59ο Φεστιβάλ Φιλίππων

Ένα φεστιβάλ με χορηγό αισιοδοξίας τον Γιώργο Σεφέρη

Όπως τα πεύκα κρατούνε τη μορφή του αγέρα
ενώ ο αγέρας έφυγε, δεν είναι εκεί
το ίδιο τα λόγια φυλάγουν τη μορφή του ανθρώπου
– Γιώργος Σεφέρης

Το φεστιβάλ Φιλίππων επιστρέφει για ακόμη μία χρονιά και υποδέχεται μεγάλες παραστάσεις αρχαίου δράματος του φεστιβάλ Επιδαύρου και Αθηνών, παραγωγές του Εθνικού, του ΚΘΒΕ αλλά και του ελεύθερου θεάτρου, από 9 Ιουλίου έως 28 Αυγούστου.

Σημείωμα του Θοδωρή Γκόνη:
«Τα λόγια του Γιώργου Σεφέρη είναι πάντα εδώ, κρατούν τη μορφή του, περιμένουν να μας γαληνέψουν, να μας παρηγορήσουν, να μας γλυκάνουν. Είναι πάντα εδώ, δεν έχουμε παρά να τρέξουμε σ’ αυτόν τώρα που δε βρίσκουμε στέρεο έδαφος πουθενά, τώρα τον χρειαζόμαστε όσο ποτέ. Θα μας ανοίξει, θα μας δεχτεί. Είναι έτοιμος να μας βοηθήσει και σε τούτη την περίσταση, με το νηφάλιο λόγο του, την καθαρή του τη ματιά. Τη σωφροσύνη και την ακρίβεια. Τα λόγια του είναι πάντα εδώ, συμμετέχουν στις δυσκολίες της ζωής μας, στα γυρίσματά της, μας δείχνουν το δρόμο, μας μαθαίνουν να σκεφτόμαστε, να ανακτούμε το χαμένο μας θάρρος, την αισιοδοξία μας, να βρίσκουμε το βήμα μας, την αναπνοή μας, τα λόγια μας στο σωστό τους τόνο.

Διαβάστε τη συνέντευξη του Θοδωρή Γκόνη για το 59ο Φεστιβάλ Φιλίππων

«Η απέραντη αλληλεγγύη πεθαμένων και ζωντανών» – όχι σαν εκδήλωση τυπικής ευλάβειας, αλλά σαν μια αδιάκοπη, δυναμική ανταλλαγή. Θα το νιώσουμε, θα το καταλάβουμε στη χειραψία από τους ρόζους της παλάμης. Από τη σκυτάλη. Θα το δούμε στα ερωτήματα, στις αμφιβολίες, στα όνειρα, στα σχέδια. Θα το ακούσουμε στη θαρραλέα φωνή του. Διαβάζοντάς τον, μελετώντας τον, βλέπουμε τι σημαίνει Δάσκαλος. Κάποιος που μας μαθαίνει να σκεφτόμαστε, να ξαναβρίσκουμε  σε μια δύσκολη στιγμή τη δύναμη, το κουράγιο  να περάσουμε απέναντι, εκεί που «η φωνή της ζωής» χρειάζεται το ελεύθερο δημιουργικό πνεύμα για να ανασάνει. Μας δείχνει το δρόμο ανάμεσα στην παράδοση και την αναζήτηση, την «επιδρομή στο ανέκφραστο», την κατάκτηση του νέου με όλη τη ζωντανή τέχνη να ρέει στο αίμα του. «Είναι παιδιά πολλών ανθρώπων τα λόγια μας» θα γράψει στα Κρυφά ποιήματα το 1966 αυτός, ένας πολίτης του κόσμου αλλά και ταυτόχρονα βαθιά  Ελληνικός.

Το φεστιβάλ Φιλίππων έχει χορηγό. Έχει χορηγό αισιοδοξίας τον Ποιητή Γιώργο Σεφέρη. Φέτος όλος ο Αύγουστος θα είναι του Σεφέρη. Οι μεταφράσεις του, τα ποιήματά του, οι Μέρες, οι επιστολές, οι Δοκιμές, οι Έξι νύχτες στην Ακρόπολη,  τα πορτραίτα του, οι φωτογραφίες του,  τα τραγούδια του θα μπουν στη ζωή της πόλης. Ηθοποιοί, σκηνοθέτες, μουσικοί, χορευτές,  τραγουδιστές, δημοσιογράφοι, ζωγράφοι,  συγγραφείς  μαζί με τους  σπουδαιότερους μελετητές του έργου του  θα στήσουν τη γιορτή του, τη γιορτή που αυτός ο ίδιος  τόσο γενναιόδωρα στηρίζει με το  μεγάλο του έργο. Θα τρέξουμε και φέτος στα γνωστά στέκια  που μας έχει συστήσει το φεστιβάλ αλλά θα προτείνουμε  πάλι και άλλους απρόβλεπτους χώρους, χώρους που το φεστιβάλ έχει τον τρόπο  του να ανακαλύπτει και να αναδεικνύει.

