Το Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου ξεκίνησε ένα φθινόπωρο του 2000 και στα επόμενα χρόνια καθιερώθηκε ως το ανοιξιάτικο κινηματογραφικό γεγονός της Αθήνας. Μέσα στα 14 χρόνια που έχουν περάσει, ο γαλλόφωνος κινηματογράφος κέρδισε το αθηναικό κοινό, κατοχύρωσε τη θέση του δίπλα στα δύο σημαντικά ελληνικά φεστιβάλ κινηματογράφου (το Διεθνές Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης και το Διεθνές Φεστιβάλ της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας) κι έχει εξελιχθεί σε ένα από τα πιο σημαντικά φεστιβάλ της νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος με τη διοργάνωση της 15ης έκδοσης του Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου επιθυμεί να δώσει μια ακόμη έμπρακτη απόδειξη της υποστήριξης της Ελλάδος, μέσα από τη στενή συνεργασία του με τους Έλληνες δημιουργούς έργων και ιδεών:
• Συμπράττει και πάλι με τους σταθερούς συνεργάτες του Διεθνούς Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης και Διεθνούς Φεστιβάλ της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας,
• Καλωσορίζει το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, δίνοντάς του λευκή κάρτα στο προγραμμά του για 5 ταινίες,
• Συνεργάζεται για το εικαστικό του επικοινωνιακού υλικού με το δημιουργικό γραφείο This is Amateur, και
• Αναθέτει τη δημιουργία του spot του Φεστιβάλ στον Παναγιώτη Χριστόπουλο που τιμήθηκε το 2007 με Κρατικό Βραβείο καθώς και Βραβείο του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου για το Η έκταση που αναλογεί. Το 2013 το πρόζεκτ του για ταινία μεγάλου μήκους με τίτλο This year’s spring επιλέχθηκε από το Φεστιβάλ Καννών για να συμμετάσχει στο πρόγραμμα ανάπτυξης Cinéfondation-Résidence

Τα βραβεία
Θα απονεμηθούν δύο βραβεία στις ταινίες που συμμετέχουν στο διαγωνιστικό τμήμα του Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου της Ελλάδας:
• To Βραβείο της Κριτικής Επιτροπής  που αποτελεί προσφορά του τηλεοπτικού σταθμού TV5 Monde και του Oργανισμού Πολιτισμού, Νεολαίας και Αθλητισμού του Δήμου Αθηναίων, με το οποίο πρόκειται να υποστηρίξουν ως χορηγοί επικοινωνίας την προώθηση της ταινίας όταν αυτή προβληθεί στις ελληνικές αίθουσες.
• Το Βραβείο Κοινού, το οποίο θα απονεμηθεί σύμφωνα με τις ψήφους των θεατών κατά την έξοδό τους από τις προβολές των ταινιών που συμμετέχουν στο διαγωνιστικό τμήμα. Το βραβείο κοινού είναι προσφορά της εταιρείας Fischer και θα απονεμηθεί στον ‘Ελληνα διανομέα της βραβευμένης ταινίας, με σκοπό την προώθησή της, όταν αυτή προβληθεί στις ελληνικές αίθουσες.

Την Κριτική Επιτροπή αποτελούν οι: Γιώργος Χωραφάς (πρόεδρος), Φένια Κοσοβίτσα (παραγωγός), Όλγα Κουκλάκη (μουσικός), Antoine Danis (σκηνοθέτης), Γιάννης Ζουμπουλάκης (κριτικός κινηματογράφου).

Το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης στο 15ο Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου
To Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, ξεκίνησε το Μάρτιο του 1999 και είναι το πρώτο φεστιβάλ ντοκιμαντέρ στην Ελλάδα. Δεν έχει διαγωνιστικό χαρακτήρα και η επιλογή της καλύτερης ταινίας επαφίεται στο κοινό του. Στην 16η έκδοσή του, παίρνει λευκή κάρτα από το Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου, επιλέγει και παρουσιάζει 5 ταινίες από το φετινό του πρόγραμμα.

Cine-concert
Oι μικρού μήκους θησαυροί του γαλλικού κινηματογράφου, ζωντανεύουν στην οθόνη πλαισιωμένοι από τη μουσική του συγκροτήματος Baby Guru, λίγο πριν τη κυκλοφορία του νέου τους άλμπουμ.