Οι Japandroids σχηματίστηκαν στο μυαλό των – τότε – δυο φοιτητών Brian King (κιθάρα/φωνή) και David Prowse (τύμπανα και Darth Vader) από την Βρετανική Κολούμπια του Καναδά ουσιαστικά το 2000, μόνο που το συγκρότημα πήρε μορφή το 2006 αφού ο Brian κ ο David είχαν αμφότεροι ξεμπερδέψει με τις σπουδές τους. Επηρεασμένοι από την ανεξάρτητη σκηνή της Αμερικάνικης ηπείρου της δεκαετίας του 1980 (hardcore punk, Minutemen, Husker Du, Fugazi κτλ), άρχισαν να οργανώνουν μόνοι τους εμφανίσεις μίνι περιοδείες, αυτοχρηματοδοτούμενες παραγωγές δίσκων ( All Lies EP το 2007, Lullaby Death Jams EP το 2008, τα βρίσκετε μαζί στην συλλογή No Singles του 2010) συχνά επιστρατεύοντας φίλους να τους βοηθήσουν στο στήσιμο της do it yourself περιπατητικής ζωής τους.

Όμως οι καλές προθέσεις δεν φτάνουν από μόνες τους. Το 2008, οι Japandroids φτάνουν ένα βήμα πριν τον οριστικό χωρισμό. Μόνο η πίεση της μικρής ανεξάρτητης Unfamiliar Records επέτρεψε την κυκλοφορία του πρώτου LP Post-Nothing (2009, Polyvinyl Records). Και κάπως έτσι, περνώντας και κάνα δυο φορές ξυστά από τον θάνατο και δυο χρόνια ζωντανών εμφανίσεων, φτάνουμε στο φετινό δίσκο, το Celebration Rock (2012, Polivinyl Records).

Στο ίδιο μονοπάτι δρομολογούν τα βήματα τους οι Noise Figures . Ο Γιώργος Νίκας και ο Στάμος Μπάμπαρης, κινητοποιούν τις μουσικές καταβολές και τις προσωπικές τους ιστορίες αρκετά βήματα πέρα απο τους Flakes , τους Zebra tracks και τους Keyser Soze που στιγμάτισαν τις μέχρι τώρα πορείες τους.