7η Σκυταλοδρομία Λόγου στην Αθήνα 2018 Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου

7η Σκυταλοδρομία Λόγου

Μια πρωτότυπη διαδοχή ιδεών, κειμένων και λόγου, με θεμελιώδη βάση το σεβασμό, την αλληλεγγύη και τον ανοιχτό διάλογο

Την Τρίτη 18 Δεκεμβρίου στις 19.00, στη χριστουγεννιάτικη ατμόσφαιρα του Δημαρχιακού Μεγάρου της Αθήνας στην πλατεία Κοτζιά, λίγες μέρες πριν αποχαιρετίσουμε το 2018, θα πραγματοποιηθεί η 7η Σκυταλοδρομία Λόγου της Αθήνα 2018 Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου του δήμου Αθηναίων. Μετά τους Τίτο Πατρίκιο, Παντελή Μπουκάλα, Ρέα Γαλανάκη, Δημήτρη Δασκαλόπουλο – Μαρία Στασινοπούλου, Νίκο Βατόπουλο και Θοδωρή Γκόνη, ο συγγραφέας Μάκης Τσίτας, ως εκπρόσωπος της Παιδικής Λογοτεχνίας, θα παραδώσει τη σκυτάλη στον ομότιμο καθηγητή Γλωσσολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Χριστόφορο Χαραλαμπάκη, ως εκπρόσωπο της Γλωσσολογίας-Λεξικογραφίας.

Τα βιβλία-αναφοράς των δύο σκυταλοδρόμων είναι τα «Και βγάζω το καπέλο μου…», Εκδόσεις Κόκκινη Κλωστή Δεμένη 2018 και «Ο αδέσποτος Κώστας», Εκδόσεις Ψυχογιός 2014 του Μάκη Τσίτα και το «Χρηστικό λεξικό της νεοελληνικής γλώσσας» (Αθήνα 2014: Εθνικό Τυπογραφείο) του Χριστόφορου Χαραλαμπάκη, για το οποίο τιμήθηκε το 2015 από την Εταιρεία Συγγραφέων, με το Βραβείο Πολιτισμού Δαίδαλος για την εξαιρετική προσφορά του στα Ελληνικά Γράμματα. Τη συζήτηση συντονίζουν οι Μαρία Παναγιωτοπούλου, υπεύθυνη επικοινωνίας και γραφείου τύπου του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου και Κώστας Καναβούρης, ποιητής-δημοσιογράφος. Η εκδήλωση πραγματοποιείται σε συνεργασία με τις εκδόσεις Κόκκινη Κλωστή Δεμένη και Ψυχογιός, καθώς και με την Ακαδημία Αθηνών και το Εθνικό Τυπογραφείο.

Πρόκειται για την έβδομη Σκυταλοδρομία Λόγου,  ένα πρόγραμμα της διοργάνωσης Αθήνα 2018 Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου, μέγας δωρητής της οποίας είναι το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Η Σκυταλοδρομία φέρνει Έλληνες συγγραφείς από διαφορετικά κειμενικά είδη πιο κοντά στο κοινό, αλλά και πιο κοντά μεταξύ τους, σε μια πρωτότυπη διαδοχή ιδεών, κειμένων και  λόγου, που σαν θεμελιώδη βάση έχει το σεβασμό, την αλληλοεκτίμηση και αλληλεγγύη και τον ανοιχτό διάλογο. Η εκδήλωση εντάσσεται στο πλαίσιο της θεματικής ενότητας «Έλληνες Συγγραφείς» και η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.

Ο προηγούμενος σκυταλοδρόμος Θοδωρής Γκόνης παραδίδοντας τη σκυτάλη στον Μάκη Τσίτα, σχολίασε: «Στα έργα του Τσίτα για τα παιδιά λανθάνουν οι μεταμορφώσεις και οι αναγνωρίσεις. Ο Τσίτας αφήνει χώρο για ερμηνεία και κατανόηση. Είναι όπως το να γράφεις για το θέατρο, που είναι πολύ δύσκολο. Οι συγγραφείς αυτοί έχουν μεγάλο χάρισμα, να αφήνουν χώρο για τους ηθοποιούς και τον σκηνοθέτη, να μην τα γράφουν όλα».

