25ο Φεστιβάλ Ναυπλίου

Δέκα συναυλίες με σημαντικούς εκπροσώπους του ευρωπαϊκού πενταγράμμου

Το Φεστιβάλ Ναυπλίου έχει αναγνωριστεί ως ένας από τους πιο συνεπείς και επιτυχημένους θεματικούς θεσμούς της ελληνικής περιφέρειας, συμπληρώνοντας φέτος 25 συναπτά έτη προσφοράς στα πολιτιστικά δρώμενα της χώρας. Η αργυρή επέτειος του θεσμού της κλασικής μουσικής θα έχει εορταστικό χαρακτήρα μέσα από τα δύο κύρια χαρακτηριστικά του: τον πανευρωπαϊκό χαρακτήρα και τη διεθνή εμβέλεια. Από τις 24 Ιουνίου έως τις 3 Ιουλίου, αξιοποιώντας όλους τους μνημειώδεις χώρους της πόλης του Ναυπλίου –από το επιβλητικό Παλαμήδι μέχρι την ιστορική και φιλόξενη αίθουσα του Βουλευτικού– το Φεστιβάλ θα παρουσιάσει δέκα συναυλίες με σημαντικούς εκπροσώπους του ευρωπαϊκού πενταγράμμου. Χώρες με τεράστια συμφωνική παράδοση (Αυστρία, Πολωνία, Νορβηγία, Ισπανία, Τσεχία), οι οποίες υπήρξαν τιμώμενα κράτη κατά την πολυετή παρουσία του θεσμού, τιμούν το φεστιβάλ μέσω της αγαστής συνεργασίας των Πρεσβειών και την παρουσία κορυφαίων σολιστών τους, στρέφοντας κατά αυτόν τον τρόπο τα φώτα της μουσικής Ευρώπης προς την πρώτη πρωτεύουσα της Ελλάδας.

Το Φεστιβάλ ανοίγει τις πύλες του με μία φαντασμαγορική συναυλία στην ατμοσφαιρική πλατεία του Αγίου Γεωργίου, όπου ένας από τους πλέον λαοφιλείς και πολυβραβευμένους σολίστες της Σκανδιναβίας, ο Νορβηγός πνευστός Øystein Baadsvik θα παρουσιάσει ένα πρωτότυπο πρόγραμμα με βάση την τούμπα.

Την επόμενη ημέρα, στο επιβλητικό κάστρο του Παλαμηδίου, οι θεατές θα κάνουν ένα μακρύ ταξίδι στο χρόνο μέσα από τις μυσταγωγικές φωνές της χορωδίας Vox Clamantis Choir (Εσθονία) –ενός συνόλου τόσο ποιοτικού ώστε ο μεγάλος Arvo Pärt να συνθέσει έργα ειδικά για αυτό.

Τη σκυτάλη στη συνέχεια θα πάρει το νέο αστέρι του τσέλου, η ανερχόμενη -αυστριακής υπηκοότητας (και ελληνικής καταγωγής)- Χριστίνα Μπαζίλη σε σύμπραξη με τον καταξιωμένο πιανίστα Θανάση Αποστολόπουλο.

Η τέταρτη ημέρα του Φεστιβάλ βρίσκει τον διεθνώς αναγνωρισμένο Τούρκο τενόρο με την ιδιαίτερη χροιά, Εfe Κislali, να συμπράττει με τη διακεκριμένη σοπράνο, Τζούλια Σουγκλάκου, σε συνοδεία πιάνου του Δημήτρα Γιάκα. Το Φεστιβάλ θα συνεχίσει με σημαντικούς ερμηνευτές από όλη την Ευρώπη· το πολυβραβευμένο ντουέτο των Πολωνών Katarzyna Duda (βιολί) και Marek Bracha (πιάνο), και η εντυπωσιακή σολίστ βιόλας Jitka Hosprova από την Τσεχία.

