Εκθέσεις, δράσεις σε μουσειακούς χώρους και μνημεία, εικαστικές εγκαταστάσεις, performances, εργαστήρια, συνέδρια, εκπαιδευτικά προγράμματα, παρεμβάσεις στο δημόσιο χώρο και ξεναγήσεις αποτελούν το σκηνικό στη Θεσσαλονίκη για την 4η Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης, από τις 18 Σεπτεμβρίου 2013 έως τις 31 Ιανουαρίου 2014.

Η οργάνωση είναι του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης και πραγματοποιείται με τη συμμετοχή της «Κίνησης των 5 Μουσείων Θεσσαλονίκης», τη στήριξη του Δήμου Θεσσαλονίκης και τη συνεργασία άλλων πολιτιστικών και εκπαιδευτικών φορέων, ινστιτούτων και ιδρυμάτων της πόλης.

Η έναρξη γίνεται στις 18 Σεπτεμβρίου με τα εγκαίνια της έκθεσης «Παντού αλλά Τώρα», ενώ τους επόμενους μήνες ακολουθούν οι υπόλοιπες εκθέσεις και δράσεις του προγράμματος.

Η Μεσόγειος ως γεωγραφικός χώρος, ως πεδίο έρευνας και μελέτης της σύγχρονης πολιτιστικής και κοινωνικής πραγματικότητας παραμένει η θεματική γύρω από την οποία αναπτύσσεται ολόκληρο το πρόγραμμα της 4ης Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης, κάτω από τον γενικό τίτλο «Παλιές Διασταυρώσεις-Make it Νew».

photo: Marta Dell’Angelo, La Prua, 2009, Oil on canvas, 220x875cm, Courtesy of the artist

Κεντρική Έκθεση
«Παντού αλλά Τώρα» είναι ο τίτλος που έδωσε η επικεφαλής επιμελήτρια Αdelina von Furstenberg στην κεντρική έκθεση της διοργάνωσης, που εκτίθεται για πρώτη φορά στο Περίπτερο 6 της διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης. Πάνω από 50 καλλιτέχνες από 25 χώρες συμπεριλαμβανομένων 14 καλλιτεχνών από την Ελλάδα, παρουσιάζουν τη δουλειά τους χρησιμοποιώντας όλα τα μέσα, όπως τη ζωγραφική, τη γλυπτική, τη φωτογραφία, τις βίντεο εγκαταστάσεις, τα φιλμς και την περφόρμανς.

Εκθέσεις των 5Μ

Η έδρα του ΚΜΣΤ, η Μονή Λαζαριστών, με αφορμή τον εορτασμό των 100 χρόνων από τη γέννηση του συλλέκτη Γιώργου Κωστάκη, φιλοξενεί από τις 5 Μαΐου 2013 έως τις 31 Ιανουαρίου 2014 την έκθεση «Η συλλογή Κωστάκη και η ρωσική πρωτοπορία. 100 χρόνια από τη γέννηση του συλλέκτη», με την οποία προβάλλεται μέσα από πλέον των 350 έργων η συλλογή και το έργο του συλλέκτη.

Το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης παρουσιάζει την ομαδική εικαστική έκθεση «Παράδοση-Ανατροπή». Η έκθεση απαρτίζεται από έργα που προέκυψαν από δωρεές και αγορές του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης τα τελευταία χρόνια. Τα έργα επιδιώκουν να διαμορφώσουν μια ενιαία πρόταση για την κατάσταση στη Μεσόγειο, που να είναι ταυτόχρονα γλώσσα, πράξη και ιδίωμα, έκφραση και εικόνα σε μια εποχή έντονων, δραματικών και ραγδαίων ανακατατάξεων και μεταβολών.

Από τις 18 Σεπτεμβρίου 2013 έως τις 31 Ιανουαρίου 2014 το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης φιλοξενεί την έκθεση «Μεσογειακά παλίμψηστα: τρία αινίγματα φθοράς και αφθαρσίας». Η έκθεση φέρνει σε διάλογο δύο πολιτισμικά παράγωγα διαφορετικών εποχών του ίδιου τόπου. Το αρχαιότερο σωζόμενο ελληνικό «βιβλίο»
της Ευρώπης, ο πάπυρος του Δερβενίου, συνομιλεί με δύο σύγχρονα καλλιτεχνικά έργα με τη μορφή εγκατάστασης του Δημήτρη Ξόνογλου.

