To 22ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους έρχεται σε 17 πόλεις της Ελλάδας

22o ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΟΛΥΜΠΙΑΣ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΙ ΝΕΟΥΣ

Τα παιδιά έχουν τη ευκαιρία να γίνουν θεατές και δημιουργοί ταινιών

Η νεανική και παιδική κινηματογραφική γιορτή είναι έτοιμη να υποδεχθεί και φέτος, από τις 30 Νοεμβρίου έως τις 7 Δεκεμβρίου, το πιο «δύσκολο» και απαιτητικό κοινό: τα παιδιά και τους εφήβους. Το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους, θα διεξαχθεί στον Πύργο, την Αμαλιάδα και 15 ακόμα πόλεις (για πρώτη φορά και σε 4 νησιά), φιλοδοξώντας να σηκώσει τα παιδιά από τον καναπέ και το PlayStation, και να τα προκαλέσει να αξιοποιήσουν τα κινητά και τα τάμπλετ τους πολύ πιο δημιουργικά: να γυρίσουν τις δικές τους ταινίες, υιοθετώντας ρόλους μπροστά και πίσω από την κάμερα και μετατρέποντας, όπως κάθε χρόνο, την πόλη του Πύργου, την καρδιά του Φεστιβάλ, σε ένα απέραντο κινηματογραφικό πλατό.

Εν όψει της μετεγκατάστασής του στον χώρο των αποθηκών του ΑΣΟ (ένα συγκρότημα κτηρίων στο κέντρο του Πύργου το οποίο παραχωρεί για τον σκοπό αυτό η Περιφέρεια) το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας, είναι έτοιμο για την 22η διοργάνωσή του.

Στα διάφορα διαγωνιστικά του προγράμματα φέτος θα προβάλλει 86 ταινίες επαγγελματιών σκηνοθετών από 59 χώρες (μεγάλου και μικρού μήκους, μυθοπλασίας, animation και ντοκιμαντέρ) που έχουν διακριθεί στα μεγαλύτερα φεστιβάλ του κόσμου –ταινίες κατάλληλες για όλες τις ηλικίες: από νηπιαγωγείο μέχρι Λύκειο, αλλά εξίσου απολαυστικές και για τους ενήλικες. Ταυτόχρονα, στη Camera Zizanio, ένα ξεχωριστό φεστιβάλ μέσα στο Φεστιβάλ, θα προβληθούν 239 ταινίες που έχουν γυρίσει παιδιά από 48 χώρες, μόνα τους ή σε σχολεία. Όπως κάθε χρόνο, ένα πλήθος κινηματογραφικών εργαστηρίων για λίγες μέρες μετατρέπουν τον νεαρό θεατή σε δημιουργό ή/και πρωταγωνιστή της δικής του ταινίας. Την ίδια στιγμή δάσκαλοι και καθηγητές επισκέπτονται το φεστιβάλ απ’ όλη την Ελλάδα, για να μάθουν πώς μπορούν να αξιοποιήσουν μια ταινία ως εκπαιδευτικό εργαλείο αλλά και ως μέσο κοινωνικής αφύπνισης.

Το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους κατάφερε, με την αρωγή των τριών βασικών συντελεστών του, των Δημήτρη Σπύρου, Νίκου Θεοδοσίου και Χρήστου Κωνσταντόπουλου, να καθιερωθεί διεθνώς ως ένα από τα σημαντικότερα φεστιβάλ παιδικού και εφηβικού κινηματογράφου, συνδυάζοντας τον ψυχαγωγικό με τον εκπαιδευτικό χαρακτήρα.

