Και φέτος το αφιέρωμα στη μουσική του Tom Waits πραγματοποιείται στο La Soiree de Votanique, από τις 16 έως τις 21 Ιουνίου. Το αφιέρωμα διοργανώνεται όπως κάθε χρόνο από τον Bill Hunchback, τον Meletis Abelhia και τη ραδιοφωνική εκπομπή τους Between Bars και περιλαμβάνει live μουσικές, εικαστικές εκθέσεις, προβολές, performances, συζητήσεις και μουσική που είτε έγραψε και ερμήνευσε είτε εμπνεύστηκε ο Tom Waits. Αυτό που συνδέει τα καλλιτεχνικά events του αφιερώματος είναι το πνεύμα της μουσικής του Tom Waits, η βροχή, οι έρημοι δρόμοι, το road trip, η φυγή, μια συντροφιά από «απόκληρους» που μοιράζονται μια μπύρα σε ένα παρακμιακό απόμερο bar.

Το αφιέρωμα ξεκινά την Τρίτη 16 Ιουνίου με το άνοιγμα εικαστικής έκθεσης με έργα των Μαρία Ζεμπίλα, Βασίλη Μπότουλα και Bill Hunchback. Η έκθεση θα διαρκέσει καθ’ όλη τη διάρκεια του αφιερώματος και μέρος της θα φιλοξενείται στο Bar Cabrio του Πολυχώρου Πολιτισμού Αθηναΐς. Θα ακολουθήσει live με τους Karbonwhyte, μια πενταμελή μπάντα που με αφετηρία την pop, rock και jazz σκηνή, διασκευάζει προσωπικές ιστορίες. Η πρώτη μέρα ολοκληρώνεται με μια «βουτιά» στη σπάνια δισκοθήκη του Bill Hunchback.

Την Τετάρτη 17 Ιουνίου είναι η μέρα των προβολών: «Down By Law» του Jim Jarmusch, μια προβολή με την έγκριση και τη γνώση του ίδιου του Jarmusch. Αμέσως μετά, ακολουθεί η προβολή του live «Burma Shave», το μοναδικό επίσημο live του Tom Waits που έχει κυκλοφορήσει και σήμερα αποτελεί ένα σπάνιο υλικό. Θα ακολουθήσει Dj Set από τον Meletis Abelhia, συνδιοργανωτή του αφιερώματος και τον Γιάννη Θ. Πετρίδη, μουσικό παραγωγό στον ρ/σ 105,5 Στο Κόκκινο.

Την Πέμπτη 18 Ιουνίου, η δεύτερη και τελευταία μέρα των προβολών, ξεκινά με τη «Γλυκιά Συμμορία» του Νίκου Νικολαΐδη. Η Μαρί Λουίζ Νικολαΐδη παραχώρησε την άδεια της προβολής της θρυλικής αυτής  ταινίας, που φαίνεται βγαλμένη από τον κόσμο του Tom Waits. Θα ακολουθήσει μια μικρή έκπληξη για τους λάτρες του Tom Waits: Η προβολή μιας ολόκληρης και αυτούσιας συναυλίας του, που έγινε το 1975 στην Ολλανδία και θα προβληθεί για πρώτη φορά δημόσια με την ευγενική παραχώρηση για το αφιέρωμά, από το αρχείο του Λουκά Δημητρέλου, του δημιουργού του video, που θα έχουν όλοι την ευκαιρία να παρακολουθήσουν σε παγκόσμια πρώτη. Μετά την προβολή, ο Γιάννης Στεφανάκος θα επιλέξει από τη δισκοθήκη του μουσικές «του Μαύρου Ατλαντικού»: jazz, vocals, και μουσικές του κόσμου.

Οι Appalachian Cobra Worshipers θα διηγηθούν μέσα από τη μουσική μία ιστορία τους, την Παρασκευή 19 Ιουνίου. Η τετραμελής μπάντα θα διασχίσει Swamp Blues, Trash Country και Dirty Gospel μουσικά μονοπάτια για να ταξιδέψει με τον δικό της τρόπο στον κόσμο του Tom Waits. Μετά το live η βραδιά τελειώνει με τον Αργύρη aka Soundholic στα decks, και οι αλκοολικοί του ήχου συναντιούνται σε μια μουσική αναμέτρηση μέχρι το ξημέρωμα.

