Μια σειρά φωτογραφιών από αρχιτεκτονικές λεπτομέρειες αθηναϊκών κτηρίων του Μοντέρνου Κινήματος παρουσιάζεται από τις 16 Ιανουαρίου μέχρι 27 Απριλίου 2014, στο Μουσείο Ηρακλειδών, στην έκθεση με τίτλο “Αστική Γεωμετρία”. Οι φωτογραφίες της σειράς αυτής αποτελούν μια αισθητική προσέγγιση της art deco και συγκεκριμένα των αρχιτεκτονικών λεπτομερειών που κοσμούν τις εισόδους κτηρίων του Μοντέρνου Κινήματος.

Κατά την τελευταία δεκαετία πριν την έκρηξη του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου η αθηναϊκή αρχιτεκτονική απομακρύνεται υφολογικά από τον νεοκλασικισμό, για να υιοθετήσει τις νεωτεριστικές τάσεις που επικρατούν στην Ευρώπη. Οι Έλληνες αρχιτέκτονες αντλούν την έμπνευσή τους από τις εκφράσεις της art deco. Γεωμετρικά και φυτικά μοτίβα, σφυρήλατες σιδεριές και επιχρωμιωμένες επιφάνειες συνθέτουν τις λεπτομέρειες σε κάθε είσοδο κτηρίου. Ο πλούτος και η ποικιλία των λεπτομερειών αυτών, καθώς και η επιμέλεια με την οποία έχουν δουλευτεί φανερώνουν τη σημασία της «πρώτης εντύπωσης» που θα αφήσει το κτήριο στον επισκέπτη.

“Η φύση του επαγγέλματος έχει καταχωρίσει στη σκέψη μου την είσοδο ως το πέρασμα που συνδέει δύο αντίθετες λειτουργίες: το δημόσιο και τον ιδιωτικό χώρο.
Ο φακός με βοηθά να αποτυπώσω το πέρασμα της εικόνας του εσωτερικού χώρου μέσα από το διάφανο τζάμι κάθε εισόδου, αλλά και την αντανάκλαση των όψεων της πόλης σ’ αυτό.”

Ανθή Ξενάκη

Η σειρά αυτή ‘γεννήθηκε’ στο Εργαστήριο: “Φωτογραφίζοντας Μνημεία” που διοργάνωσε η MONUMENTA το χειμώνα του 2013.