44ο Φεστιβάλ Βιβλίου 2015

«Η ανάγνωση ως πολιτική πράξη» είναι το θέμα του φετινού αφιερώματος με εκδηλώσεις για όσους αγαπούν το βιβλίο

Το Φεστιβάλ Βιβλίου, είναι ένας θεσμός που έχει εμπεδωθεί στη συνείδηση του αναγνωστικού κοινού, και όχι μόνο, καθώς αποτελεί μια μεγάλη γιορτή πολιτισμού, στο κέντρο της Αθήνας.

Πλουτίζει την πολιτιστική ζωή καλλιεργώντας το πνεύμα συνεργασίας με φορείς της πόλης και δίνει την ευκαιρία σε όσους αγαπούν το βιβλίο, εκδότες – συγγραφείς – αναγνώστες, να συναντηθούν και να μοιραστούν ιδέες και συναισθήματα. Το αφιέρωμα του φετινού Φεστιβάλ είναι «Η ανάγνωση ως πολιτική πράξη».

Είναι μια ευκαιρία να επανοριστούν οι έννοιες της ανάγνωσης και της πράξης μέσα στο πλαίσιο της πολιτικής και ως εκ τούτου και η ίδια η έννοια της πολιτικής. Τι σχέση έχει το διάβασμα με την ανάγνωση; Όταν διαβάζω ένα βιβλίο πράττω; Και πώς σημαίνεται η πράξη ή η απραξία μου μέσα στο πολιτικό περιβάλλον; Όχι σπάνια η πολιτική αντιμάχεται την ανάγνωση, γιατί με την ανάγνωση μεταφέρεται η γνώση και το πληροφορημένο άτομο είναι εχθρός της κακής πολιτικής.

Στο πλαίσιο του αφιερώματος, θα πραγματοποιηθούν εκδηλώσεις με θέματα:

– Γλώσσα και πολιτική. Ποια είναι τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα του δημόσιου λόγου (γραπτού και προφορικού). Ποια η δομή του, η σημασία και τα σημαινόμενά του στην ιστορική πορεία του ελληνικού κράτους. Τελικά, ποιά είναι η γλώσσα η ελληνική και ποιά η γλώσσα της πολιτικής;

– Το βιβλίο σήμερα. Η δυναμική του έντυπου λόγου μπροστά στη δυναμική της εικόνας. Ποιος είναι σήμερα ο βαθμός επιρροής του γραπτού κειμένου στη διαμόρφωση του κοινωνικού προσώπου σε αντιδιαστολή με το βαθμό επιρροής της εικόνας (τηλεόραση, διαδίκτυο κλπ.). Δάσκαλοι της γλώσσας (σπουδαίοι συγγραφείς) και πολιτικοί, όταν λειτούργησαν σαν συγκοινωνούντα δοχεία μεταξύ πολιτικών θέσεων και συγγραφής. Από τον Αντρέ Μαρλό, ως τον Παναγιώτη Κανελλόπουλο και τον Κωνσταντίνο Τσάτσο. Η διάσταση του φανταστικού και του αγοραίου λόγου.

– Η πολιτική του ποιητικού λόγου. Πόσο αναγκαία είναι η ποίηση στην πολιτική; Υπάρχει καθαρός ποιητικός λόγος και καθαρή πολιτική; Αν όχι, σε ποιο βαθμό ο ποιητικός λόγος συναντάει εκ των πραγμάτων τον πολιτικό; Και αντιστρόφως, σε ποιο βαθμό η πολιτική «πρέπει» να είναι ή είναι ποιητική; Από την «Ιλιάδα» ως τον Ρίτσο. Ποιητές και γενικότερα συγγραφείς που επέλεξαν ως θέμα τους πολιτικά γεγονότα ή σαν ήρωες πολιτικά πρόσωπα ή επηρεάστηκαν άμεσα από την πολιτική.

Οι κεντρικές αυτές εκδηλώσεις, αλλά και η πληθώρα άλλων δραστηριοτήτων, όπως θέατρο, μουσική, παρουσιάσεις βιβλίων, στον υπαίθριο χώρο του Ζαππείου Μεγάρου με φόντο τους χιλιάδες τίτλους βιβλίου δημιουργούν, για τους επισκέπτες, ένα ιδανικό περιβάλλον αναψυχής και πνευματικής αναβάθμισης.

Δείτε το πλήρες πρόγραμμα των εκδηλώσεων μαζί με τον κατάλογο των συμμετεχόντων εκδοτών.

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.