Το Exile Room, σε συνεργασία με το Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης και την Ταινιοθήκη της Ελλάδος, καθώς και την υποστήριξη της Αυστριακής Πρεσβείας, σας κλείνει ραντεβού με τον Michael Glawogger, τον άνθρωπο που κάνει ντοκιμαντέρ σαν να είναι μυθοπλασία και μυθοπλασία σαν να είναι ντοκιμαντέρ: με φιλμ 35mm και χωρίς κανένα δισταγμό να χειραγωγεί την πραγματικότητα στο βαθμό που δεν την προδίδει. Για περισσότερες λεπτομέρειες μπορείτε πάντα να ρωτήσετε τον ίδιο. Με αφορμή την ολοκλήρωση της μεγαλειώδους τριλογίας του πάνω στον Ανθρώπινο Μόχθο (1998-2011) και τη συμμετοχή του στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, το Exile Room τον παρασύρει στην Αθήνα για τρεις προβολές και ένα μοναδικό Masterclass.

Πέμπτη 8/3 στις 21:00 @ Exile Room
Megacities (90’), ντοκιμαντέρ 1998

Βομβάη, Νέα Υόρκη, Μόσχα, Μεξικό: εργάτες και αλήτες ζουν τη δική τους ιστορία επιβίωσης σε τέσσερις μεγαλουπόλεις που απειλούν να τους κάνουν μια χαψιά. 12 εφευρετικές ζωές που ξεχωρίζουν μέσα στο πλήθος, καταπολεμώντας την αστική ασχήμια με μικρές περαστικές στιγμές ομορφιάς.

Είσοδος δωρεάν, αγγλικοί υπότιτλοι

Πέμπτη 15/3 στις 21:00 @ Exile Room
Workingman’s Death (122’) ντοκιμαντέρ, 2005

Αν νομίζετε ότι η οικονομική κρίση σας έχει ωθήσει σε ακραίες μεθόδους επιβίωσης, τότε μάλλον δεν έχετε δει αυτή την ταινία. Μπορεί οι πρωταγωνιστές να ζουν καθημερινά μια κόλαση, τίποτα όμως δεν μπορεί να τους στερήσει την ικανοποίηση που νοιώθουν ξέροντας ότι έκαναν τη δουλειά τους όσο καλύτερα μπορούσαν, ακόμα κι αν μοιάζει με άθλο του Ηρακλή.

Είσοδος δωρεάν, αγγλικοί υπότιτλοι

Τρίτη 20/3 στις 20:00 @ Ταινιοθήκη
Whore’s Glory (110’) ντοκιμαντέρ, 2011

Εκδιδόμενα κορίτσια στο Μπαγκλαντές, το Μεξικό και την Ταϊλάνδη ονειρεύονται με τα πόδια κολλημένα στο βούρκο, καθώς ο Glawogger πλημμυρίζει τις ζωές τους με χρώματα. Τίποτα όμως, ούτε καν η μαγευτική φωτογραφία και η αισθαντική φωνή της PJ Harvey, δεν μπορούν να σε κάνουν να ξεχάσεις τον εφιάλτη που ζουν κάθε νύχτα.

Είσοδος 7 Ευρώ, ελληνικοί & αγγλικοί υπότιτλοι

Δευτέρα 19/3, 13:00 – 16:00 @ Exile Room

Αρκεί να δείτε έστω και μία ταινία του Glawogger για να σας ζώσουν τα φίδια: γιατί κάνει τη ζωή του δύσκολη γυρνώντας αποκλειστικά σε φιλμ 35μμ; Πόσο επηρεάζουν οι ακραίες στιλιστικές εμμονές του την καταγραφή της πραγματικότητας; Και πώς στο καλό καταφέρνει να συλλαμβάνει με τόση άνεση στιγμές που σε κάνουν να κοκκινίζεις χωρίς να παρεμβαίνει στα τεκταινόμενα; Ο Michael Glawogger αποκαλύπτει τη προσωπική του εκδοχή του ντοκιμαντέρ σε ένα διαφωτιστικό Masterclass που θα σας κάνει να αλλάξετε μυαλά.

Είσοδος δωρεάν, Masterclass στα Αγγλικά