Η φετινή διοργάνωση ξεκινά το Σάββατο 30 Νοεμβρίου σε Πύργο και Αμαλιάδα και εξακτινώνεται σε πολλές ακόμα πόλεις της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και της Πελοποννήσου: Αγρίνιο, Αίγιο, Καλαμάτα, Κόρινθο, Μεσολόγγι, Λεχαινά, Ζαχάρω, Γαστούνη, Σπάρτη, Στυμφαλία, Δημητσάνα, καθώς και σε δεκάδες χωριά. Για πρώτη φορά φέτος, θα προβληθούν ταινίες και σε τέσσερα μεγάλα νησιά της χώρας: Κω, Λέσβο (Πλωμάρι), Σαντορίνη και Ζάκυνθο.

Η επίσημη τελετή έναρξης θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 30/11, στις 20:30, στον κινηματογράφο Απόλλων, στον Πύργο, την καρδιά του Φεστιβάλ. Στην τελετή θα προβληθεί η βραβευμένη ταινία animation του Αντώνη Νούσια «Βίαιη Εξίσωση» (2019), καθώς και η πρώτη ταινία του Κώστα Φέρρη, τιμώμενου σκηνοθέτη του φεστιβάλ, με τίτλο «Τα ματόκλαδά σου λάμπουν». Την Κυριακή 1/12 στις 11:00 η εναρκτήρια προβολή του 22ου Φεστιβάλ Ολυμπίας θα είναι η ταινία «Supa Modo», ο περσινός νικητής της διοργάνωσης. Την ίδια ώρα, στο cine Cinema της Αμαλιάδας, εναρκτήρια ταινία θα είναι το ντοκιμαντέρ «’Οταν ο Βάγκνερ συνάντησε τις ντομάτες» της Μαριάννας Οικονόμου, ελληνική υποψηφιότητα στα Όσκαρ 2020.

ΤΑ ΔΙΑΓΩΝΙΣΤΙΚΑ ΤΜΗΜΑΤΑ

Στο φετινό Φεστιβάλ διαγωνίζονται 86 ταινίες από 59 χώρες. Οι ταινίες αυτές συμμετέχουν στα διαγωνιστικά τμήματα Μεγάλου Μήκους μυθοπλασίας (12), Μικρού Μήκους Μυθοπλασίας (20), Μικρού Μήκους Animation (25) και Ντοκιμαντέρ / Kids & Docs, μικρού και μεγάλου μήκους (29).

Εκτός από τις διεθνείς κριτικές επιτροπές των ενηλίκων, θα υπάρχουν και παιδικές κριτικές επιτροπές οι οποίες θα απονείμουν τα δικά τους βραβεία. Η συμμετοχή στις επιτροπές αυτές λειτουργεί σαν ένα εργαστήρι θεωρίας και κριτικής κινηματογράφου για τα παιδιά.

Το Τμήμα Ντοκιμαντέρ (Kids & Docs), το οποίο έχει ξεχωριστή διεθνή κριτική επιτροπή (καθώς και πολυμελή κριτική επιτροπή παιδιών), φιλοξενείται στο cine Cinema της Αμαλιάδας, πράγμα που σημαίνει πως το Φεστιβάλ Ολυμπίας ουσιαστικά απαρτίζεται από τρία φεστιβάλ: Το φεστιβάλ στον Πύργο, που φιλοξενεί τα διαγωνιστικά τμήματα μυθοπλασίας και animation, τη γιορτή του ντοκιμαντέρ στην Αμαλιάδα και την Camera Zizanio.

Οι ταινίες θέτουν στο επίκεντρο την παιδική και νεανική ηλικία, διαπνέονται από τις αρχές που έχουν θεσπίσει η UNICEF, η UNESCO και άλλοι διεθνείς οργανισμοί για τον παιδικό και νεανικό κινηματογράφο, στοχεύουν στην ανάπτυξη της κριτικής και δημιουργικής σκέψης των παιδιών και των νέων και αναδεικνύουν τη σημασία του σεβασμού των οικουμενικών αξιών και των θεμελιακών δικαιωμάτων του ανθρώπου για έναν κόσμο με ειρήνη, ελευθερία, δημοκρατία, κοινωνική πρόοδο και δικαιοσύνη. Εξυπακούεται ότι ταινίες που προωθούν τον πόλεμο, τη βία, το ρατσισμό, το σεξισμό κλπ. αποκλείονται εκ προοιμίου.