Την έκθεση με τίτλο «Η τιμή του αγίου Μάμαντος στη Μεσόγειο. Ένας ακρίτας άγιος ταξιδεύει» φιλοξενεί το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού από τις 19 Οκτωβρίου 2013 έως τις 19 Ιανουαρίου 2014. Η έκθεση για πρώτη φορά παρουσιάζει την ευρεία διάδοση της τιμής ενός αγίου που παραμένει ζωντανή σε διαφορετικούς λαούς
της Μεσογείου. Αντικείμενα από την Ελλάδα και την Κύπρο και πλούσιο εποπτικό υλικό καλύπτουν την περίοδο από τον 6ο αιώνα έως τις μέρες μας.

Η έκθεση του Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης με τίτλο «Η μεσογειακή εμπειρία: Μεσόγειος ως χωροταξικό παράδειγμα διακίνησης ιδεών και λόγου» περιλαμβάνει περισσότερα από 120 εμβληματικά έργα σύγχρονης τέχνης ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών που διαπραγματεύονται την πολυσήμαντη έννοια του δημοσίου-ελεύθερου χώρου. Η διάρκεια της έκθεσης είναι από τις 18 Σεπτεμβρίου έως τις 31 Δεκεμβρίου 2013.

Η έκθεση «Βάσω Κατράκη: Σε Λευκό και Μαύρο» στο Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών παρουσιάζει σημαντικούς σταθμούς της πορείας της χαράκτριας Βάσω Κατράκη μέσα από έργα που κυριαρχεί η χαρακτηριστική αφαιρετική γραμμή, πλαισιωμένα με μήτρες και με υλικό από το Αρχείο του Τώνη Σπητέρη, δίνοντας τη δυνατότητα στους
επισκέπτες να γνωρίσουν την καλλιτεχνική πορεία μιας χαράκτριας που κατάφερε να συνδέσει το ατομικό με το συλλογικό.

3o Φεστιβάλ Περφόρμανς Θεσσαλονίκης
Το φετινό Φεστιβάλ διοργανώνεται από τις 15 έως τις 19 Οκτωβρίου 2013 και περιλαμβάνει ζωντανές δράσεις, master classes και ένα workshop που πραγματοποιείται μια εβδομάδα πριν την έναρξη του Φεστιβάλ και έχει ως στόχο τη διεύρυνση της σχέσης της περφόρμανς με τη φωτογραφία, και την απόδοσή της από το φωτογραφικό φακό. Επιπλέον το Φεστιβάλ περιλαμβάνει ημερίδα, συναυλίες πειραματικής ηλεκτρονικής μουσικής προβολές βίντεο περφόρμανς και αφιερώματα σε δύο καλλιτέχνες, που διακρίθηκαν στο χώρο της performance.

Εργαστήριο Νέων Καλλιτεχνών
Το εργαστήριο καλλιτεχνών της 4ης Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης φέτος πραγματοποιείται από τις 14 εώς τις 25 Οκτωβρίου 2013 στο Πεδίο Δράσης Κόδρα, του Δήμου Καλαμαριάς. Πρόκειται να δημιουργηθεί μία ομάδα 7 έως 10 καλλιτεχνών από ποικίλα δημιουργικά πεδία και από διαφορετική βάση εμπειριών, οι οποίοι καλούνται να συντονίσουν τη δράση τους στο πλαίσιο τους. Ό,τι υλικό προκύψει από το εργαστήριο, παρουσιάζεται κατόπιν είτε μέσω μίας έκθεσης είτε με οποιονδήποτε εναλλακτικό τρόπο τα ίδια τα έργα επιβάλλουν.

Συμπόσιο
Το θέμα του φετινού συμποσίου συνδεέται με το γενικό τίτλο της διοργάνωσης και κατά συνέπεια με τη Μεσόγειο, ενώ επικεντρώνεται στη λειτουργία του αρχείου και τις εφαρμογές του στο χώρο της σύγχρονης τέχνης.

Κινηματογράφος
Από την 1η έως τις 10 Νοεμβρίου 2013 πραγματοποιείται αφιέρωμα στον πειραματικό και εικαστικό κινηματογράφο σε συνεργασία με το 54ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.

Παρεμβάσεις στο δημόσιο χώρο
Ταυτόχρονα, η 4η Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης ενισχύει επικοινωνιακά εκθέσεις και δράσεις άλλων φορέων, ιδρυμάτων και ομάδων.