Οι εκπλήξεις για τους λάτρεις του Tom Waits συνεχίζονται. Το Σάββατο 20 Ιουνίου ξεκινά με την απαγγελία του ποιήματος «Seeds on hard ground» του Tom Waits. Το ποίημα αυτό είχε κυκλοφορήσει σε 1000 αντίτυπα και τα έσοδα δόθηκαν σε μια οργάνωση αστέγων του Σικάγο. Μεταφράστηκε πρώτη φορά στα ελληνικά από τον Bill Hunchback. Την απαγγελία του ποιήματος θα κάνει ο ηθοποιός Νίκος Γεωργάκης με μουσική live συνοδεία από τον Bill Hunchback. Το Σάββατο κλείνει με Jazz live: ο τρομπετίστας Στέλιος Χατζηκαλέας και ο πιανίστας Κώστας Γιαξόγλου, είναι μια αντιπροσωπευτική απόδειξη ότι η ελληνική jazz σκηνή και υπάρχει και είναι τόσο δυνατή ώστε να ταξιδέψει ισότιμα στις μουσικές αναζητήσεις του Tom Waits.

Τέλος, το αφιέρωμα στον Tom Waits συναντιέται με την Ευρωπαϊκή Γιορτή της Μουσικής. Την Κυριακή 21 Ιουνίου ένας νέος θεσμός θα γεννηθεί στον Βοτανικό: η επίσημη συμμετοχή στο πλαίσιο της διοργάνωσης της Ευρωπαϊκής Γιορτή της Μουσικής με συναυλίες που θα λαμβάνουν χώρα αποκλειστικά στο δρόμο, στην οδό Καστοριάς αλλά και στη γύρω περιοχή. Φέτος, η πρώτη συμμετοχή που θα είναι μέρος του αφιερώματος στον Tom Waits, θα ξεκινήσει με τους Momo Trio και θα τελειώσει με τους Κάτω από το Δέντρο.

Οι Momo Trio, παραμένοντας οπαδοί του «ωραίου θέματος» έρχονται με κάτι φρέσκο στις μουσικές αποσκευές τους, αφού το δεύτερο album τους, σε μορφή βινυλίου με τον τίτλο Inati 2015 κυκλοφόρησε μόλις πριν από έναν μήνα. Εκτός από την καινούργια τους δουλειά, όμως, θα ακουστούν συνθέσεις από την πρώτη τους δουλειά το «no vacancy» καθώς και πρωτότυπες συνθέσεις. Η τελευταία μέρα και συνολικά το αφιέρωμα θα τελειώσει με τους «Κάτω από το Δέντρο». Τέσσερις καταξιωμένοι μουσικοί πέφτουν Κάτω από το Δέντρο (Kato Apo to Dentro) για να αφηγηθούν με τον δικό τους τρόπο ιστορίες από μακρινά ταξίδια και περιπέτειες, που συνυπάρχουν και ενοποιούνται με τη μουσική ατμόσφαιρα που φτιάχνουν οι ακουστικές κιθάρες το μπάσο το μαντολίνο η μελόντικα και τα κρουστά της, με άξονα την πεντατονία και τους κοινούς τρόπους που τα ενώνουν.

Ακολουθεί το αναλυτικό πρόγραμμα:

Τρίτη 16 Ιουνίου
17:00
: Εικαστική έκθεση των Μαρία Ζεμπίλα, Βασίλη Μπότουλα και Bill Hunchback
La Soiree de Votanique & Cabrio Bar (Αθηναΐς, Καστοριάς 34-36)
20:30: Live: Karbonwhyte
22:00: Dj set Bill Hunchback

Τετάρτη 17 Ιουνίου
20:00: Προβολή ταινίας: Down By Law του Jim Jarmusch
21:30: Προβολή σπάνιου live του Tom Waits Burma Shave
22:30: Dj set Meletis Abelhia & Γιάννης Θ. Πετρίδης

Πέμπτη 18 Ιουνίου
20:00: Προβολή ταινίας: «Γλυκιά συμμορία» του Νίκου Νικολαΐδη
21:30: Fan’s never seenbefore recording of Tom Waits’ 1975 live concert in Holland
22:30: Dj set Γιάννης Στεφανάκος

Παρασκευή 19 Ιουνίου
21:30: Live: Appalachian Cobra Worshipers
23:00: Dj set: Soundholic

Σάββατο 20 Ιουνίου
21:30: Poem performance by the actor Nikos Georgakis accompanied by live music from Hunchback
22:30: Live: Stelios Chatzikaleas & Kostas Giaksoglou duet

Κυριακή 21 Ιουνίου (οδός Καστοριάς στο δρόμο)
21:00: Live: Momo Trio
22:30: Live: Kato Ap To Dentro