Το Φεστιβάλ θα ρίξει την αυλαία του με δύο συναυλίες με θέμα τον ισπανικό πολιτισμό: το Σάββατο (2 Ιουλίου) ο Αναστάσιος Συμεωνίδης θα διευθύνει ένα πρόγραμμα-αφιέρωμα στον Φεντερίκο Γκαρσία Λόρκα με πρωταγωνίστρια της βραδιάς μία από τις σημαντικότερους εκπροσώπους του λυρικού θεάτρου, την Ειρήνη Καράγιαννη, ενώ την Κυριακή (3 Ιουλίου) ο Ισπανός βαρύτονος, Luis Llaneza, με τη ζηλευτή πορεία που τον έφερε μέχρι το Carnegie Hall της Νέας Υόρκης συμπράττει με τον Έλληνα πιανίστα Γιάννη Τσανακαλιώτη.

Το Φεστιβάλ Ναυπλίου έχει φιλοξενήσει μερικά από τα λαμπρότερα σχήματα και καλλιτέχνες της διεθνούς κλασικής σκηνής και έχει τιμηθεί με τη διάκριση του καλύτερου φεστιβάλ από την Ένωση Ελλήνων Μουσικών Κριτικών. Στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων του έχουν εμφανιστεί πάνω από 250 Έλληνες και ξένοι καλλιτέχνες, ανάμεσα τους μερικά από τα πιο διάσημα ονόματα του κόσμου, καθώς και 24 Κουαρτέτα, 18 Συμφωνικές και Ορχήστρες Δωματίου πλήθος πρωτοεμφανιζόμενων νέων καλλιτεχνών. Οι συναυλίες του, που πραγματοποιούνται με συμβολικό εισιτήριο, στα μνημεία και πλατείες του Ναυπλίου, έχουν προσελκύσει περισσότερους από 190.000 επισκέπτες, Έλληνες και ξένους, τόσο από την τοπική κοινωνία, που το αγάπησε και το στήριξε από την πρώτη χρονιά, όσο και από την Αθήνα και την υπόλοιπη Ελλάδα, ενώ έχει σταθερούς φίλους που δίνουν το παρόν κάθε χρόνο, υπογραμμίζοντας την πολιτιστική αξία του Φεστιβάλ.

Αναλυτικό πρόγραμμα

Παρασκευή 24 Ιουνίου 2016, Πλατεία Αγίου Γεωργίου, 21:00
Øystein Baadsvik (NOR), τούμπα
Katarzyna Wieczorek (POL), πιάνο

Edvard Grieg (1843-1907)
Peer Gynt, Op. 23 – (arr. Ø. Baadsvik): Anitra’s Dance | 6 Songs, Op.48: A Dream | 4 Norwegian Dances, Op.35: Norwegian Dance Nr 1
Anna Baadsvik (1966- )
New Kid, for Tuba and Piano
Øystein Baadsvik (1966-)
It’ll be alright
Concerto for tuba and orchestra
I. Moderato II. Allegro III. Andante

Δίαλειμμα

George Gershwin (1898-1937)
Piano solos from “Porgy and Bess” (arr. Beryl Rubinstein) – I got plenty o’ nuttin’ – Bess You is My Woman

Astor Piazzolla (1921-1992)
Milonga del Angel – Invierno Porteño – Adiós Nonino (arr. Sivelov / Baadsvik)

Vittorio Monti (1868-1922)
Csárdás (arr. Ø. Baadsvik)

Το Φεστιβάλ ανοίγει τις πύλες του με μία συναυλία του Νορβηγού σολίστα Øystein Baadsvik -ενός από τους πλέον λαοφιλείς και πολυβραβευμένους πνευστούς της Σκανδιναβίας. Μαζί με την Πολωνή πιανίστα Katarzyna Wieczorek θα παρουσιάσουν ένα ιδιαίτερο πρόγραμμα, στο οποίο η πραγματική πρωταγωνίστρια της βραδιάς θα είναι η τούμπα.

Σάββατο, 25 Ιουνίου 2016, Παλαμήδι, 21:00
Vox Clamantis (EST)

Arvo Pärt (1935-)
Morning Star
Gregorian chant (9th Century)
Veni Creator Spiritus
Spiritus Domini
Arvo Pärt (1935-)
Alleluia-Tropus
Gregorian chant (9th Century)
Kyrie
Arvo Pärt (1935- )
The Deer’s Cry
Gregorian sequenza
Veni Sanctæ Spiritus
Pérotin (fl. c. 1200)
Veni Creator Spiritus
Arvo Pärt (1935-)
Da pacem Domine
Gregorian communion
Visionem
Arvo Pärt (1935- )
And One of the Pharisees
Pérotin (fl. c. 1200)
Beata viscera
Helena Tulve (1972- )
Ole tervitatud, Maarja
Tõnis Kaumann (1971- )
Ave Maria
Arvo Pärt (1935-)
Virgencita

