Το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης γιορτάζει 60 χρόνια γεμάτα σινεμά

Πληθώρα ταινιών, διεθνείς καλεσμένοι, δράσεις στην πόλη, ένα κόμικ, εκθέσεις και αφιερώματα περιλαμβάνει το επετειακό φεστιβάλ

«Η γιορτή του ανεξάρτητου κινηματογράφου θα πραγματοποιηθεί στην ιστορική έδρα του θεσμού, Ολύμπιον και Παύλος Ζάννας, στις αίθουσες του Λιμανιού -Φρίντα Λιάππα, Τώνια Μαρκετάκη, Τζον Κασσαβέτης, Σταύρος Τορνές-, στο Δημοτικό Θέατρο του Κέντρου Πολιτισμού «Χρήστος Τσακίρης» στον Δήμο Παύλου Μελά και στο Κλειστό Δημοτικό Θέατρο Συκεών, σε συνεργασία με το Δήμο Νεάπολης – Συκεών. Φέτος, στις αίθουσες του Φεστιβάλ προστίθεται και ο κινηματογράφος Μακεδονικόν.

Γιορτάζουμε 60 χρόνια Φεστιβάλ με υπέροχες ταινίες, συναρπαστικούς καλεσμένους, δράσεις στην πόλη, ένα κόμικ, εκθέσεις, αφιερώματα, το παρόν και το μέλλον του ελληνικού σινεμά και ένα νέο διαγωνιστικό τμήμα. Τις αφίσες του 60ού ΦΚΘ σχεδίασε ο διεθνούς φήμης illustrator, Τζον Μαυρουδής και τα επίσημα spot σκηνοθέτησε ο βραβευμένος με Χρυσό Φοίνικα μικρού μήκους ταινίας, Βασίλης Κεκάτος».

Ταινίες έναρξης – λήξης

Η αυλαία του 60ού ΦΚΘ θα ανοίξει την Πέμπτη 31 Οκτωβρίου 2019 στο Ολύμπιον, με το αφοπλιστικά αληθινό φιλμ Ιστορία Γάμου του Νόα Μπόμπακ.

Το Φεστιβάλ κλείνει την Κυριακή 10 Νοεμβρίου 2019 με το απροσδόκητα αστείο και συγκινητικό Τζότζο (Jojo Rabbit) του Νεοζηλανδού Τάικα Γουατίτι.

Φεστιβάλ ελληνικού κινηματογράφου

Υποδεχόμαστε στο 60ό ΦΚΘ 26 μεγάλου μήκους και 17 μικρού μήκους ελληνικές ταινίες:

– 17 ταινίες σε πρώτη προβολή
– 5 ταινίες που βραβεύτηκαν στο πρώτο Φεστιβάλ, το 1960.
– 2 ταινίες από δημιουργούς που έφυγαν πρόσφατα από τη ζωή.
– 2 ταινίες στην ενότητα «Ξεπερνώντας τα σύνορα»
– 1 ταινία που έχει ήδη κάνει πρεμιέρα στην ενότητα «Μια δεύτερη ματιά»

Θα προβληθούν επίσης, οι βραβευμένες 16 μικρού μήκους ταινίες από το πρόσφατο 42ο Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας.

Ξεφυλλίστε τον επίσημο κατάλογο του 60ού Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

Διεθνές πρόγραμμα

* To πρίσμα μέσα από το οποίο βλέπει το 60ό ΦΚΘ τις 14 ταινίες του Διεθνούς Διαγωνιστικού είναι το Overview Effect, μιας εμπειρίας που συγκλονίζει την ανθρώπινη διάνοια.
* Στο Διαγωνιστικό τμήμα ταινιών VR/Virtual Reality συμμετέχουν φέτος 8 ταινίες.
* Παρουσιάζουμε ένα νέο διαγωνιστικό τμήμα, το Meet the Neighbors, με 10 ταινίες, ανάμεσά τους και δύο ελληνικές. Στο τμήμα συμμετέχουν νέοι δημιουργοί από την περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, της ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής, της μεγάλης «γειτονιάς μας», με την πρώτη ή τη δεύτερη ταινία τους.
* Ανακαλύπτουμε τον πιο δυναμικό και πρωτοποριακό κινηματογράφο στο τμήμα Out of Competition και στους Ανοιχτούς Ορίζοντες.
* Παρουσιάζουμε τις καλύτερες βαλκανικές ταινίες στις Ματιές στα Βαλκάνια.
* Συναντάμε τους αγαπημένους μας δημιουργούς στις Ειδικές Προβολές.
* Προτείνουμε ριζοσπαστικές ταινίες στο >>Film Forward.
* Δίνουμε μεταμεσονύχτια ραντεβού στη ζώνη ’Round Midnight.