Και φυσικά στο αρχαίο θέατρο Φιλίππων, τον ιστορικό πυρήνα του φεστιβάλ, θα υποδεχθούμε  τις μεγάλες παραστάσεις αρχαίου δράματος του φεστιβάλ Επιδαύρου και Αθηνών, παραγωγές του Εθνικού, του ΚΘΒΕ αλλά και του ελεύθερου θεάτρου. Το φετινό πρόγραμμα συμπληρώνουν ένας θίασος από την Ινδονησία που δοκιμάζεται στο αρχαίο δράμα και ένα κλασικό μπαλέτο από τη Μόσχα».,

Δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα παραστάσεων του φεστιβάλ.

Δείτε το πρόγραμμα του φεστιβάλ

Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων
9 Ιουλίου
Πλάτωνα, Απολογία Σωκράτη

H  παράσταση του Δήμου Αβδελιώδη Πλάτωνα, Απολογία Σωκράτηστην αρχαία ελληνική γλώσσα, που ξεκίνησε πέρσι με τη συνεργασία και υπό την αιγίδα του ΚΘΒΕ, μετά την ενθουσιώδη υποδοχή της από το κοινό συνεχίζεται και φέτος, ανοίγοντας το 59ο Φεστιβάλ Φιλίππων. Η αυθεντική αυτή Αναπαράσταση της πιο συγκλονιστικής δίκης στην ιστορία του πολιτισμού, στην ίδια ακριβώς γλώσσα που μιλήθηκε από τον Σωκράτη και καταγράφηκε με ακρίβεια από τον παρόντα νεαρό μαθητή του, Πλάτωνα, κάνουν την παρακολούθηση της για τους θεατές- δικαστές, μια μοναδική βιωματική εμπειρία, έχοντας την αίσθηση ότι ζουν μέσα στην πραγματική ατμόσφαιρα εκείνης της μέρας της δίκης, κι όπου ο Σωκράτης και ο Μέλητος ενσαρκώνονται μπροστά τους ζωντανά. Η παράσταση παρουσιάζεται με ελληνικούς και αγγλικούς υπέρτιτλους.

Σωκράτης ο Βασίλης Καραμπούλας
Μέλητος ο Γιάννης Κολόι

13 Ιουλίου
Russian Moscow Ballet Theater
Η
Λίμνη των κύκνων, του Πιοτρ Ίλιτς Τσαϊκόφσκι

Το Φεστιβάλ Φιλίππων φιλοξενεί στο αρχαίο θέατρο το διασημότερο μπαλέτο όλων των εποχών, το αριστούργημα του Τσαϊκόφσκι, η Λίμνη των Κύκνων, από το βραβευμένο «Russian Moscow Ballet Theater», μια από τις πιο αναγνωρίσιμες δυνάμεις του κλασικού χορού της Μόσχας.

15 & 16 Ιουλίου
Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος
Επτά επί Θήβας,
του Αισχύλου

Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος παρουσιάζει την εξαιρετικά δυνατή πολιτική τραγωδία του Αισχύλου Επτά επί Θήβας. Η παράσταση ανεβαίνει σε μια νέα, σύγχρονη μετάφραση του ποιητή Γιώργου Μπλάνα και σε σκηνοθεσία του διεθνούς φήμης Λιθουανού σκηνοθέτη Τσέζαρις Γκραουζίνις. Ο Γιάννης Στάνκογλου και ο Χρίστος Στυλιανού ερμηνεύουν σε διπλή διανομή το ρόλο του Ετεοκλή (15/7 Χ. Στυλιανού-16/7 Γ. Στάνκογλου).

Συμμετέχουν μεταξύ άλλων ο Γιώργος Καύκας ως Άγγελος και η Νάντια Κοντογεώργη στο ρόλο της Αντιγόνης.

17 Ιουλίου
5η Εποχή Τέχνης
Αντιγόνη,
του Σοφοκλή

Μετά το sold-out του περασμένου καλοκαιριού, η Αντιγόνη  σε σκηνοθεσία Θέμη Μουμουλίδη επιστρέφει στο αρχαίο θέατρο των Φιλίππων.  Ένα από τα κορυφαία κείμενα της αρχαίας ελληνικής γραμματείας, βαθύτατα πολιτικό, όπου η ανάγκη του ελεύθερου να ζει σύμφωνα με τα ηθικά του πιστεύω συγκρούεται με την ισχύ μιας αυθαίρετης και αλαζονικής εξουσίας. Στον ομώνυμο ρόλο η Ιωάννα Παπά<%

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