Το Aequam είναι μια solo χορογραφική performance του Σπύρου Κουβαρά, που παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στην γκαλερί Owl Art Space στην Αθήνα, στην 6η θεματική έκθεση: ΜΟΝΟ / ΛΟΓΟΣ, στα πλαίσια του εικαστικού project ΜετροΛόγος το οποίο είναι παραγωγή της Owl Art Space και διοργανώνεται από την εικαστικό Αλεξάνδρα Νασιούλα. Την επιμέλεια της 6ης θεματικής είχαν από κοινού ο χορογράφος Σπύρος Κουβαράς και η Αλεξάνδρα Νασιούλα.

Η performance, θα παρουσιαστεί το Σάββατο 23 Σεπτεμβρίου στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, στα πλαίσια του 2ου Performance Philosophy School of Athens Symposium που συνδιοργανώνεται από το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης και το Performance Philosophy Network σε επιμέλεια Στέλλας Δημητρακοπούλου και Στεφανίας Μυλωνά.

Η Performance

Η χορογραφική performance "Aequam" του Σπύρου Κουβαρά

Η solo, χορογραφική σύνθεση, Aequam, είναι ένας κινητικό – ηχητικός μονόλογος, που αντλώντας υλικό από το Holzwege του M. Heidegger, αποτυπώνει το αέναο καθ’ οδόν στο σιωπηλό «δάσος της ποίησης», στο αρχέγονο «δάσος της εσωτερικής ζωής». Για πολλούς, ένας Holzweg (μονοπάτι του δάσους που δεν οδηγεί έξω από αυτό) και κάθε τέτοιος δρόμος, συνιστά αδιέξοδο, και σε κάθε περίπτωση μοιάζει απαράλλακτα με τους υπόλοιπους. Μόνο όποιος «γνωρίζει» έχει την ικανότητα να τους ξεχωρίζει και να αποτιμά την ιδιαίτερη βαρύτητα που έχει η όδευση πάνω στον καθένα τους. Σημασία δεν έχει η έξοδος από το δάσος, αλλά η παραμονή εντός του, σημασία έχει η ισορροπημένη παραμονή της σκέψης σε ένα πεδίο που ορίζεται από το ίδιο το Είναι.

Στην performance, το σώμα ορίζεται ως ανάμνηση και ως συνείδηση του εαυτού και ο Λόγος γίνεται σώμα, ενώ το υποκείμενο επινοεί ακατάπαυστα τον ίδιο του τον εαυτό, αφότου τον έχει αναζητήσει σε μια εσωτερική άβυσσο. Η σχέση σώματος και υλικού (ατσάλι, πέτρα και χρώμα) και η αλληλεπίδραση κινητικής, λεκτικής και ηχητικής γλώσσας, δημιουργούν κατά την διάρκεια της χορογραφίας, ένα εννιαίο εικαστικό περιβάλλον στο οποίο ενυπάρχουν σπαράγματα μνήμης και φουτουριστικές ενδεχομενικότητες.

 Σπύρος Κουβαράς / Syntesis 748

H Synthesis 748, ιδρύθηκε το 2008 στο Παρίσι από το χορογράφο και performer Σπύρο Κουβαρά και έχει επιχορηγηθεί και υποστηριχθεί από το Γαλλικό Εθνικό Κέντρο Χορού και το Γαλλικό Υπουργείο Πολιτισμού από το 2010 έως και το 2015. Η ομάδα αναπτύσσει διεθνή πορεία όλα αυτά τα χρόνια και έργα της έχουν παρουσιαστεί σε θέατρα, γκαλερί, μουσεία και φεστιβάλ σύγχρονου χορού σε Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, Σουηδία, Ελβετία, Βέλγιο, Ιταλία, Αργεντινή, Κολομβία και Λίβανο, έχοντας αποσπάσει θερμές κριτικές και έχοντας δημοσιεύσεις σε διεθνείς βιβλιογραφικές εκδόσεις σύγχρονης τέχνης. Από το 2015, βάση και έδρα της ομάδας αποτελεί η Ελλάδα και συγκεκριμένα η Αθήνα.

Η χορογραφική έρευνα και πρακτική συνίσταται σε μια μηχανιστική προσέγγιση της κίνησης και εστιάζει γύρω από τη σχέση σώματος, ήχου και εικόνας, ανθρώπινου υποκειμένου και εικαστικού αντικειμένου με βασικούς άξονες την γλυπτική απτότητα των σωμάτων, την παρατεταμένη διάρκεια στην κίνηση και την αισθητική ακρίβεια.

Το κινητικό λεξιλόγιο της ομάδας επικεντρώνεται στην ανάπτυξη μιας προσωπικής χορογραφικής γλώσσας η οποία αποκλίνει από τις αναγνωρίσιμες φόρμες του σύγχρονου χορού και ενίοτε παίρνει μια υβριδική μορφή. Οι παραστάσεις της Synthesis 748 δεν διηγούνται ιστορίες. Οι σκηνικές εγκαταστάσεις, που αποτελούν πάντα και το σημείο αφετηρίας της όλης σύνθεσης, χαρακτηρίζονται από την δημιουργία άχρονων και άτοπων χώρων, από την δημιουργία καταστάσεων και πεδίων που ερμηνεύονται περισσότερο με το ασυνείδητο. Τα έργα της ομάδας κινούνται στα όρια μεταξύ παράστασης και χορογραφημένου installation, προβάλλοντας, ενίοτε, το θέατρο σαν εκθεσιακό χώρο και την ίδια την παράσταση σαν έκθεμα.