Αφιέρωμα στην Ιβηροαμερικανική λογοτεχνία: Μακρινές Φωνές

Μέρος των εκδηλώσεων που πραγματοποιεί η 12η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης

Η 12η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης φιλοξενεί στη φετινή διοργάνωση ένα αφιέρωμα στην ποικιλομορφία του ισπανικού, πορτογαλικού και λατινοαμερικάνικου πολιτισμού, υπό τον τίτλο: Μακρινές Φωνές (Voces lejanas), από τις 7 Μαΐου, που εστιάζεται μεν στη λογοτεχνία και τους συγγραφείς της, συνοδεύεται δε από εικαστικές και μουσικές παρεμβάσεις και ολοκληρώνεται με κριτικές και ιστορικές προσεγγίσεις.

Το αφιέρωμα περιλαμβάνει  παρουσιάσεις, συζητήσεις, εκθέσεις, προβολές και θεματικά εργαστήρια για εμβληματικούς συγγραφείς, όπως ο Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες, ο Φερνάντο Πεσόα, ο Χόρχε Λουίς Μπόρχες και ο Εντουάρντο Γκαλεάνο.

Για τον νομπελίστα συγγραφέα Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες (Gabriel Garcia Marquez), από την πρώτη ημέρα λειτουργίας της διοργάνωσης, εγκαινιάζεται έκθεση σκίτσων υπό τον τίτλο «Tα πρόσωπα του Γκάμπο», αποτίνοντας φόρο τιμής στον Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες. Έναν χρόνο μετά τον θάνατό του το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού, οργανώνει αφιέρωμα στο έργο και την προσωπικότητά του λατινοαμερικάνικου ρεαλισμού που άλλαξε τους κανόνες της κλασικής λογοτεχνίας. 69 σκιτσογράφοι από τη Λατινική Αμερική, την  Ισπανία, την Ευρώπη και την Ασία τιμούν τον Νομπελίστα συμμετέχοντας στην έκθεση που παρουσιάζεται στη ΔΕΒΘ μετά από την Αθήνα και τη Ρώμη, ενώ ακολουθεί η Βοστόνη. Τη σύλληψη της ιδέας και τη διαδρομή της έκθεσης σκίτσων για τον Μάρκες θα παρουσιάσουν σε ένα εργαστήρι  Σκιτσογραφίας δύο από τους εμπνευστές της: η Adriana Mosquera – Nani και ο Omar Figueroa – Turcios, συζητώντας  με την Ανδριάνα Μαρτίνεζ, διευθύντρια του Φεστιβάλ ΛΕΑ. Μετά τα εγκαίνια ακολουθεί συζήτηση υπό τον τίτλο Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες, η λογοτεχνική κληρονομιά ενός παγκόσμιου συγγραφέα, με την δημοσιογράφο Όλγα Σελλά και την προσωπική φίλη και μεταφράστριά του στην ελληνική γλώσσα Κλαίτη Σωτηριάδου. Παρουσιάζεται επίσης στο κοινό φωτογραφικό υλικό από το πρόσφατα εκδοθέν λεύκωμα του εικαστικού Δημήτρη Γέρου (Dimitris Yeros, Photographing Gabriel Garcia Marquez, published by Kerber Photo Art).

Τιμώντας την εξίσου εμβληματική μορφή του συγγραφέα Χόρχε Λουίς Μπόρχες (Jorge Luis Borges) και με αφορμή την επανέκδοση του έργου του «Δοκίμια I & Δοκίμια II», ο Αχιλλέας Κυριακίδης, συγγραφέας και μεταφραστής του συζητά με τον Αριστοτέλη Σαϊνη, φιλόλογο-κριτικό λογοτεχνίας, για το έργο και το εγχείρημα της μετάφραςής του.

Υπό τον τίτλο «Ο Φερνάντο Πεσσόα ως μύθος ποιητικός», η Μαρία Παπαδήμα  θα παρουσιάσει το έργο και την προσωπικότητα του κορυφαίου Πορτογάλου ποιητή και συγγραφέα Φερνάντο Πεσόα (Fernando Pessoa). Η μεταφράστριά του Μαρία Παπαδήμα είναι αναπληρώτρια καθηγήτρια του Τμήματος Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του ΕΚΠΑ και  τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο Λογοτεχνικής Μετάφρασης για το έργο του «Το βιβλίο της ανησυχίας».

