«Αχίλλειος Πτέρνα: Δύναμη, Ευαλωτότητα, Υπευθυνότητα, Θεραπεία»: Η φετινή συνάντηση στο Χωριό Ψ

Χωριό Ψ 2019

Εργαστήρια Gestalt, δραματοθεραπείας, ψυχοθεραπείας και θεάτρου Playback γύρω από τον μύθο του Αχιλλέα

Πρόκειται, για μια πρωτοβουλία που συνδέει την ψυχική υγεία με τη Φύση. Οι συμμετέχοντες ζουν για λίγες μέρες σε έναν χωριό εξαιρετικής ομορφιάς, και ωφελούνται τόσο από την ευεργετική λειτουργία της μικρής Κοινότητας, όσο και από την ιαματική δυνατότητα που ούτως ή άλλως προσφέρει η Φύση. Το Χωριό Ψ περιλαμβάνει βιωματικά εργαστήρια, παράλληλες δράσεις, ενώ παράλληλα αποτελεί έναν ιδανικό συνδυασμό απόδρασης καλοκαιρινών διακοπών και προσωπικής εξέλιξης.

Η φετινή συνάντηση έχει θέμα: «Αχίλλειος Πτέρνα: Δύναμη, Ευαλωτότητα, Υπευθυνότητα, Θεραπεία» και θα πραγματοποιηθεί από τις 24 έως τις 29 Αυγούστου 2019 στο χωριό Πινακάτες στο Πήλιο.

Η προσπάθεια αυτή εντάσσεται εκτός από την ανάπτυξη νέων προτάσεων στο χώρο της Ψυχικής Υγείας στην ανάπτυξη του θεματικού τουρισμού στην περιοχή.

Πρόγραμμα

24 Αυγούστου- Αφίξεις – Open call Εργαστήρια // Καλωσόρισμα

Άφιξη&Καλωσόρισμα
Οι συμμετέχοντες θα μπορούν να έρθουν και να κάνουν την εγγραφή τους στη Γραμματεία της διοργάνωσης από τις 18.00. Τα εργαστήρια θα ξεκινήσουν αμέσως μετά.

Open call Εργαστήρια
Τα open call εργαστήρια θα ανακοινωθούν σύντομα.

25 Αυγούστου-GESTALT

Εργαστήριο Gestalt: «Η δύναμη της ευαλωτότητας και η ευθύνη της αυτο-φροντίδας (η διαδικασία της γείωσης-grounding).»
Εισηγητής(ες) : Ιωάννα Κάτο, Κατερίνα Μανωλάκη, Ώρα: 10:30-13:00

Η «αχίλλειος πτέρνα» σύμφωνα με το μύθο, αναφέρεται στο ευάλωτο σημείο του Αχιλλέα, την πτέρνα. Η επίγνωση του ευάλωτου σημείου του τον βοηθούσε να βρίσκει τρόπους να προστατεύει τον εαυτό του. Έτσι η ευαλωτότητα μπορεί να γίνει δύναμη εμπεριέχοντας τη ως ένα κομμάτι του εαυτού μου.

Η μη επίγνωση της ευαλωτότητας μου με καθιστά εκτεθειμένο στο να επανά-τραυματιστώ και ταυτόχρονα απούσα-απών στη συνάντηση μου με τον άλλον και με τη δική του ευαλωτότητα. Η επίγνωση της ευαλωτότητας μου δίνει τη δύναμη και την υπευθυνότητα για να προχωρήσω, εφόσον το χρειάζομαι, στην αναζήτηση φροντίδας μέσα από τη σχέση. Τη σχέση με τον εαυτό μου, τους άλλους, τη φύση.

Η γείωση μου (grounding) στη φύση, στο σώμα μου, στις σχέσεις με τους άλλους, με βοηθά να εμπεριέξω (contain) την ευαλωτότητα μου και να τη κάνω δύναμη.

Το βιωματικό αυτό εργαστήρι εστιάζεται στην επαφή με το «έδαφος» μέσα από το σώμα και τις αισθήσεις. Περιλαμβάνει διερεύνηση της διαδικασίας του grounding, με ασκήσεις επαφής με το σώμα και την φύση, και ενασχόληση με τα 4 στοιχεία της φύσης – την φωτιά, τον αέρα, το νερό και την γη. Ταυτόχρονα θα γίνει εστίαση στη αλληλεπίδραση και επαφή μεταξύ των μελών της ομάδας. Οι συμμετέχοντες θα δουλέψουν λοιπόν με αρκετά στοιχεία από το πεδίο στο «εδώ και τώρα» σύμφωνα με την προσέγγιση Gestalt.

Για όσους επιλέξουν να συμμετάσχουν στο εργαστήριο παρακαλείται να φέρουν μαζί τους στο Πήλιο μια χούφτα χώματος (ή πέτρες, άμμο, φύλα) από ένα μέρος που τους είναι σημαντικό.

