Μα τι στο καλό τρέχει με τη βιομηχανία της μόδας; Έχοντας παραδοθεί ψυχή τε και σώματι στις πολυεθνικές, έχει βαλθεί να ξεκάνει τους εκκεντρικούς της μόδιστρους αντικαθιστώντας τους με αναλώσιμους low-profile σχεδιαστές, που εγγυώνται κέρδη χωρίς παρενέργειες. Καταχρήσεις, καταθλίψεις και υστερίες τέλος! Μετά το στρατηγικό αποκλεισμό του Valentino, το χαμό του Alexander McQueen και το δημόσιο διασυρμό του John Galliano, η μόδα κινδυνεύει να μετατραπεί σε ένα απέραντο haute couture super market, όπου τα μοντέλα ελάχιστα διαφέρουν από κρεμάστρες. Εμείς όμως προτιμάμε να τη θυμόμαστε στα καλύτερά της, τότε που οι καμπύλες είχαν λόγο ύπαρξης και η Linda Evangelista δεν σηκωνόταν από το κρεβάτι της για λιγότερο από 10.000 δολάρια.

Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου: Unzipped

Heck yeah, it’s the 90s. Η Linda, η Cindy, η Naomi και η Christy έχουν εγκατασταθεί μόνιμα στους τοίχους των απανταχού teenage δωματίων, ενώ η Νέα Υόρκη – γυρισμένη σε 35 πανέμορφα millimeter – ετοιμάζεται να υποδεχτεί ένα καινούργιο fashion hero: τον Isaac Mizrahi. Μπορεί η διαμονή του στην κορυφή να έληξε πιο γρήγορα κι από ένα μπουκάλι γάλα, αλλά το Unzipped – γυρισμένο το σωτήριο έτος 1995 – είναι μια πραγματική μηχανή του χρόνου που έχει διατηρήσει άθικτο το εξωφρενικό glamour μιας πραγματικά παραζαλισμένης δεκαετίας: lights, camera, Fashion.

Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου: Valentino: The Last Emperor

Πιο δραματικό κι από Βραζιλιάνικη σαπουνόπερα, το Valentino: The Last Emperor καταγράφει τους τελευταίους μήνες κυριαρχίας του επώνυμου σχεδιαστή στο προσωπικό του βασίλειο, λίγο πριν ο μοχθηρός πολυεκατομμυριούχος επιχειρηματίας Matteo Marzotto το εξαγοράσει για πάντα. Στο πλευρό του ο μυστηριώδης συναίτερος και σύντροφός του Giancarlo Giammetti – αργότερα αποκαλύφθηκε ότι ήταν εραστές – και τα πέντε διαμαντοστόλιστα σκυλάκια του, που ανέχτηκαν για πρώτη και τελευταία φορά την κάμερα λίγο πριν έρθει το τέλος.