Το φωνητικό σύνολο Vox Clamantis από την Εσθονία έχει κτίσει μία τόσο σημαντική πορεία ώστε ακόμα και ο διάσημος συμπατριώτης τους Arvo Pärt να συνθέσει έργα ειδικά για αυτό. Μέσα από ένα πρόγραμμα που ακροβατεί επιτυχημένα ανάμεσα στη σύγχρονη πρωτοπορία και τη μεσαιωνική παράδοση, το κοινό του Φεστιβάλ θα κάνει ένα μακρύ ταξίδι στο χρόνο με οδηγό τις μυσταγωγικές φωνές του συνόλου.

Κυριακή, 26 Ιουνίου 2016, Βουλευτικό, 21:00
Χριστίνα Μπαζίλη (ΑUT-GRE), τσέλο
Θανάσης Αποστολόπουλος, πιάνο

Ludwig Van Beethoven (1770-1827)
7 Variations on “Bei Männern welche Liebe fühlen” in E flat Major from W.A Mozart’s opera “The Magic Flute”, op. WoO 46
Friedrich Gulda (1930-2000)
Concerto for Cello and Wind Orchestra: Cadenza (for solo cello)
Περικλής Κούκος (1960-)
Σουίτα από την όπερα «Ο Κονρουά και οι κόπιες του»
Δίαλειμμα|Intermission

Franz Schubert (1797-1828)
Arpeggione Sonata in Α΄minor, D.821
I. Allegro moderato
II. Adagio
III. Allegretto
Adaptation for cello and piano: Gaspar Cassadó

David Popper (1843-1913)
Hungarian Rhapsody op.68, for cello and piano

Η γεννημένη στη Βιέννη, Χριστίνα Μπαζίλη, αποτελεί ένα ανερχόμενο αστέρι του τσέλου και εντυπωσιάζει τόσο με τη δεξιοτεχνία όσο και με την ωριμότητα των ερμηνειών της. Μέσα από ένα πρωτότυπο πρόγραμμα θα επιδιώξει να ενώσει μουσικά τις δύο χώρες της, την Αυστρία και την Ελλάδα. Μαζί της συμπράττει ο καταξιωμένος πιανίστας Θανάσης Αποστολόπουλος.

Δευτέρα, 27 Ιουνίου 2016, Πλατεία Αγίου Γεωργίου, 21:00
Efe Kislali (TUR), τενόρος
Τζούλια Σουγκλάκου, υψίφωνος
Δημήτρης Γιάκας, πιάνο

Stanislao Gastaldon (1861 – 1939)
Musica proibita
Σπύρος Σαμάρας (1861 – 1917)
2 τραγούδια: Σ’αγαπώ, Άνοιξις
Ernesto De Curtis (1875 – 1937)
Non ti scordar di me
Giuseppe Verdi (1813 – 1901)
Otello– Già nella notte densa (duet: Οtello & Desdemona)
Jules Massenet (1842 – 1912)
Hérodiade – Il est doux , il est bon…. (Salome’s aria)
Agustín Lara (1897 – 1970)
Granada

Δίαλειμμα

Αhmed Adnan Saygun (1907 – 1991)
Yunus Emre Oratorio – Badi sabaya sorsunlar

Giacomo Puccini (1858 – 1924)
Tosca – Mario. Mario! (duet: Tosca & Mario Cavaradossi) – E lucevan le stelle… (Mario Cavaradossi’s carvadossi)

Francesco Cilea (1866 – 1950)
L’ Arlesiana – Esser madre è un inferno… (Rosa Mamai’s aria)

Georges Bizet (1838 – 1875)
Carmen – La fleur que tu m’avais jetée… (Don José’s aria)

Giuseppe Verdi
Un ballo in maschera – Teco io sto!… (duet: Amelia & Riccardo)

Η διακεκριμένη υψίφωνος Τζούλια Σουγκλάκου καταφθάνει στο Ναύπλιο και υποδέχεται τον Τούρκο τενόρο με την ιδιαίτερη χροιά, Efe Kislali –στο πιάνο συνοδείας, ο μετρ του είδους, Δημήτρης Γιάκας. Οι τρεις τους θα χαρίσουν στο κοινό μια βραδιά γεμάτη από διαχρονικά διαμάντια του παγκόσμιου λυρικού ρεπερτορίου.

