ACTOPOLIS | Η τέχνη της δράσης

Μια πλούσια γκάμα επιλογών δράσης, για να διαμορφώσουμε και να αλλάξουμε τις πόλεις μας

Το ACTOPOLIS | Η τέχνη της δράσης είναι ένα εγχείρημα του Goethe-Institut και του πολιτιστικού ιδρύματος Urbane Künste Ruhr. Η έκθεση στην Αθήνα πραγματοποιείται με την ευγενική υποστήριξη της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών.

Οι ασταθείς οικονομίες, η αδυναμία των κρατικών θεσμών —αν όχι και η ολοκληρωτική αποτυχία τους—, οι μεγάλες κοινωνικές ανισότητες, όπως και οι συνεχείς μεταναστευτικές και προσφυγικές ροές καθορίζουν σήμερα σε μεγάλο βαθμό τη ζωή στις κοινωνίες των πόλεων της περιοχής που εκτείνεται από την Τουρκία και την Ελλάδα ως τα υπόλοιπα Βαλκάνια. Πώς επηρεάζεται η ζωή στον αστικό χώρο; Πώς μπορεί να αντιδράσει το άτομο σε τόσο ριζικές αλλαγές του ζωτικού του περιβάλλοντος;

Για να δώσει απάντηση στα ερωτήματα αυτά, η πλατφόρμα ACTOPOLIS, που εγκαινιάστηκε το 2015, προσέφερε ένα πεδίο δοκιμών για εναλλακτικές λύσεις στον αστικό χώρο. 

Στην Αθήνα την επιμέλεια του ACTOPOLIS ανέλαβαν η Ελπίδα Καραμπά και η Γλυκερία Σταθοπούλου. Για το πρόγραμμα ACTOPOLIS οργανώθηκαν μια σειρά επιτελεστικών διαλέξεων, δράσεων και παρεμβάσεων που σχεδιάστηκαν και επιτελέστηκαν από την ομάδα της Προσωρινής Ακαδημίας Τεχνών*, Πάνο Σκλαβενίτη, Σοφία Ντώνα, Δέσποινα Ζευκιλή, Κωνσταντίνο Χατζηνικολάου και προσκεκλημένους καλλιτέχνες με τον τίτλο Τhe Soft Power Lectures (Διαλέξεις Ήπιας Εξουσίας).  Η ΠΑΤ ασχολήθηκε με το ζήτημα της Ήπιας εξουσίας προκειμένου να διερευνηθούν ζητήματα τοπικής και παγκόσμιας καλλιτεχνικής παραγωγής έτσι όπως διαμορφώνεται μέσα από δυνάμεις και σχέσεις συνεργασίας, πολιτιστικής διπλωματίας και εξουσίας.

Η τρέχουσα έκθεση παρουσιάζει τα αποτελέσματα του τριετούς προγράμματος ACTOPOLIS. Σε αυτήν, οι θεατές θα δουν παραδείγματα των εγχειρημάτων από το Όμπερχάουζεν, την Άγκυρα / τη Μαρντίν, την Αθήνα, το Βουκουρέστι, το Βελιγράδι, το Σαράγεβο και το Ζάγκρεμπ. Στο υλικό αυτών των εγχειρημάτων, που ξεπερνούν τα 45 στο σύνολό τους, αποκαλύπτεται μια γκάμα αναστοχαστικών δράσεων και προτάσεων σχετικών με τα αστικά μας περιβάλλοντα.

Ταυτόχρονα παρουσιάζεται και μια σύνοψη των δράσεων της Προσωρινής Ακαδημίας Τεχνών και το υλικό που τις συνόδευσε. Σε αυτό το πλαίσιο θα παρουσιαστούν έργα και υλικό από τους Πάνο Σκλαβενίτη, Σοφία Ντώνα, Δέσποινα Ζευκιλή, Κωνσταντίνο Χατζηνικολάου και από προσκεκλημένους καλλιτέχνες, τους Δημήτρη Αντωνίου, Γιάννη Παπαδόπουλο, Κωστή Βελώνη, Άγγελο Κράλλη, Στεφανία Αμπλιανίτη και Σταυρούλα Μωρακέα, Ευθύμη Θέου και Ηλέκτρα Αγγελοπούλου.

Από την Τουρκία θα παρουσιαστούν τα βίντεο «Donkey Work» και «Foucault´s Typewriter», των Önder Özengi και Ahmet  Öğüt αντίστοιχα. Από τη Σερβία έχει προσκληθεί η Mariela Cvetić με τη lecture performance «Gaudeamus igitur: The Self-Organised Artist in a State of Domestic Agoraphobia».

Παράλληλα με την έκθεση, θα πραγματοποιηθούν τα ακόλουθα Soft Power Workshops (Εργαστήρια Ήπιας Εξουσίας) στον εκθεσιακό χώρο «Νίκος Κεσσανλής»:

«Micromeria Acropolitana»
Εργαστήριο Daysign από τον Πάνο Σκλαβενίτη
Σάββατο, 4 Νοεμβρίου, 1.00 μ.μ.– 4.00 μ.μ.
Τετάρτη, 8 Νοεμβρίου, 2.00 μ.μ. – 5.00 μ.μ.
Τετάρτη, 15 Νοεμβρίου, 5.00 μ.μ. – 9.00 μ.μ. (τελική παρουσίαση)

«Στίξη»
Εργαστήριο με συντονιστή τον Γιάννη Παπαδόπουλο
Σάββατο, 4 Νοεμβρίου, 11.00 π.μ.– 3.00 μ.μ.

«Fire Cinema»
Σειρά προβολών από τον Κωνσταντίνο Χατζηνικολάου
Παρασκευή, 3 Νοεμβρίου, 7.00 μ.μ.
Τρίτη, 7 Νοεμβρίου, 6.00 μ.μ.
Πέμπτη, 16 Νοεμβρίου, 6.00 μ.μ.

Φωτογραφίες: ©Michael Pappas

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.