Το Μουσείο Μπενάκη παρουσιάζει στο κτήριο της οδού Πειραιώς την 7η Biennale Νέων Ελλήνων Αρχιτεκτόνων από τις 21 Νοεμβρίου 2012 μέχρι τις 13 Ιανουαρίου 2013.

Η 7η Biennale Νέων Ελλήνων Αρχιτεκτόνων διοργανώνεται από το Ελληνικό Ινστιτούτο Αρχιτεκτονικής, στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων του για την ανάπτυξη της σύγχρονης ελληνικής αρχιτεκτονικής. Στόχος των εκδηλώσεων είναι η συγκέντρωση ενός αντιπροσωπευτικού δείγματος της σύγχρονης αρχιτεκτονικής παραγωγής νέων αρχιτεκτόνων, έως και 45 ετών, η ανάδειξη νέων δημιουργών και η ανταλλαγή απόψεων σχετικά με την ανάπτυξη της αρχιτεκτονικής σκέψης και αρχιτεκτονικού έργου στην Ελλάδα σήμερα.

Στη Biennale παρουσιάζονται υλοποιημένα έργα, καθώς και μη υλοποιημένες προτάσεις, που αντιστοιχούν σε πραγματικές αναθέσεις μελετών. Στο χώρο της έκθεσης οργανώνεται ακόμα σειρά ανοιχτών συζητήσεων, με προσκεκλημένους εισηγητές, με στόχο την κριτική αποτίμηση του συνόλου των συμμετοχών.

Η επιλογή των προτάσεων που εκτίθενται, έγινε από τους Σταύρο Γυφτόπουλο (Επίκουρο Καθηγητή ΕΜΠ), Πάνο Δραγώνα, (Αναπληρωτή Καθηγητή Πανεπιστημίου Πατρών), Νίκο Καλογερά, (Ομότιμο Καθηγητή ΕΜΠ), Αναστάσιο Κωτσιόπουλο (Καθηγητή ΑΠΘ) και Παναγιώτη Πάγκαλο (Εντεταλμένο Διδάσκοντα Πανεπιστημίου Πατρών), ενώ η επιμέλεια της έκθεσης φέρει την υπογραφή του προέδρου του Ελληνικού Ινστιτούτου Αρχιτεκτονικής Ηλία Κωνσταντόπουλου.

Παρασκευή 11 Ιανουαρίου 2013: Ημερίδα με θέμα «Νέοι Αρχιτέκτονες και Σύγχρονες Τεχνολογίες». Στην ημερίδα λαμβάνουν μέρος αρχιτέκτονες και ειδικοί, οι οποίοι αναφέρονται στις δυνατότητες που παρέχουν νέα υλικά και τεχνολογικές μέθοδοι στην εξέλιξη της σύγχρονης αρχιτεκτονικής.

Κυριακή 13 Ιανουαρίου 2013 στις 12.00: Προβολή του ντοκιμαντέρ “Oscar Niemeyer. A Vida É Um Sopro” (Oscar Niemeyer. Η ζωή είναι μια ανάσα). Η προβολή της ταινίας κλείνει την έκθεση και πραγματοποιείται για να τιμήσει τον λατινοαμερικανό αρχιτέκτονα, τον Oscar Niemeyer.

Τρίτη 22 Ιανουαρίου 2013 στις 19.00: Ομιλία της Nina Berre, διευθύντριας αρχιτεκτονικής του Νορβηγικού Μουσείου Αρχιτεκτονικής (ΝΑΜ).