Τρίτη, 28 Ιουνίου 2016, Βουλευτικό, 21:00
Η ζωή και οι έρωτες της Μαρίας Κάλλας
Το δράμα, το πάθος, ο έρωτας και η τέχνη της μεγάλης ντίβας της όπερας, Μαρία Κάλλας, αποτυπώνονται στην performance της Ελληνοαμερικανής Dr. Maria Boundas Bakalis, σε ένα πρωτότυπο έργο όπου συνυφαίνονται ηχογραφήσεις της μεγάλης υψίφωνου μαζί με γραπτά της και λόγια της όπως αυτά που ακολουθούν: «Γεννήθηκα δίχως όνομα. Στην ηλικία των τριών ετών βαπτίστηκα Σεσίλια Σοφία Άννα Μαρία, κόρη Ελλήνων μεταναστών, του Γιώργου και της Ευαγγελίας Καλογεροπούλου. Το όνομα Καλογεροπούλου μετεξελίχθηκε σε Κάλλας, Μαρία Κάλλας. Και με τη θέληση των Θεών, ή από εκείνο που οι Έλληνες ονομάζουν τύχη ή μοίρα, έγινα η La Maria, η πριμαντόντα της Όπερας. Ο Απόλλων της Μουσικής ήταν ο Θεός μου. Η Μελπομένη της Τραγωδίας ήταν η μούσα μου».

Τετάρτη, 29 Ιουνίου 2016, Βουλευτικό, 21:00
Katarzyna Duda (POL), βιολί
Marek Bracha (POL), πιάνο

Frédéric Chopin (1810 – 1849)
Polonaise no. 1 in A Major op. 40, for piano
Four Mazourkes op. 17, for piano

Maurice Ravel (1875 – 1937)
Tzigane

Henryk Wieniawski (1835 – 1880)
Legenda op. 17
Kuyawiak in A Minor

Pablo de Sarasate (1844 – 1908)
Fantasia Carmen op. 25

To πολυβραβευμένο ντουέτο από την Πολωνία, των Katazyna Duda και Marek Bracha, θα ερμηνεύσει ένα πρόγραμμα που αποτίνει φόρο τιμής στους μεγάλους συνθέτες της πατρίδας του ενώ παράλληλα αγκαλιάζει το ταμπεραμέντο των συνθέσεων της νοτίου Ευρώπης. Η βιρτουοζιτέ και η έντονη σκηνική τους παρουσία θα χαρίσουν μία αξέχαστη ευρωπαϊκή βραδιά στο κοινό του Φεστιβάλ.

Πέμπτη, 30 Ιουνίου 2016, Βουλευτικό, 21:00
Jitka Hosprová (CZE), βιόλα
Adam Skoumal (CZE), πιάνο

Bohuslav Martinů (1890 – 1959)
Sonata no. 1 for viola and piano

Sylvie Bodorová (1954- )
Giľa Rome Meditation for solo viola

Adam Skoumal
Variations on a gypsy theme

Διάλειμμα

César Franck (1822 – 1890)
Sonata in A Major for viola and piano

Η εντυπωσιακή Jitka Hosprová αποτελεί μία πρωτοπόρο της βιόλας, που ξεχωρίζει μέσα από τις σολιστικές της ερμηνείες και τις συνεργασίες της με ξακουστές ορχήστρες. Το ανήσυχο μουσικό της πνεύμα θα συναντήσει τον καταξιωμένο πιανίστα και συνθέτη, Adam Skoumal, σε ένα απαιτητικό πρόγραμμα που αναδεικνύει τις αρετές αυτού του παραγνωρισμένου εγχόρδου.

Εισιτήρια

Τιμές εισιτηρίων: 

5 €
- €

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Μία Απάντηση

  1. Να βρεθεις στο παλαμηδι να ακους την χορωδια της Εσθονιας και να ατενιζεις μπούρτζι καστρο Αργους και αργολικο καμπο και κόλπο!Τι καλλίτερο?

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.