26 Αυγούστου – ΔΡΑΜΑΤΟΘΕΡΑΠΕΙΑ

Εργαστήριο Δραματοθεραπείας: «Ο Αχιλλέας και οι σκλάβες: Όταν ο ήρωας προσβάλλεται»
Εισηγητής(ες) : Λία Ζωγράφου, Ώρα: 10:30-13:00

Το έπος της Ιλιάδας ξεκινά με ένα δυσάρεστο περιστατικό που αποτέλεσε αιτία τεράστιας ρήξης ανάμεσα στον Αχιλλέα και τον Αγαμέμνονα. Έχοντας καταστρέψει τη Λυρνησσό, ο Αχιλλέας αρπάζει ως λάφυρα τη Χρυσηίδα και τη Βρισηίδα. Την πρώτη την χάρισε στον Αγαμέμνονα, ενώ η δεύτερη έγινε η ευνοούμενη και αγαπημένη του σκλάβα. Όταν όμως η συνέλευση των πολιορκητών υποχρέωσε τον Αγαμέμνονα να επιστρέψει την Χρυσηίδα στον πατέρα της, εκείνος ζήτησε για αντάλλαγμα την ευνοούμενη του Αχιλλέα, την Βρισηίδα, την οποία και άρπαξε με τη βία. Μετά από αυτό, ο Αχιλλέας θύμωσε και αρνήθηκε να πολεμήσει κάτω από την ηγεσία του Αγαμέμνονα. Αυτός ο θυμός («μήνις») του Αχιλλέα αποτελεί τον κεντρικό πυρήνα του έπους.

Σε ένα εργαστήριο δραματοθεραπείας, θα γίνει διερεύνηση της οργής του ήρωα του οποίου η ανυποχώρητη «μήνις» τον καθηλώνει σε πολεμική αδράνεια για δεκαπέντε (15) ολόκληρες ραψωδίες, με καταστροφικές συνέπειες για το στρατό των Αχαιών και η οποία κατευνάζεται μόνο με τέχνασμα του γέρου Νέστορα ο οποίος τον πείθει να δεχθεί την πρόταση του Πάτροκλου να τον αντικαταστήσει στη μάχη με τον Έκτορα. Η μοιραία και τραγική έκβαση αυτής της αντικατάστασης θα φέρει τον ήρωα Αχιλλέα στο χείλος της συντριβής και θα τον αναγκάσει να εκδικηθεί το φόνο του αγαπημένου εταίρου του σκοτώνοντας με τη σειρά του τον Έκτορα.

Θα πραγματοποιηθεί διερεύνηση των συμβολικών διαστάσεων των ηρώων και των πράξεών τους προκειμένου οι συμμετέχοντες να επεξεργαστούν σε όσο μεγαλύτερο εύρος μπορούν τις έννοιες της οργής, του πόνου και της δικαιοσύνης. Με γνώμονα το Ομηρικό έπος και εργαλεία την εκδραμάτιση, το ανθρώπινο σώμα και τη φαντασία μας, θα ζωντανέψουν σκηνές από τη ζωή του Αχιλλέα στην Τροία και θα γίνει εξερεύνηση των προεκτάσεων του μύθου στη δική μας καθημερινότητα.

Το εργαστήρι απευθύνεται σε όσους ενδιαφέρονται να επεξεργαστούν το θυμό σε ένα ευρύτερο φάσμα, όχι μόνο σαν εργαλείο ευθιξίας αλλά και ως κινητήρια δύναμη ζωής και όργανο δικαιοσύνης, κίνητρο για λήψη αποφάσεων αλλά και καταστρεπτική αδράνεια.

27 Αυγούστου – ΥΠΑΡΞΙΑΚΗ ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ

Εργαστήριο Υπαρξιακής Ψυχοθεραπείας: «Αναζητώντας την Αχίλλειο Πτέρνα»
Εισηγητής(ες) : Ευγενία Γεωργαντά, Ώρα: 10:30-13:00

Μετά από μια σύντομη θεωρητική εισήγηση στα υπαρξιακά θέματα (όπως: ο θάνατος, η μοναξιά, η ελευθερία και η ευθύνη, η έλλειψη νοήματος, το ενσώματο, κλπ.) που βρίσκονται στην ρίζα της υπαρξιακής μας αγωνίας και ενοχής το εργαστήρι αυτό θα επιδιώξει να βοηθήσει τους συμμετέχοντες να ανακαλύψουν την δική τους «Αχίλλειο πτέρνα». Μέσα από τις βιωματικές ασκήσεις θα αναδυθούν τα θέματα (ή Το θέμα) εκείνα που φαίνεται να τους απασχολούν περισσότερο στην καθημερινή τους ζωή. Πως αντιλαμβάνονται την «αχίλλειο πτέρνα» τους και τις ενδεχόμενες προεκτάσεις της; Πως μπορεί να αντιμετωπίσει κανείς τα ζωτικά αυτά ζητήματα;

Στο εργαστήρι αυτό θα πραγματοποιηθεί ατομικά, σε ζευγάρια και μικρές ομάδες ανάλογα την περίσταση και θα υπάρχει η ευκαιρία να συζητηθούν στην ολομέλεια οι απόψεις και ο τρόπος που αντιλαμβάνεται ο καθένας τις οντολογικές δυσκολίες.

28 Αυγούστου – ΘΕΑΤΡΟ PLAYBACK

Εργαστήρι Θεάτρου Playback: «Δύναμη και ευθραυστότητα με αφορμή τον μύθο του Αχιλλέα»
Εισηγητής(ες) : Λάμπρος Γιώτης, Ώρα: 10:30-13:00

Πώς βιώσαμε τη διαμονή μας στο Πήλιο; Ποιές συναντήσεις είχαν σημασία για εμάς; Τι συναισθήματα αναδύθηκαν; Πού βρίσκεται η δύναμή μας και ποιά η αχίλλειος πτέρνα μας; Με ποιά εφόδια γυρίζουμε πίσω;

Μέσα από θεατρικό αυτοσχεδιασμό μοιραζόμαστε προσωπικές μας εμπειρίες. Οι ιστορίες μας γίνονται ιστορία όλων.

Συντελεστές

Διοργάνωση: Εκδόσεις Κοντύλι

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.