Το φετινό διαγωνιστικό πρόγραμμα επέλεξε, όπως κάθε χρόνο, ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Ολυμπίας Δημήτρης Σπύρου.

Θα συζητηθούν:

Romy’s Salon (Κομμώσεις Ρόμι) της Μίσα Καμπ. Τρεις γενιές γυναικών (γιαγιά, κόρη και εγγονή), αντιμέτωπες με τις συνέπειες του Αλτσχάιμερ. Το εξαιρετικό χιούμορ επιτρέπει στο νεαρό θεατή να απολαύσει μια ταινία με σκληρό θέμα. Κορυφαία η ανάπτυξη της σχέσης γιαγιάς και εγγονής.
-Second Life (Δεύτερη ζωή) του Παρκ Γιούνγκ-Γιού από τη Νότια Κορέα. Ένα γυμνασιοκόριτσο γίνεται άθελά της αιτία να αυτοκτονήσει μια συμμάθητριά της.
The Wayang Kids, του Ραϊμόντ Ταντ από τη Σιγκαπούρη. Ένα αυτιστικό αγόρι πρέπει να υπερβεί τον αυτισμό του, για να αποδείξει στον εαυτό του και στους άλλους πως μπορεί να πάρει μέρος σε μια διεθνή παράσταση κινέζικης όπερας.
Bulbul Can Sing (Η Μπουλμπούλ μπορεί να τραγουδήσει). Η βραβευμένη στο Βερολίνο Ρίμα Ντας, δικαιώνει αυτούς που την χαρακτήρισαν «νέο μεγάλο ταλέντο του ινδικού κινηματογράφου». Η νεαρή Μπουλμπούλ προδίδει το όνειρο του πατέρα της να γίνει τραγουδίστρια. Όταν όμως έρχεται αντιμέτωπη με το θάνατο ενός αγαπημένου της φίλου, όλα αλλάζουν.
A First Farewell (Ο πρώτος αποχαιρετισμός), κινέζικος ποιητικός ρεαλισμός από την Λίνα Γουάνγκ, στην ταινία που φέτος απέσπασε την Κρυστάλλινη Άρκτο στο Τμήμα Generation της Μπερλινάλε. Μια ταινία γυρισμένη στην ιδιαίτερη πατρίδα της σκηνοθέτριας, η οποία αναδεικνύει την καταπίεση που υφίστανται οι κάτοικοι αυτής της ταραγμένης, πολυπολιτισμικής περιοχής.
2nd Class (Δευτέρα Δημοτικού), του Τζίμι Όλσεν, Σουηδία. Η Σαρλότε, μια δασκάλα της Δευτέρας Δημοτικού, δέχεται αναίτια επίθεση από ένα νεοναζιστή και τραυματίζεται σοβαρά. Την επόμενη μέρα διαπιστώνει ότι ένας μαθητής της είναι γιος αυτού του ανθρώπου.
Metronome, του Σκοτ Λόχμους, ΗΠΑ. Ένας ηλικιωμένος ασθενής μαέστρος κι ένας ταλαντούχος πιτσιρικάς πιανίστας βγαίνουν από την απομόνωση του τρισάθλιου χώρου που ζουν, προσπαθώντας να βρουν αγοραστή για το αγαπημένο τους πιάνο…

Και δύο ντοκιμαντέρ:


Copper Notes of a Dream (Χάλκινα ίχνη ενός ονείρου), του Ρεζά Φαραχμάντ, Ιράν. Σε μια ισοπεδωμένη πόλη της Συρίας, μια παρέα παιδιών μαζεύει χαλκό από τα κατεστραμμένα σπίτια με στόχο να μαζέψουν λεφτά για μια συναυλία. Μια αμυδρή αχτίδα αισιοδοξίας μέσα από τα χαλάσματα.