Ο Μάκης Τσίτας σχολίασε: «Προσπαθώ να μπω το μυαλό και στην ψυχολογία των ηρώων μου, είτε είναι γιαγιάδες είτε επτάχρονα παιδιά. Το στοίχημά μου είναι να τους δώσω ζωή και να αυτονομηθούν. Το πρώτο μου βιβλίο το έγραψα στα 19 μου σχεδόν κατά λάθος! Την παιδική λογοτεχνία δε την εκτιμούσα ιδιαίτερα, γιατί μάλλον δεν είχα διαβάσει τα κατάλληλα βιβλία, μου φαίνονταν γλυκερά. Άλλαξα γνώμη όταν είδα το παιδικό βιβλίο του Γιώργου Ιωάννου. Επειδή πάντα ήμουν ‘μικρομέγαλο’, από μικρό μ’ έκαναν προϊστάμενο στις δουλειές και φορτωνόμουν ευθύνες! Έτσι χαλάρωνα με το γράψιμο. Δε λειτουργώ με τη λογική, αλλά με συναίσθημα. Η τέχνη είναι ένα παιχνίδι, παίζω λοιπόν με μολύβι, στυλό και χαρτί και μετά περνώ τα γραπτά στον υπολογιστή».

Για την επιλογή του, να δώσει τη σκυτάλη στον Χριστόφορο Χαραλαμπάκη, είπε: «Η σκυτάλη πάει στο χώρο της επιστήμης. Δε δυσκολεύτηκα καθόλου στην επιλογή. Εκτιμώ τον Χριστόφορο Χαραλαμπάκη βαθιά από χρόνια και θαυμάζω τη δουλειά του. Είναι γλωσσολόγος, καθηγητής πανεπιστημίου, χρόνια συνεργάτης της Ακαδημίας Αθηνών και το Λεξικό της νεοελληνικής γλώσσας είναι ένα σπουδαίο έργο. Με πολλή χαρά λοιπόν του δίνω τη σκυτάλη!».

Ο Χριστόφορος Χαραλαμπάκης που ήταν παρών στην εκδήλωση, αφού ευχαρίστησε συγκινημένος τον Μάκη Τσίτα, σχολίασε σχετικά: «Όπως έχει πει ο λεξικογράφος Σάμιουελ Τζόνσον, υπάρχουν ταπεινοί, δύσμοιροι άνθρωποι που γράφουν λεξικά, αλλά κανείς δεν θα τους επαινέσει – ας είναι ευτυχείς αν αποφύγουν τον ψόγο. Αυτό δεν το έζησα, γιατί η Εταιρεία Συγγραφέων μου απένειμε παμψηφεί το βραβείο Δαίδαλος, ένα κορυφαίο βραβείο από κορυφαίους ανθρώπους του λόγου. Και είναι επιβεβαίωση να με προτείνει εδώ ο Μάκης Τσίτας. Οι λεξικογράφοι είμαστε αποτυχημένοι ποιητές. Θα ήμουν ευτυχής, αν κανείς διάβαζε κάθε μέρα ένα λήμμα από το λεξικό, γιατί το καθένα είναι σαν ένα ποίημα. Το λεξικό αυτό είναι ένα μωσαϊκό από 3 εκατομμύρια λέξεις. Το θαύμα της γλώσσας είναι μοναδικό. Η αγωνία του λόγου είναι η ομορφιά της δημιουργίας, αλλά και η αγωνία θανάτου που τη ζουν οι λογοτέχνες και οι δύσμοιροι λεξικογράφοι!»

Στη Σκυταλοδρομία Λόγου, συγγραφείς επιλέγουν ο καθένας το αγαπημένο του βιβλίο από διαφορετική κατηγορία λόγου (Ποίηση, Ιστορία, Βιογραφία/ Απομνημονεύματα/ Ημερολόγιο, Μυθιστόρημα, Νουβέλα-Διήγημα, Επιστήμη, Θέατρο, Βιβλία για παιδιά και εφήβους, Φιλοσοφία, Κριτική-Δοκίμιο, κ.ά.). Στη συνέχεια καλούν το συγγραφέα του βιβλίου αυτού σε ένα ανοικτό, δημόσιο διάλογο, με τη συμμετοχή του κοινού, παραδίδοντάς του τη Σκυτάλη προκειμένου, στην επόμενη εκδήλωση, να επιλέξει και να παρουσιάσει τον επόμενο δημιουργό. Η δράση διαρκεί όλη τη χρονιά της διοργάνωσης. Συντονιστές-παρουσιαστές της εκάστοτε εκδήλωσης είναι εκπρόσωποι από το χώρο των γραμμάτων και των τεχνών – καλλιτέχνες, συγγραφείς, δημοσιογράφοι, πανεπιστημιακοί, κ.ά. Παράλληλα στην εκδήλωση γίνονται αναγνώσεις ή και προβολές οπτικοακουστικού υλικού.

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.