3ο Taratsa International Film Festival

Πάνω από 100 ταινίες μικρού και μεγάλου μήκους από 37 χώρες

O Umberto Eco είπε κάποτε πως δεν έχει ειδήσεις αυτός ο μήνας. Το σίγουρο είναι, όμως, πως έχει σινεμά. Ένα καλειδοσκόπιo εικόνων από κάθε γωνιά του πλανήτη, με φόντο το νυχτερινό ουρανό της Θεσσαλονίκης αλλά και για μια σειρά από events. Φέτος, 7 ταράτσες της πόλης φιλοξενούν πάνω από 100 ταινίες μικρού και μεγάλου μήκους από 37 χώρες, προσφέροντας ένα πολυδιάστατο πρόγραμμα προβολών για το σινεφίλ κοινό του Taratsa International Film Festival.

Οι ταράτσες του Φεστιβάλ:
(Οι ταράτσες Τ1-Τ4 θα φιλοξενούν τις προβολές του Διεθνούς Διαγωνιστικού Τμήματος και οι ταράτσες Τ5-Τ7 αυτές του Τμήματος Παράλληλων Προβολών)
T1     Ε.Β.Ε.Θ. (Εμπορικό Βιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης), Τσιμισκή 29. Χωρητικότητα: 120
T2     ΕΣΗΕΜ-Θ (Ένωση Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Μακεδονίας- Θρ), Στρ. Καλλάρη 5. Χωρητικότητα: 50
T3     ΔΕΘ-HELEXPO (Αίθουσα Αιμίλιος ριάδης), Εγνατία 154. Χωρητικότητα: 200
T4     Δ.Σ.Θ. (Δικηγορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης), Τσιμισκή 103 & Βύρωνος (είσοδος από την οδό Ισαύρων). Χωρητικότητα: 50
T5     Secret Terrace Lounge (Anatolia Hotel), Λαγκαδά 13
T6     Urania Bar, Πάικου 4 & Καποδιστρίου 7 (είσοδος από Πάικου)
T7     Ταράτσα του περιπτέρου 6 της Δ.Ε.Θ

Δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα του φεστιβάλ.

Παράλληλες Προβολές:
Το 3ο Taratsa International Film Festival παρουσιάζει ένα διευρυμένο Τμήμα Παράλληλων Προβολών, ανοιχτό προς το κινηματογραφόφιλο κοινό, σε συνεργασία με φορείς, κινηματογραφικούς θεσμούς, οπτικοακουστικούς οργανισμούς και δημιουργούς παγκόσμιας εμβέλειας. Μία από τις ενότητες του Τμήματος Παράλληλων Προβολών επιμελείται το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, ως συνεργάτης του Taratsa IFF, επιλέγοντας ταινίες με διεθνή αναγνώριση, με την υποστήριξη του Αμερικάνικου Προξενείου της Θεσσαλονίκης.

Επίσης, το Τμήμα Κινηματογράφου της Σχολής Καλών Τεχνών Α.Π.Θ γιορτάζει τα 11 χρόνια του με μια συγκομιδή βραβευμένων ταινιών μικρού μήκους φοιτητών και αποφοίτων του, που παρουσιάζονται με τη συνεργασία καθηγητών του Τμήματος. Από το πρόγραμμα αυτό δεν θα μπορούσαν να λείπουν ως συνεισφορά και τα δύο ακόμα συνεργαζόμενα φεστιβάλ, αυτά της Νάουσας και της Σύρου, με το πρώτο να επιλέγει μικρού μήκους ταινίες που συμμετείχαν και αναδείχθηκαν στο πρόγραμμα του Διεθνούς Κινηματογραφικού Φεστιβάλ Νάουσας 2015, 12th NIFF, και το Animasyros μ’ ένα ωριαίο πρόγραμμα ταινιών κινουμένων σχεδίων, Animapride 2016, από το αρχείο του φεστιβάλ με θεματικό άξονα την ταυτότητα φύλου και την προσωπική έκφραση.

Οι πρωτοποριακές και ανεξάρτητες φωνές του σύγχρονου ελληνικού κινηματογράφου έχουν τη δική τους ξεχωριστή θέση στο πρόγραμμα, μέσα από την ενότητα Faith on Film/ Greek New Wave, με ταινίες που παραχωρήθηκαν από τους αντίστοιχους Έλληνες δημιουργούς.

Ως φόρο τιμής στον μεγάλο δημιουργό Κριστόφ Κισλόφσκι, και με αφορμή τα 20 χρόνια από τον θάνατό του, παρουσιάζεται μια επιλογή μικρού μήκους ταινιών ντοκιμαντέρ του -άγνωστων στο ευρύ κοινό- σε ένα πρόγραμμα, 20 χρόνια χωρίς,  που δημιουργήθηκε σε συνεργασία με το Εθνικό Οπτικοακουστικό Ινστιτούτο Πολωνίας, NIna, από τη σειρά εκδόσεων “Polish School of Documentary Filmmaking’’. Τέλος, το πρόγραμμα συμπληρώνει μια επιλογή βραβευμένων ταινιών Τούρκων δημιουργών, Τουρκία 2014, σε συνεργασία με το Γραφείο Πολιτισμού και Τουρισμού της Τουρκικής Πρεσβείας στην Αθήνα.

Taratsa International Film Festival – Παράλληλες Εκδηλώσεις
 Τρίτη 23 Αυγούστου
– Η μάνα η φόνισσα και τα σπλάτερ παιδιά της
Ορέστης Ανδρεαδάκης
@ ΕΒΕΘ (Τσιμισκή 29) | 20.30

Από πού κατάγονται οι ταινίες σπλάτερ και τρόμου, τα zombie movies και το ιταλικό giallo; Ποιος ενέπνευσε τον Τζορτζ Ρομέρο και τον Ντάριο Αρζέντο, από πού ξεπήδησε ο Φρέντι Κρούγκερ και γιατί ο Χάνιμπαλ Λέκτερ έχει τόση αδυναμία στο… συκώτι; Και τί σχέση έχουν όλοι αυτοί με την ελληνική δημοτική ποίηση, το «Γεφύρι της Άρτας», το «Τραγούδι του νεκρού αδελφού» και την «Μάνα την φόνισσα»;

Ο Ορέστης Ανδρεαδάκης παρουσιάζει μερικές από τις πιο σοκαριστικές κινηματογραφικές σκηνές της ιστορίας και αναζητά την αόρατη διαδρομή που τις συνδέει με τα ελληνικά δημοτικά τραγούδια, τα απόκοσμα όντα που συναντάμε σε αυτά και την αναπάντεχη βία που αναδύεται μέσα από τους δεκαπεντασύλλαβους στίχους τους.

– Προβολή ταινίας: The Babadook @ ΕΒΕΘ (Τσιμισκή 29) | 21.15
– Bloody Tuesday Party @ Cocktail Bar (Πολυτεχνείου 17 Α) | after 23.00

Πέμπτη 25 Αυγούστου
– Πάρτι Εθελοντών @ Urania Bar (Καποδιστρίου 7) | 23.30
Με μουσικές από τους παραγωγούς του Beater.gr

Κυριακή 28 Αυγούστου
– Τελετή Λήξης @ ΕΒΕΘ | 20.30
Απονομή Βραβείων και προβολή βραβευμένων ταινιών Διεθνούς Διαγωνιστικού

– Πάρτι Λήξης, Στοά Soulbar | 23.00

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Μία Απάντηση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.