In My Blood it Runs (Τρέχει στο αίμα μου), της Μάγια Νιούγουελ, Αυστραλία. Πρωταγωνιστεί ο δεκάχρονος Ντουγιουάν, της φυλής των Αρέρντε, ένα παιδί – θεραπευτής, καλός κυνηγός, που μιλάει τρεις γλώσσες. Εν τούτοις αποτυγχάνει στο σχολείο (της δυτικής εκπαίδευσης) ενώ ο κλοιός της Πρόνοιας και της αστυνομίας στενεύει διαρκώς γύρω του…

Η 19η CAMERA ZIZANIO

Στο πλαίσιο της Camera Zizanio, της Ευρωπαϊκής Συνάντησης Νεανικής Οπτικοακουστικής Δημιουργίας που επιμελείται ο Νίκος Θεοδοσίου, θα διαγωνιστούν 106 ταινίες από την Ελλάδα, 102 ταινίες από την Ευρώπη και 31 ταινίες από χώρες της Αμερικής, Αυστραλίας, Αφρικής και Ασίας. Τις ταινίες αυτές έχουν δημιουργήσει μαθητές είτε ομαδικά, στο πλαίσιο του σχολείου, είτε ατομικά. Οι ταινίες συμμετέχουν σε τρία διαγωνιστικά τμήματα (ελληνικό, ευρωπαϊκό, διεθνές) και σε τρεις ηλικιακές κατηγορίες: (έως 12 ετών, 13-16 και 17-20). Φέτος υποβλήθηκαν περισσότερες από 2.000 ταινίες.

Φέτος επιστρέφει και πάλι στο Φεστιβάλ ο 11χρονος σήμερα Τoby Little, που συμμετείχε για πρώτη φορά στην Camera Zizanio όταν ήταν 5 ετών.

Η Verity Drew Firth καταφθάνει στον Πύργο με την ταινία της «Loading Life» που γύρισε στα 12.

Από την πολύπαθη Συρία έρχεται και η ταινία του 20χρονου Μohammed Αbdeen με τίτλο «White words» για μια νεαρή κοπέλα που αρνείται να ακολουθήσει τη μοίρα που της έχει ορίσει μια ζοφερή, σκοτεινή κοινωνία.

Από το Ιράν έρχεται ο 14 χρονος Amir Hossein Tabbat με την ταινία «A Boy With a Movie Camera» στα κουρδικά, που περιγράφει τον αγώνα ενός μικρού Ιρανού να αποχτήσει μια κάμερα και να γίνει σκηνοθέτης.

Ο ΓΙΑΝΝΙΚ ΧΑΣΤΡΟΥΠ ΣΤΟΝ ΠΥΡΓΟ

Το 22ο Φεστιβάλ θα υποδεχθεί φέτος έναν από τους κορυφαίους διεθνώς ευρωπαίους δημιουργούς animation, τον Δανό Γιάννικ Χάστρουπ, παλιό φίλο του Φεστιβάλ Ολυμπίας και δημιουργό του επίσημου σποτ του Φεστιβάλ, αποτελώντας το σήμα κατατεθέν της διοργάνωσης, με τη μουσική του Νίκου Κυπουργού. Το Φεστιβάλ, σε ξεχωριστό αφιέρωμά του, θα προβάλλει πέντε ταινίες μεγάλου μήκους του «Δανού μάγου του κινουμένου σχεδίου», για παιδιά νηπιαγωγείου και των πρώτων τάξεων του Δημοτικού, μεταγλωττισμένες στα ελληνικά.

