Στις 9 Φεβρουαρίου εγκαινιάζεται στην Αθήνα η περιοδεύουσα έκθεση φωτογραφίας “A Balkan Tale”. Πρόκειται για το έργο πέντε διακεκριμένων φωτογράφων από την ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων που απεικονίζουν εκ νέου μια σειρά από μοναδικά μνημεία της οθωμανικής περιόδου: τα σημαντικότερα λουτρά, υδραγωγεία, εκκλησίες, τζαμιά, γέφυρες, πτωχοκομεία κ.ά. Οι φωτογράφοι: Ivan Petrovic-Σερβία, Καμίλο Νόλλας-Ελλάδα, Jutta Benzenberg-Αλβανία/Γερμανία, Ivan Blazhev-Π.Γ.Δ.Μ και Samir Karahoda-Κοσσυφοπέδιο, αποτυπώνουν την ιδιαιτερότητα του κάθε μνημείου και την σημερινή του κατάσταση, με σύγχρονη και επίκαιρη ματιά. Μέσω της επιμέλειας των ιστορικών, η έκθεση θα προσεγγίσει ξανά τη σημασία που έχει για μας σήμερα το κοινό παρελθόν ενώ ταυτόχρονα, είναι μια πρόσκληση να κοιτάξουμε πέρα από εθνικά σύνορα και να διερευνήσουμε την ιστορία των Βαλκανίων στο σύνολό της.

Πρόσφατα στοιχεία δείχνουν ότι η πολιτιστική κληρονομιά της οθωμανικής περιόδου στα Βαλκάνια απειλείται σοβαρά, καθώς πάνω από το 98% των μνημείων της έχουν καταστραφεί. Το εγχείρημα «A Balkan Tale / Μια Βαλκανική Ιστορία» έχει ως στόχο να προκαλέσει το δημόσιο διάλογο για την κοινή ιστορία των Βαλκανίων και να συμβάλει στη διατήρηση και προβολή της πολιτιστικής κληρονομιάς της περιοχής. Αποτελείται από μια περιοδεύουσα έκθεση φωτογραφίας και πλαισιώνεται από παράλληλες δράσεις (εκπαιδευτικά προγράμματα, ντοκιμαντέρ, ιστοσελίδα, έντυπη έκδοση και το ταξίδι των αισθήσεων). Πρόκειται για ένα εγχείρημα του Goethe-Institut με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Την παραγωγή έχει αναλάβει η ελληνική εταιρία παραγωγής ANEMON, ενώ συμμετέχουν ενεργά το Μουσείο Ελληνικής Λαϊκής Τέχνης και δέκα πολιτιστικές ΜΚΟ των Βαλκανίων. Την επιστημονική εποπτεία έχει η Χριστίνα Κουλούρη, ενώ συμμετέχουν διεθνώς αναγνωρισμένοι ιστορικοί, μεταξύ των οποίων ο Μαρκ Μαζάουερ.

Στις 5 και 6 Μαΐου 2012 η έκθεση πλαισιώνεται από μία ηχητική εγκατάσταση του συνθέτη Ανδρέα Δικτυόπουλου. Η σύνθεση, που αποτελείται από προηχογραφημένους, επεξεργασμένους και ηλεκτρονικούς ήχους, προσεγγίζει την Οθωμανική κληρονομία με καλλιτεχνικά μέσα και τη συνδέει με την σύγχρονη ζωή με πρωτότυπο τρόπο.

Ο κύκλος παρουσίασης της έκθεσης στην Αθήνα κλείνει στις 5 Μαΐου 2012, 17:00, οπότε και θα πραγματοποιηθεί η βράβευση των νικητών του διαγωνισμού φωτογραφίας παρουσία των δημιουργών του εγχειρήματος πολυμέσων.

Η έκθεση παρατείνεται έως και 8 Μαΐου 2012.