Επιλογές από τη νέα εικαστική παραγωγή, αυτή που φιλοτεχνείται στα εργαστήρια των Σχολών και των Τμημάτων Καλών Τεχνών όλης της χώρας, φιλοξενούνται στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, στην Αποθήκη Β1 στο λιμάνι Θεσσαλονίκης, από τις 28 Απριλίου έως τις 22 Ιουλίου 2017, στο πλαίσιο της 8ης Μπιενάλε των Φοιτητών των Σχολών Καλών Τεχνών Ελλάδoς.

Η διοργάνωση έρχεται σε απόλυτη συνάφεια με τους ιδρυτικούς σκοπούς του ΚΣΤΘ που είναι μεταξύ άλλων η έρευνα και η προώθηση της πειραματικής καλλιτεχνικής έκφρασης με άξονα τη διαθεματικότητα, την υβριδικότητα και τη σχέση της τέχνης με την κοινωνική πραγματικότητα, καθώς και η συγκρότηση δικτύων ανταλλαγής πολιτισμικού προϊόντος και η στήριξη των καλλιτεχνών στα πρώτα τους επαγγελματικά βήματα. Σε αυτό ακριβώς το πλαίσιο, η 8η Μπιενάλε των Φοιτητών των Σχολών Καλών Τεχνών Ελλάδoς έρχεται και δίνει το στίγμα της, πέντε μόλις μήνες πριν από την 6η Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης τον προσεχή Σεπτέμβριο.

95 φοιτητές-εκκολαπτόμενοι καλλιτέχνες από την Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών, το Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών της Σχολής Καλών Τεχνών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, το Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών της Σχολής Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας και το Τμήμα Πλαστικών Τεχνών και Επιστημών της Τέχνης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, μεταβαίνουν από τον προστατευμένο σχετικά χώρο της εκπαίδευσης στην έκθεση στον δημόσιο χώρο και την κριτική υποδοχή. Έργα ζωγραφικής, χαρακτικής, μικρογλυπτικής, μικτής τεχνικής, βίντεο και εγκαταστάσεις αποτυπώνουν τις σύγχρονες ανησυχίες τους.

Η Μπιενάλε ξεκίνησε το 1997 ως ετήσιος διαγωνισμός με τη συμμετοχή φοιτητών από την Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών, ενώ το 2000 θεσμοθετήθηκε ως Μπιενάλε των φοιτητών όλων των Σχολών Καλών Τεχνών Ελλάδας, καθώς στη διοργάνωση εντάχθηκαν η Σχολή Καλών Τεχνών της Θεσσαλονίκης και αργότερα το Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών της Σχολής Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας και το Τμήμα Πλαστικών Τεχνών και Επιστημών της Τέχνης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Η διοργάνωση έχει φιλοξενηθεί στη Χερσόνησο Ηρακλείου Κρήτης, στον σταθμό Συντάγματος της Αττικό Μετρό, στο Τορόντο του Καναδά, στο Μορφωτικό ίδρυμα της Εθνικής Τραπέζης στην Αθήνα και στο Ίδρυμα Βασίλη και Μαρίας Θεοχαράκη. Τα τρία βραβεία και οι τρεις έπαινοι που αποδίδονται σε συμμετέχοντες φοιτητές της κάθε διοργάνωσης, επιλέγονται από Επιτροπή Καθηγητών των Σχολών και των διοργανωτών.