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Πέντε ακόμα αφιερώματα, στα οποία προβάλλονται περίπου άλλες 100 ταινίες μεγάλου και μεσαίου-μικρού μήκους, παρουσιάζονται σε 15 περιφερειακές αίθουσες του Φεστιβάλ:

  • Προσεγγίσεις της παιδικής ηλικίας και της νεότητας στον σύγχρονο ελληνικό κινηματογράφο. Δεκατέσσερις Έλληνες σκηνοθέτες, πέντε εκ των οποίων ζουν και εργάζονται στο εξωτερικό, συστήνουν στο ενήλικο κοινό, μέσα από τις μικρού μήκους ταινίες τους, τη γενιά που έρχεται.
  • Zoom in European Children’s Films. Επισκόπηση της πρόσφατης ευρωπαϊκής παραγωγής κινηματογραφικών ταινιών για παιδιά και νέους. Ταινίες με θέματα οικολογικά, οικογένειας, εκπαίδευσης, μετανάστευσης, προβλημάτων της σύγχρονης κοινωνίας, ονείρων για ένα καλύτερο μέλλον κλπ.
  • Σύγχρονες τάσεις στο ευρωπαϊκό animation. Επιλογή 26 ευρωπαϊκών ταινιών κινουμένου σχεδίου μικρού μήκους πρόσφατης παραγωγής, μέσα από τις οποίες κάνουν την εμφάνισή τους οι νέες τάσεις στο περιεχόμενο και κυρίως στις τεχνικές του animation.
  • Carte Blanche. Τη φετινή Λευκή Κάρτα παραλαμβάνει η κριτικός και μέλος του Δ.Σ. της Πανελλήνιας Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου Ιφιγένεια Καλαντζή, η οποία επιλέγει και παρουσιάζει στο κοινό του Φεστιβάλ τρεις αγαπημένες της ταινίες του σύγχρονου ελληνικού κινηματογράφου.
  • #EUandME: Πέντε ταινίες που δημιουργήθηκαν από νεοεμφανιζόμενους νέους σκηνοθέτες στο πλαίσιο της εκστρατείας #EUandME. Οι πέντε σκηνοθέτες είναι νικητές του διαγωνισμού #EUandME για νέους δημιουργούς, ο οποίος προσέφερε στους Ευρωπαίους ηλικίας 17-35 ετών τη δυνατότητα να σκηνοθετήσουν, χάρη σε επιχορήγηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, μια ταινία μικρού μήκους υπό την καθοδήγηση επαγγελματιών σκηνοθετών.

OLYMPIA “CREATIVE IDEAS” PITCHING LAB:

Σκηνοθέτες και σεναριογράφοι παρουσιάζουν τις ιδέες τους για τη δημιουργία ταινίας μικρού μήκους για παιδιά και νέους. Παράλληλα, επαγγελματίες κινηματογραφιστές, Έλληνες και ξένοι, τους εκπαιδεύουν στις ιδιαιτερότητες του «κινηματογράφου για παιδιά και νέους», επικεντρώνοντας στην ανάπτυξη του σεναρίου. Θα βραβευτούν δυο ιδέες. Στη μια η ΕΡΤ προσφέρει 3.000 ευρώ και στην άλλη το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου προσφέρει επίσης από 3.000 ευρώ. Δωρεάν τεχνικές υπηρεσίες προσφέρουν τα κινηματογραφικά εργαστήρια SteFilm-Sklavis Film Lab και η Authorwave, ενώ το Neaniko Plano Subtitles προσφέρει δωρεάν τις μεταφράσεις στα αγγλικά και άλλες γλώσσες καθώς και το χρονισμό των υποτίτλων.

SCHOOL CINEMA

Όπως κάθε χρόνο, το Φεστιβάλ μετατρέπεται σ’ ένα κινηματογραφικό σχολείο, με παιδιά και νέους να συμμετέχουν στα κινηματογραφικά εργαστήρια και να δημιουργούν ταινίες. Παράλληλα οι δάσκαλοί τους παρακολουθούν σεμινάρια προκειμένου να αξιοποιήσουν την τεχνογνωσία που τους παρέχει το Φεστιβάλ για να αναπτύξουν δημιουργικές δραστηριότητες στο χώρο του σχολείου, ενώ σε νέους καλλιτέχνες παρέχεται ειδική τεχνογνωσία σε ζητήματα κινηματογράφησης ταινιών για παιδιά.

