Το Goethe-Institut Athen παρουσιάσει φέτος στο αθηναϊκό κοινό μια ανθολογία της σύγχρονης γερμανικής κινηματογραφίας: Παραγωγές που πραγματεύονται διαχρονικά θέματα, όπως π.χ. οικογένεια, κοινωνία, νεολαία, ιστορία, έρωτα, με ιδιαίτερη κινηματογραφική γραφή και αφήγηση, αλλά και με εξαιρετικές ερμηνείες. Το ξεκίνημα γίνεται με την τελευταία δημιουργία της διεθνώς διακεκριμένης κινηματογραφίστριας Caroline Link (Καρολίνε Λινκ). Η οικογένεια μπαίνει και πάλι στο επίκεντρο της τελευταίας της ταινίας «Πριν ένα χρόνο το Χειμώνα» που προβάλλεται τη Δευτέρα 24 Ιανουαρίου 2011.

Πριν ένα χρόνο το Χειμώνα

(Γερμανία 2008, 128΄)

Αργυρό Κρατικό Βραβείο της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας 2009

Σενάριο (βασισμένο στο μυθιστόρημα Aftermath του Scott Campbell): Caroline Link

Ηθοποιοί: Karoline Herfurth, Josef Bierbichler, Corinna Harfouch, Hanns Zischler κ.ά.

Ο 19χρονος Άλεξ δίνει τέλος στη ζωή του. Η οικογένειά του παραλύει. Ενοχή, απώλεια, πένθος, αυτά τα βαθειά οδυνηρά συναισθήματα που βασανίζουν τη μάνα, την αδερφή, τον πατέρα, γίνονται εικόνες που μιλούν διακριτικά, συγκρατημένα, αινιγματικά, σιγανά, αλλά με δύναμη και ένταση γι’ αυτόν τον χρόνο χωρίς τον Άλεξ, εικόνες που αντανακλούν την απουσία και την παρουσία του.

Δυνατές κινηματογραφικές στιγμές με δυνατές ερμηνείες μεγάλων Γερμανών ηθοποιών σε μια από τις πιο ιδιαίτερες γερμανικές ταινίες των τελευταίων χρόνων

(σε γερμανική γλώσσα με ελληνικούς υπότιτλους)