Αφιερώματα

ü  Υποδεχόμαστε στο φεστιβάλ τον «Πάπα του Trash», τον Αμερικανό σκηνοθέτη και συγγραφέα, Τζον Γουότερς.
ü  Συνομιλούμε με τον ανατρεπτικό Καταλανό σκηνοθέτη Αλμπέρτ Σέρα, που επίσης θα βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη.
ü  Ανακαλύπτουμε την κοινωνική ματιά της Αγγλίδας δημιουργού Τζοάνα Χογκ που θα παρουσιάσει το έργο της στη Θεσσαλονίκη.
ü  Γνωρίζουμε το πρωτοποριακό σινεμά του Γκρέγκορι Μαρκόπουλος και του Ρόμπερτ Μπίβερς, μέσα από ένα αφιέρωμα με σπάνιες ταινίες.
ü  Θυμόμαστε ταινίες από την πιο παρεξηγημένη δεκαετία. Ο The Boy βουτά στα 80s και επιλέγει 10 ταινίες γεμάτες τρόμο, τρυφερότητα και χιούμορ για το αφιέρωμα «Μεγαλώνοντας στα ’80s».
ü  Διοργανώνουμε ένα μεγάλο αφιέρωμα στον αναρχικό του γιουγκοσλαβικού σινεμά, Ντούσαν Μακαβέγιεφ.
ü  Βλέπουμε ταινίες που κατεδαφίζουν κάθε νοοτροπία που υψώνει φραγμούς και τείχη ανάμεσα στους ανθρώπους στο αφιέρωμα «Διαφορετικοί αλλά ίδιοι».

Εκθέσεις

Ø  Ανακαλύπτουμε τον άγνωστο εικαστικό Νίκο Κούνδουρο σε μια μεγάλη έκθεση. Στην έκθεση περιλαμβάνονται ζωγραφικά έργα, ελαιογραφίες, σκίτσα, κοστούμια, μάσκες, επιστολές, ημερολόγια, σημειώσεις και προσωπικά αντικείμενα.

Ø  Παρουσιάζουμε, επίσης, την πρωτότυπη έκθεση «Overview Effect – Encountering the Cosmos» με έργα νέων Ελλήνων καλλιτεχνών που εμπνεύστηκαν από τις 14 ταινίες του Διαγωνιστικού.

Ø  Γιορτάζουμε τα 60 χρόνια του Φεστιβάλ με μία έκθεση στο Μουσείο Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης που θα διατρέχει όλες τις δεκαετίες, τις στιγμές, τους ανθρώπους και τις τάσεις που καθόρισαν την πορεία και την εξέλιξή του.

Ø  Θυμόμαστε αστέρες, κόκκινα χαλιά, πηγαδάκια, παρέες, ιστορικά σημεία του Φεστιβάλ. Συνολικά, 120 φωτογραφίες θα εκτεθούν σε καταστήματα, εστιατόρια, μπαρ της Θεσσαλονίκης μέσα από τη δράση «Βρες το Φεστιβάλ».

Κόμικ

Το Φεστιβάλ παρουσιάζει το… ΦΕΣΤΙΒΑΛ, ένα κόμικ για όλα αυτά που συνθέτουν το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.

Αγορά

Δυναμικές δράσεις, βραβεία και συνεργασίες φιλοξενούνται φέτος στην Αγορά.

Meet the Future: Μια νέα δράση του Φεστιβάλ στρέφει το βλέμμα στο μέλλον του ελληνικού σινεμά. Δημιουργοί που έχουν ταξιδέψει με μικρού μήκους ταινίες στα 13 μεγαλύτερα διεθνή Φεστιβάλ, θα έρθουν στο 60ό για να παρουσιάσουν τα επόμενα σχέδιά τους.

Ambassador της Αγοράς: Ο αγαπημένος ηθοποιός Γιώργος Πυρπασόπουλος θα φέρει σε επαφή τους διεθνείς επαγγελματίες του χώρου με την ελληνική κινηματογραφική κοινότητα, ενώ θα παρουσιάσει την τελετή απονομής των βραβείων της Αγοράς του 60ού ΦΚΘ.

Δείτε εδώ τη λίστα με τις ταινίες που θα προβληθούν στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.