Κινηματογραφικά εργαστήρια

Εργαστήρια κινηματογραφικής δημιουργίας (σκηνοθεσίας, μοντάζ, σεναρίου, φωτογραφίας, κινουμένου σχεδίου κλπ.) για μαθητές και φοιτητές. Από τα πιο δημοφιλή είναι:
Mythos Project. Πολυεθνικό εργαστήριο κινηματογραφικής δημιουργίας, με τη συμμετοχή 100-120 νέων από περίπου 15 ευρωπαϊκές χώρες. Λειτουργεί φέτος για 9η συνεχόμενη χρονιά. Είναι το μακροβιότερο κινηματογραφικό εργαστήριο στην Ευρώπη και αναμφισβήτητα το πιο σημαντικό από άποψη συμμετοχών και παραγόμενου έργου.
Zizanimation. Εργαστήριο κινουμένου σχεδίου, που έχει γράψει ιστορία στο Φεστιβάλ Ολυμπίας καθώς λειτουργεί επί 14 συνεχή χρόνια κι έχει εκπαιδεύσει μια μεγάλη ομάδα νεαρών δημιουργών.
Daily News. Εργαστήριο που αποτυπώνει σ’ ένα καθημερινό πεντάλεπτο τη δραστηριότητα του Φεστιβάλ. Τα χιουμοριστικά βιντεάκια που γυρίζουν τα ίδια τα παιδιά τις μέρες του Φεστιβάλ και προβάλλονται στον κατάμεστο «Απόλλωνα», κλέβουν κάθε χρόνο την παράσταση.
ZizanioNews.Εργαστήριο δημοσιογραφίας για τη δραστηριότητα του Φεστιβάλ, με κείμενα παιδιών που δημοσιεύονται στην τοπική εφημερίδα “Πρωινή” και στο https://zizanionews.wordpress.com, ραδιοφωνικές συνεντεύξεις που βγαίνουν ζωντανά στον αέρα από τις τοπικές συχνότητες της ΕΡΤ Πύργου 102,4 FM και του VOX FM 103,3 και βίντεο που δημοσιεύονται στο διαδίκτυο και συμπεριλαμβάνονται στην εκπομπή του Φεστιβάλ στην ΕΡΤ.

ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

· Το Φύλο σε Πρώτο Πλάνο. Ταινίες που δημιούργησαν παιδιά απ’ όλη την Ελλάδα στο πλαίσιο του 1ου Μαθητικού Διαγωνισμού Ψηφιακών Ταινιών, που οργάνωσαν το Φεστιβάλ Ολυμπίας και η Γενική Γραμματεία Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων (ΓΓΟΠΙΦ) με την έγκριση του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής. Η απονομή των βραβείων του 1ου Μαθητικού Διαγωνισμού, που ολοκληρώθηκε το 2019, θα γίνει στη διάρκεια της τελετής έναρξης του Φεστιβάλ από την Γενική Γραμματέα της ΓΓΟΠΙΦ Μαρία Συρεγγέλα.

· Cine Φως στα κελιά των κρατουμένων. Εκδήλωση για την αναγκαιότητα δράσεων πολιτισμού στα Καταστήματα Κράτησης με τη συμμετοχή του Τμήματος Κοινωνικής Πολιτικής και Μέριμνας για τη Νεολαία της Γραμματείας Νέας Γενιάς και Δια Βίου Μάθησης, του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας των Φυλακών Αγ. Στεφάνου κ.α. Προβολή του ντοκιμαντέρ μικρού μήκους που γυρίστηκε με τη συνεργασία των κρατουμένων στον Αγ. Στέφανο από το ΝΕΑΝΙΚΟ ΠΛΑΝΟ, στο πλαίσιο του προγράμματος «Θερινά Μαθήματα Κινηματογραφικής Εκπαίδευσης», και του πολυβραβευμένου ντοκιμαντέρ μεγάλου μήκους “Tre Maison Dasan” της Denali Tiller, USA, 2018.

