Η έκθεση Μιχάλης Κατζουράκης – Έργα για συγκεκριμένους χώρους παρουσιάζει τα πιο σημαντικά site-specific έργα που δημιούργησε ο καλλιτέχνης από το 1970 μέχρι σήμερα. Σαράντα πέντε φωτογραφίες των έργων αυτών -στην πλειονότητά τους τοιχογραφίες, δάπεδα και οροφές για εσωτερικούς χώρους- πλαισιώνονται με σχέδια, μακέτες, αφαιρετικά γλυπτά και πίνακες που είτε συγγενεύουν εννοιολογικά είτε αποτέλεσαν αφορμή για τη δημιουργία τους.

Τα πρώτα site-specific έργα του Κατζουράκη (μεταξύ 1971-73) είναι μεγάλης κλίμακας τοιχογραφίες εμπνευσμένες από τα γεωμετρικά έργα που είχε εκθέσει στις ατομικές του στο Ινστιτούτο Γκαίτε το 1969 και στην Αίθουσα Τέχνης Αθηνών το 1970. Φτιαγμένες από πλαστικό, οι τοιχογραφίες αυτές εντάχθηκαν σε ειδικούς χώρους: στα εστιατόρια προσωπικού των εργοστασίων Hoechst στην Κηφισιά, Ήβης στο Μαρούσι, ΑΠΚΟ στη Θήβα, σε διαμέρισμα στην Αθήνα. Την ίδια περίοδο, χρησιμοποιώντας ειδικό ηχοαπορροφητικό υλικό, διαμορφώνει τους τοίχους στο στούντιο ραδιοφωνίας στο νέο κτίριο της ΕΡΤ στην Αγία Παρασκευή, ενώ δημιουργεί μια σειρά από τοιχογραφίες σε ξύλο και διαχωριστικά χώρου σε μέταλλο για τις τράπεζες City Bank και Πειραιώς. Για την πραγματοποίηση των site-specific έργων του ο καλλιτέχνης συνεργάστηκε στενά με πολύ γνωστούς και καταξιωμένους αρχιτέκτονες όπως οι Θύμιος Παπαγιάννης, Σθένης Μολφέσης, Νίκος Βαλσαμάκης, Αλέξανδρος Τομπάζης, Κωνσταντίνος Δεκαβάλας.

Ξεχωριστή θέση στην έκθεση καταλαμβάνουν οι συνθέσεις του Κατζουράκη για το κρουαζιερόπλοιο Golden Odyssey το 1974. Χρησιμοποιώντας μια μεγάλη γκάμα υλικών, όπως φορμάικα, κεραμικό, καθρέφτη, ταπισερί και βιτρό, οι συνθέσεις αυτές εντάχθηκαν σε διάφορα σημεία και εσωτερικούς χώρους του πλοίου (κύρια αίθουσα υποδοχής, κλιμακοστάσια, φουαγιέ). Τη διετία 1976-77 αναλαμβάνει επίσης τις τοιχογραφίες για τα κρουαζιερόπλοια Δάφνη και Δανάη. Κορύφωση της ενασχόλησης του Κατζουράκη με τον δημόσιο χώρο αποτελεί το έργο Μαζαρέκο, που φτιάχτηκε ειδικά για τον σταθμό Πανόρμου του Μετρό το 2006.

H παρουσίαση των έργων του Μιχάλη Κατζουράκη στη Βίλα Καπαντζή συνυπολογίζει την αρχιτεκτονική και τον διάκοσμο του κτιρίου. Η έκθεση δεν περιορίζεται στο να καταγράψει απλώς μια σχετικά άγνωστη πλευρά του εικαστικού του έργου αλλά δίνει το έναυσμα για μια επαναθεώρηση. Πρόκειται για μια έκθεση που, αφενός, μαρτυρά τον πολυδιάστατο χαρακτήρα της καλλιτεχνικής πρακτικής του Κατζουράκη και, αφετέρου, έναν αδιάκοπο πειραματισμό με την εικόνα, τις μορφές, τα υλικά και τον χώρο.

Επιμέλεια έκθεσης: Μιχάλης Κατζουράκης, Χριστόφορος Μαρίνος