«Το ΄21 Αλλιώς»: Η Ελληνική Επανάσταση σε φιγούρες και διοράματα Playmobil

Πάνω από 20 μικρά και μεγάλα διοράματα, κατασκευασμένα ειδικά για την έκθεση αναπαριστούν σκηνές από την καθημερινή ζωή στην Ελλάδα των αρχών του 19ου αιώνα και γεγονότα της Επανάστασης του 1821

Το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο, σε συνεργασία με ομάδα συλλεκτών και με τη στήριξη της Playmobil, παρουσιάζει την έκθεση: «Το ΄21 Αλλιώς: Η Ελληνική Επανάσταση σε διοράματα Playmobil». Τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν την Κυριακή 13 Οκτωβρίου 2019 και ώρα 12:00, στην Κεντρική Αίθουσα του Μουσείου (Μέγαρο Παλαιάς Βουλής, Πλατεία Κολοκοτρώνη, Σταδίου 13) και η έκθεση θα διαρκέσει έως τον Μάιο 2020.

Συμπλοκή Ελλήνων και Τούρκων. Μικρό διόραμα του Άγγελου Γιακουμάτου.
Συμπλοκή Ελλήνων και Τούρκων. Μικρό διόραμα του Άγγελου Γιακουμάτου.
Η Λασκαρίνα Μπουμπουλίνα. Φιγούρες ειδικής κατασκευής του Άγγελου Γιακουμάτου
Η Λασκαρίνα Μπουμπουλίνα. Φιγούρες ειδικής κατασκευής του Άγγελου Γιακουμάτου

Στόχος της έκθεσης είναι μια πρωτότυπη, εντυπωσιακή και ιστορικά τεκμηριωμένη προσέγγιση της σημαντικής αυτής ιστορικής περιόδου, η οποία θα απευθύνεται πρωτίστως στις νεαρές ηλικίες. Περιλαμβάνει πάνω από 20 μικρά και μεγάλα διοράματα, κατασκευασμένα, ειδικά για τη συγκεκριμένη έκθεση από φιγούρες και εξαρτήματα Playmobil. Αναπαριστούν σκηνές από την καθημερινή ζωή στην Ελλάδα των αρχών του 19ου αιώνα και γεγονότα της Επανάστασης του 1821: Οι πρόσφυγες της Πάργας, ο όρκος των Φιλικών, ο Αλέξανδρος Υψηλάντης να διαβαίνει τον Προύθο ποταμό, η Πολιορκία της Τριπολιτσάς, η έξοδος του Μεσολογγίου είναι μερικά μόνο από τα προς έκθεση διοράματα. Επιπλέον, οι πρωταγωνιστές της Επανάστασης, Έλληνες, φιλέλληνες και Οθωμανοί, άνδρες και γυναίκες που έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην εξέλιξη των γεγονότων, αποδίδονται σε φιγούρες Playmobil και παρουσιάζονται στο κοινό συνοδευόμενοι από σύντομο βιογραφικό τους.

Τον σχεδιασμό και τη γενική εποπτεία της έκθεσης έχουν οι επιμελήτριες του Μουσείου Νατάσα Καστρίτη (Ιστορικός Τέχνης), Παναγιώτα Παναρίτη (Αρχαιολόγος) και Ρεγγίνα Κατσιμάρδου (Ιστορικός). Για την κατασκευή των διοραμάτων εργάστηκαν οι συλλέκτες  Γιώργος Αγγελίδης, Ντένης Βαγγόπουλος, Άγγελος Γιακουμάτος και Βασιλική Φατή. Τις φιγούρες και τα λοιπά αξεσουάρ και στοιχεία Playmobil που χρησιμοποιήθηκαν στα διοράματα είτε παρείχε η εταιρεία είτε διέθεσαν οι συλλέκτες. Τις μεμονωμένες φιγούρες των ιστορικών προσώπων σχεδίασε και κατασκεύασε ο Στέλιος Μυλωνάς, χρησιμοποιώντας υλικό από τη δική του συλλογή.

Η έκθεση αποτελεί μέρος της σειράς εκδηλώσεων «1821 απηχήσεις στο σήμερα», οι οποίες εντάσσονται στις δράσεις που οργανώνει το Μουσείο για τον εορτασμό των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση του 1821.

Οι ειδικής κατασκευής φιγούρες και τα διοράματα που παρουσιάζονται στην έκθεση αποτελούν προϊόντα καλλιτεχνικής δημιουργίας και όχι σειρές παραγωγής της Playmobil. Δεν διατίθενται και δεν πρόκειται να διατεθούν προς πώληση, ούτε στο πωλητήριο του Μουσείου ούτε στα εμπορικά καταστήματα.

Ο Αλέξανδρος Υψηλάντης διαβαίνει τον Προύθο ποταμό. Μικρό διόραμα της Βασιλικής Φατή.
Ο Αλέξανδρος Υψηλάντης διαβαίνει τον Προύθο ποταμό. Μικρό διόραμα της Βασιλικής Φατή.
Η ανατίναξη της Μονή Σέκου κοντά στο Ιάσιο, από τον Γεωργάκη Ολύμπιο. Μικρό διόραμα της Βασιλικής Φατή
Η ανατίναξη της Μονή Σέκου κοντά στο Ιάσιο, από τον Γεωργάκη Ολύμπιο. Μικρό διόραμα της Βασιλικής Φατή

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

2 Απαντήσεις

  1. Καλημέρα σας, οι τιμές των εισητηρίων που αναφέρετε είναι έγκυρες?
    Γιατί η αφίσα του μουσείο αναφέρει ότι η είσοδος είναι ελεύθερη.
    Έχετε κάποια ιδιαίτερη πληροφόρηση?

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.