· Φοιτητιβίσματα. Παρουσίαση του διεπιστημονικού προγράμματος «Διάπλασις» που συντονίζει η Βουλή Τηλεόραση και προβολή αντιπροσωπευτικών ταινιών, παραγωγής 2019, που γύρισαν φοιτητές/τριες των τμημάτων Οπτικοακουστικών Σπουδών & Επικοινωνίας των ΑΕΙ της χώρας.

· “Το θέμα είναι τώρα τι λες” – H ζωή και το έργο του Μανόλη Αναγνωστάκη. Παρουσίαση της έκθεσης του Ιδρύματος της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία, με πλήθος τεκμηρίων (χειρόγραφα, φωτογραφίες, δημοσιεύματα, ποιήματα κ.ά.) που αναδεικνύουν το έργο και τον βίο ενός από τους πιο σημαντικούς Έλληνες ποιητές.

· Οι παιδικές μνήμες στην ποίηση του Ηλία Γκρη. Πρεμιέρα της μικρού μήκους ταινίας του Λεωνίδα Δρογκάρη “Επί τα ίχνη: o ποιητής Ηλίας Γκρης”, 2019, 13’. Θα συζητήσουν με τον ποιητή ο δημοσιογράφος και συγγραφέας Γιώργος Σταματόπουλος και ο σκηνοθέτης Δημήτρης Σπύρου.

· 40 χρόνια Αιγόκερως. Το Φεστιβάλ τιμά τις εκδόσεις Αιγόκερως για την έρευνα και τις εκδόσεις εκατοντάδων βιβλίων του για τον ελληνικό και παγκόσμιο κινηματογράφο.

· Τιμώμενο πρόσωπο. Τιμώμενο πρόσωπο του 22ου Φεστιβάλ Ολυμπίας είναι ο Κώστας Φέρρης, σκηνοθέτης με τρία διεθνή και περισσότερα από τριάντα εθνικά βραβεία για τις ταινίες του, γνωστός επίσης δάσκαλος του κινηματογράφου με πλούσιο θεωρητικό έργο, καθώς και παραγωγός μουσικών έργων. Σε ειδική προβολή θα προβληθεί η «Φόνισσα», ενώ ο Κ.Φέρρης θα δώσει πενθήμερο μάστερκλας στην Αμαλιάδα για εκπαιδευτικούς και μαθητές.

 

Άλλες δράσεις:

  • Γνωριμία με τη γη της Ολυμπίας (Οι επισκέπτες του 21ου Φεστιβάλ Ολυμπίας και της 18ης Camera Zizanio ξεναγούνται σε μουσεία, ιστορικούς και αρχαιολογικούς χώρους της Ηλείας, γνωρίζουν τον τόπο και τα μνημεία, συναντούν ανθρώπους, μαθαίνουν τον τρόπο ζωής τους και απολαμβάνουν τη φιλοξενία και τα προϊόντα που παράγει η γη της Ολυμπίας).
  •  Σχολείο και Τέχνη του Λόγου. Επισκέψεις συγγραφέων σε σχολεία της Ηλείας και συζητήσεις με μαθητές και εκπαιδευτικούς.
  • Δράσεις θεατρικού αυτοσχεδιασμού σε δημοτικά σχολεία.
  •  Αφηγήσεις παραμυθιών, από την Αγνή Στρουμπούλη.
  • Προβολές επιλεγμένων ταινιών σε διάφορες πόλεις της επαρχίας (Θεσσαλονίκη, Λάρισα, Ηράκλειο, Ρέθυμνο, Κόρινθος, Καλαμάτα, Σύρος, Τήνος κλπ).

ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

*Η Ταινιοθήκη της Ελλάδος θα προβάλλει τις βραβευμένες ταινίες του 22ου Φεστιβάλ Ολυμπίας και της 19ης Camera Zizanio. Οι ημερομηνίες διεξαγωγής θα ανακοινωθούν προσεχώς.

 

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.