5ο Open Day

Τραγουδιστές, μουσικοί, ηθοποιοί, περφόρμερ, σπουδαστές και φιλότεχνοι σε ένα μαραθώνιο εκτέλεσης μουσικών έργων

Tο φετινό, 5ο Open Day, είναι αφιερωμένο στην αβανγκάρντ μουσική Σχολή της Νέας Υόρκης του δεύτερου μισού του 20ού αιώνα, με εκδηλώσεις για μικρούς και μεγάλους στις 5 Μαρτίου σε διάφορους χώρους της Στέγης. To 5o Open Day παρουσιάζεται φέτος στο πλαίσιο του Interfaces, του διεθνούς, διαθεματικού πρότζεκτ που αποσκοπεί να φέρει τη νέα μουσική σε ένα εκτεταμένο φάσμα νέων ακροατηρίων με την υποστήριξη του προγράμματος Δημιουργική Ευρώπη.

Το 5ο Open Day είναι αφιερωμένο στο ύφος και το πνεύμα της καλειδοσκοπικής σκηνής της τέχνης της Νέας Υόρκης που άνθισε από τη δεκαετία του 1950 και έπειτα. Σημείο αφετηρίας της φετινής διοργάνωσης είναι η θρυλική συνάντηση των πρωτοπόρων συνθετών John Cage και Μorton Feldman, στην έξοδο του Carnegie Hall, όπου είχαν πάει για να παρακολουθήσουν τη Συμφωνία του Anton Webern υπό τη διεύθυνση του Δημήτρη Μητρόπουλου. Μια ιστορία που έχει ειπωθεί πολλές φορές, αλλά πάντα με παραλλαγμένες λεπτομέρειες. Η φιλία τους επρόκειτο σύντομα να επεκταθεί σε έναν κλειστό κύκλο μουσικών που θα ονομαζόταν Σχολή της Νέας Υόρκης και θα περιλάμβανε επίσης τον Christian Wolff, τον Earle Brown και τον πιανίστα David Tudor.

Ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους ήταν η αστείρευτη ανανεωτική τους διάθεση και η άμεση σχέση τους με τον κόσμο της Σύγχρονης Τέχνης: ζωγράφους, ποιητές, χορευτές και περφόρμερ. Γύρω τους σχηματίστηκαν ομάδες, παρέες και καλλιτεχνικές κοινότητες σε άμεσο διάλογο με αυτούς, όπως οι Tone Roads, η ομάδα των μουσικών που συνεργάστηκε με το Merce Cunningham Dance Theatre ή το Judson Dance Theater, καλλιτέχνες που εγκαταστάθηκαν στο downtown και δημιούργησαν τα περίφημα lofts. Indeterminancy (Απροσδιοριστία), Events, Happenings, Kinetik Art, Fluxus, Pop Art, Minimalism, Rock, Totalism, Νo Wave, Art Punk – αυτά είναι μόνο μερικά από τα κινήματα που γεννήθηκαν εκεί, σε σύντομη χρονική διαδοχή το ένα από το άλλον σε μια πυρετώδη έκρηξη δημιουργικότητας.

Όπως συμβαίνει σε κάθε Open Day, έτσι και φέτος σε κάθε γωνιά της Στέγης –στα φουαγιέ, τη Μικρή και την Κεντρική Σκηνή– τραγουδιστές, μουσικοί, ηθοποιοί, περφόρμερ, σπουδαστές και φιλότεχνοι θα συμμετάσχουν σε ένα μαραθώνιο εκτέλεσης εμβληματικών μουσικών έργων και συμβάντων, τα οποία στην πλειονότητά τους παρουσιάζονται για πρώτη φορά στη χώρα μας.

Παράλληλα, οι επισκέπτες θα μπορούν να περιεργαστούν παρτιτούρες, βιβλία, να παρακολουθήσουν ταινίες και βίντεο των καλλιτεχνών, ενώ το αφιέρωμα ολοκληρώνεται με συναυλίες στη Μικρή Σκηνή από σολίστες και σύνολο.

Εισιτήρια

Τιμές εισιτηρίων: 

5 €
- 7 €

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.