«20 χρόνια Camera Zizanio – 10 χρόνια Mythos Project»: Μια διαδικτυακή εκδήλωση του Φεστιβάλ Ολυμπίας

20 ΧΡΟΝΙΑ CAMERA ZIZANIO / 10 ΧΡΟΝΙΑ MYTHOS PROJECT

20 χρόνια από την ίδρυση της πρώτης Ευρωπαϊκής Συνάντησης νέων δημιουργών οπτικοακουστικών έργων που ξεκίνησε από τον Πύργο της Ηλείας

25 Φεβρουαρίου 2021

Το Φεστιβάλ Ολυμπίας και η Camera Zizanio διοργανώνουν τη διαδικτυακή εκδήλωση «20 χρόνια Camera Zizanio – 10 χρόνια Mythos Project» για την προσφορά τους στον ευρωπαϊκό νεανικό κινηματογράφο και το μέλλον αντίστοιχων θεσμών.

Το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους και η Eυρωπαϊκή Συνάντηση Οπτικοακουστικής Δημιουργίας Camera Zizanio σας προσκαλούν στη διαδικτυακή εκδήλωση «20 χρόνια Camera Zizanio – 10 χρόνια Mythos Project» που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου 2021 στις 18:00 ως FB live event στη σελίδα του Φεστιβάλ Ολυμπίας.

Φέτος, συμπληρώνονται 20 χρόνια από την ίδρυση της πρώτης Ευρωπαϊκής Συνάντησης νέων δημιουργών οπτικοακουστικών έργων που ξεκίνησε από τον Πύργο της Ηλείας.

Η Camera Zizanio είναι ένα φεστιβάλ ταινιών που έχουν δημιουργήσει παιδιά και νέοι έως 20 ετών από την Ελλάδα, την Ευρώπη και τα τελευταία χρόνια από τον υπόλοιπο κόσμο. Σήμερα έχει πια αναδειχθεί ως τη σημαντικότερη διοργάνωση του είδους της. Σε αυτήν όμως δεν προκρίνεται ο διαγωνιστικός χαρακτήρας της, αλλά η συνάντηση, η δυνατότητα δηλαδή να βρεθούν μαζί νεαροί δημιουργοί από όλο τον πλανήτη.

Η Camera Zizanio βρήκε από το ξεκίνημά της εντυπωσιακή απήχηση και ενέπνευσε αντίστοιχες δράσεις. Σύντομα άλλες ευρωπαϊκές χώρες – όπως η Ολλανδία, η Αυστρία κ.ά.- ακολούθησαν το μοντέλο της, και δημιουργήθηκαν θεσμοί που όλοι μαζί έχουν χτίσει ένα δίκτυο συνεργασίας κι ανταλλαγής τεχνογνωσίας μέσα από το Youth Cinema Network.

Παράλληλα με τις προβολές των νεανικών ταινιών κάθε χρόνο στον Πύργο, υλοποιούνται πλήθος εκπαιδευτικών εργαστηρίων για παιδιά. Κορύφωση αυτής της δημιουργικής δράσης αποτελεί το Mythos Project που ξεκίνησε το 2011. Πρόκειται για ένα πολυθενικό πρόγραμμα στο οποίο συμμετέχουν παιδιά από διαφορετικές χώρες. Κάθε ομάδα -που απαρτίζεται πάντα από παιδιά διαφορετικών χωρών-καλείται να δημιουργήσει μέσα σε μία εβδομάδα τη δική της ταινία εκ του μηδενός.

Στόχος του Mythos Project δεν είναι μόνο η παραγωγή πολυδιάστατων ταινιών, αλλά η συνεργασία και ο διάλογος μεταξύ νέων ανθρώπων που προέρχονται από διαφορετικές κουλτούρες. Το Mythos Project είναι τόσο αγαπητό στον χώρο του ευρωπαϊκού νεανικού κινηματογράφου που κατόρθωσε, τη χρονιά που πέρασε, να ξεπεράσει τις δυσκολίες της πανδημίας και να δημιουργήσει έργο χωρίς τη φυσική παρουσία των παιδιών. Έτσι υλοποιήθηκε το Mythos Project online edition. Στην περιπέτεια μπήκαν 45 παιδιά από 11 χώρες με 8 επικεφαλής για 8 ομάδες που δημιούργησαν ισάριθμες ταινίες.

Η εμπειρία και τα μαθήματα από την εικοσάχρονη πορεία της Camera Zizanio και των 10 χρόνων του Mythos Project θα συζητηθούν στη διαδικτυακή συνάντηση στην οποία θα πάρουν μέρος:

  • Λητώ Θεοδοσίου, υπεύθυνη της Camera Zizanio.
  • Κυριάκος Χαριτάκης, συντονιστής του Mythos Project.
  • Robert Hinterleitner, Αυστρία, (Εκπαιδευτικός, Διευθυντής του Φεστιβάλ YAAAS! Youth program).
  • Dorée de Kruijk, Ολλανδία (Εκπαιδευτικός, Διευθύντρια του Φεστιβάλ NFFS).
  • Saoirse O’ Connor, Ιρλανδία, νεαρός κινηματογραφιστής.
  • Arina Ushal, Λευκορωσία, νεαρή κινηματογραφίστρια.

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ

Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου 2021 στις 18:00

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.