Home Project.  Μαρία Καλδάνη, Κοινωνική Λειτουργός, MSc, Υπεύθυνη Μονάδας Παιδικής Προστασίας The Home Project. Εύα Γρηγοριάδου, Ψυχολόγος – Art Therapist,  The Home Project. «Ψυχοκοινωνική υποστήριξη ανήλικων προσφύγων μέσω της Τέχνης: δίνοντας εφόδια για το ταξίδι».

12.45-13.00 | Διάλειμμα

13.00-13.15 | Χρυσούλα Μαρτέκα, εκπρόσωπος Κοι.Σ.Π.Ε. «ΕΥ ΖΗΝ», «COVID 19 ΚΟΙΣΠΕ και μετά τί;»

13.15-13.30 | Αναστασία Παραδείση, Ψυχολόγος (BSc, MSc) Κοινοτικής Ψυχιατρικής φροντίδας κατ΄ οίκον της ΑμΚΕ ΙΑΣΙΣ. Χρήστος Καζαντζάς, ένοικος Οικοτροφείου ΙΑΣΙΣ. «Τέχνη και Ψυχική Υγεία: Η εξέλιξη μέσα από την μετάβαση»

13.30-13.50 | Μαρίνα Τσιρώνη, Φοιτήτρια Σχολής Καλών Τεχνών, Τμήμα Εικαστικών & Εφαρμοσμένων Τεχνών Φλώρινας, Πρακτική στην Μ.Ψ.Α. «Ιπποκράτης ΙΙ» της ΚΣΔΕΟ «ΕΔΡΑ», «Μεταβάσεις δημιουργίας από το κλασσικό στο σύγχρονο»

13.50-14.10 | Ροδάνθη Μποντόζη, Κοινωνιολόγος, Υπεύθυνη Μ.Ψ.Α. «Ιπποκράτης ΙΙ» της ΚΣΔΕΟ «ΕΔΡΑ». Παναγιώτα Μπίσσια, Κοινωνιολόγος, Μέλος Θεραπευτικής Ομάδας   Μ.Ψ.Α. «Ιπποκράτης ΙΙ» της ΚΣΔΕΟ «ΕΔΡΑ». «Διερεύνηση ανταπόκρισης δομών ψυχικής υγείας στην περίοδο του περιορισμού (lockdown) μέσω της χρήσης ψηφιακών μέσων – τεχνολογίας»

14.10-14.30 | Συζήτηση

Ε. ΜΟΥΣΙΚΗ (14 Νοεμβρίου, 19.30 – 21.45 / Σεράφειο)

Συναυλία με τον Βασίλη Καζούλη, έναν από τους πιο αγαπημένους τραγουδοποιούς της γενιάς του, που έχει υπογράψει κάποια από τα πιο χαρακτηριστικά τραγούδια που μας συντροφεύουν και σιγοτραγουδάμε μέχρι σήμερα (Φανή, Αν ήσουν άγγελος, Κάτι να γυαλίζει, Το τελευταίο πλοίο για την Αμοργό, Αεροπλάνα, Βορινό Λιμάνι, Κοπέλες για λίγο, Τα φιλιά του Αυγούστου κ.ά.), παρέα με το μουσικό συγκρότημα On The Road, τον Παρασκευά Θεοδωράκη & Δημήτρη Χατζηδημητρίου, που έχουν την δική τους καλλιτεχνική διαδρομή, αποτελούν ένα μοναδικό συνδυασμό γεμάτο με πολύ τραγούδι, χαρά, ενθουσιασμό καθώς το «νέο» και το «παλιό» γίνονται Ένα.