Για τρίτη συνεχόμενη χρονιά το Διεθνές Φεστιβάλ Contact Improvisation μας προσκαλεί να γνωρίσουμε την Κρήτη μέσα από την εκφραστική κίνηση, την επαφή μας με το συνάνθρωπο, τη μοναδική φύση και παράδοση του νησιού. Το ραντεβού για φέτος είναι στο Ηράκλειο από τις 28 Σεπτεμβρίου έως τις 5 Οκτωβρίου 2013 με σεμινάρια Contact Improvisation* από καταξιωμένους δάσκαλους από την Ελλάδα και το εξωτερικό, partner yoga, σιάτσου, parent & kid contact, σύχρονο και κρητικό χορό, jam sessions, πρακτική δίπλα στη θάλασσα.

Μπορείτε να πάρετε μια μικρή γεύση του τι περιέχει αυτό το φεστιβάλ στο βίντεο που δημιουργήθηκε από τη δεύτερη διοργάνωση.

Για πρώτη φορά φέτος το Φεστιβάλ που διαρκώς εξελίσσεται, παρουσιάζει και το Crete Festival 2013 – touring Crete, από τις 6 Οκτωβρίου έως τις 9 Οκτωβρίου 2013 κάνοντας πράξη την πίστη των διοργανωτών ότι τέχνη και πολιτισμός είναι συνυφασμένες με τον τουρισμό. Έχοντας σα βάση την άγρια ομορφιά των Αστερουσίων, το φεστιβάλ ταξιδεύει στην ενδοχώρα και τα νότια παράλια του νησιού προσφέροντας δραστηριότητες που αφορούν στην κίνηση, το χορό, τη φύση και την ιστορία της Κρήτης.

Το CI φεστιβάλ της Κρήτης οργανώνεται από την ομάδα χορούΦυσαλίδα” με έδρα το Ηράκλειο που ιδρύθηκε το 2006 από τη Γωγώ Πετραλή και είναι γνωστή για τα εμπνευσμένα της community dance projects, τις χοροθεατρικές παραστάσεις και δράσεις street art, μεταξύ άλλων! Η διοργάνωση του φεστιβάλ είναι μέρος ενός μεγάλου και δύσκολου εγχειρήματος που στοχεύει να προσελκύσει επισκέπτες από όλο τον κόσμο, να συνεχίσει τη μακρά παράδοση του νησιού στο χορό, και το σημαντικότερο: να φέρει τους ανθρώπους πιο κοντά!

*Το Contact Improvisation είναι ένα είδος σύγχρονου χορού, το οποίο γεννήθηκε από την κινησιολογική έρευνα που ξεκίνησε ο Steve Paxton στην Αμερική σε συνεργασία με την ομάδα “Magnesium” που αρχικά αποτελούταν από 13 άντρες.

Πρόκειται για την επικοινωνία που δημιουργείται μεταξύ δύο, ή και περισσοτέρων ατόμων, μέσα από τη σωματική επαφή, τις δυνάμεις της φυσικής, τη βαρύτητα, την προσεγμένη ορμή, τη συνεχόμενη ροή, τη δράση-αντίδραση και το απρόβλεπτο της στιγμής.

Είναι ένας αυτοσχέδιος χορός όπου τα σώματα συνυπάρχουν σα μια μοναδική οντότητα, ένα σύμπλεγμα κινήσεων που συνεχώς εξελίσσεται και αναπλάθεται μέσα στο χώρο και στο χρόνο. Σα μορφή κίνησης και έκφρασης είναι άκρως ανθρώπινη, αληθινή και ψυχαναλυτική ταυτόχρονα.

Για περισσότερες πληροφορίες, εγγραφές και το πλήρες πρόγραμμα του φεστιβάλ, δείτε την επίσημη ιστοσελίδα.

Το εργαστήριο «contact for all» απευθύνεται σε ενήλικα άτομα (18 ετών και άνω) με κινητικές αναπηρίες, τα οποία έχουν μια μικρή εμπειρία με την κίνηση, την έκφραση ή και το διαλογισμό, που επιθυμούν να εκφραστούν μέσα από τη μοναδικότητα και ιδιαιτερότητα του σώματος τους, να ταξιδέψουν ελεύθερα παρέα με άλλα σώματα και να γευτούν τη διαδικασία της προσωπικής τους εξέλιξης -σωματικής-πνευματικής-ψυχικής- μέσα από την αυτοσχέδια κινησιολογική-σωματική έρευνα και άσκηση.

Το εργαστήριο είναι προγραμματισμένο για την Τετάρτη 2 Οκτωβρίου (17:30-19:30) και εισηγήτρια είναι η Ουγγαρέζα Enikő Szilágyi. Η διάρκεια του εργαστηρίου είναι δυο ώρες και το κόστος ανέρχεται στα 20 ευρώ για τους συμμετέχοντες που θα συνοδεύονται από κάποιο μέλος της οικογένειας ή του περιβάλλοντος τους και 15 ευρώ για τα άτομα χωρίς σύνοδο. Τα δε άτομα που επιθυμούν να περάσουν περισσότερο χρόνο μαζί μας στην ιδιαίτερη αυτή ατμόσφαιρα και παρέα του CI φεστιβάλ για εκείνη τη μέρα (προβολή ταινίας+δείπνο+jam), ενημερώνουμε ότι αυτό είναι εφικτό, έπειτα από έγκαιρη συνεννόηση με κάποιον από τους διοργανωτές του φεστιβάλ.