Τέλος, για τον πρόσφατα θανόντα Ουρυγουανό συγγραφέα Εδουάρδο Γκαλεάνο, (1940-2015) έναν από τους γνωστότερους του 20ού αιώνα που θεωρείται δικαίως η πολιτική φωνή της Λατινικής Αμερικής και στην Ελλάδα κυκλοφορούν αρκετά βιβλία του, θα γίνει εμπεριστατωμένη παρουσίαση της ζωής και του έργου του από τους δημοσιογράφους Μάκη Προβατά και Γιάννη Μπασκόζο.

Ακολουθούν αναλυτικά οι καλεσμένοι συγγραφείς:

Eusebi Ayensa (Καταλoνία-Ισπανία)
Flavia Company (Αργεντινή)
Pedro Olalla (Ισπανία)
Juan Vicente Piqueras (Ισπανία)
Carmen Posadas (Ουρουγουάη)
Damian Tabarovsky (Αργεντινή)

Το ποιητικό αναλόγιο του αφιερώματος

«Ποίηση και οίνος»
Η  Αργεντινή Φλάβια Κομπάν (Flavia Company)  γνωστή για τις δημιουργικές περφόρμανς ανάγνωσης των ποιημάτων της και ο Ισπανός Χουάν Βιθέντε Πικέρας, αυθεντική ποιητική φωνή της Ισπανίας (Juan Vicente Piqueras) θα διαβάσουν ποιήματά τους, συνοδεία μουσικής και οίνου. Η ανάγνωση θα πραγματοποιηθεί στις 8 Μαΐου στην ισπανική γλώσσα, με ταυτόχρονη προβολή των μεταφρασμένων ποιημάτων σε οθόνη.

Συζητήσεις

Γυναικείες Φωνές στη Λογοτεχνία
Στο γνωστό θέμα της ύπαρξης ή όχι της γυναικείας γραφής, τρεις διαφορετικές συγγραφείς και προσωπικότητες οι Carmen Posadas, Adriana Mosquera και Flavia Company  έρχονται να συμβάλλουν  δίνοντας την οπτική του δικού τους βιώματος και πολιτισμού.

Από τον Μπολίβαρ ως τον Τσάβες, το όραμα της Λατινικής Αμερικής
Με τον ως άνω τίτλο οργανώνεται συζήτηση με ομιλητές:  τον Αναπληρωτή Υπουργό Εθνικής ‘Αμυνας Κώστα ‘Ησυχο και τον Πρέσβη της Βολιβαριανής Δημοκρατίας της Βενεζουέλας Farid Fernandez.

Γιατί μιλάμε για Ιβηροαμερικανική λογοτεχνία;
Μια συζήτηση που έρχεται να δώσει το επιστέγασμα του αφιερώματος στην ιβηροαμερικάνικη λογοτεχνία. Με τον Κωνσταντίνο Παλαιολόγο, Διδάκτορα  Ισπανικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου της Γρανάδας και Αναπληρωτή Καθηγητή στο Τμήμα Ιταλικής Φιλολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης στο γνωστικό αντικείμενο: Εφαρμοσμένη Μεταφρασεολογία και ειδικό αντικείμενο: Ισπανική Λογοτεχνία και τον Νίκο Πρατσίνη, μεταφραστή και διερμηνέα, καθηγητή μετάφρασης και λογοτεχνίας.

Η τραγουδίστρια, τραγουδοποιός και καθηγήτρια φωνητικής έκφρασης Martha Moreleon (Μεξικό) που πολλά χρόνια ζει στην Ελλάδα, θα κλείσει το αφιέρωμα στις ιβηροαμερικάνικες τέχνες , με μια μουσική διαδρομή ισπανόφωνης και πορτογαλόφωνης μελοποιημένης ποίησης από αγαπημένους ποιητές. Μαζί της ο μουσικός Roman Gomez.

Σε όλες τις ισπανόφωνες εκδηλώσεις θα υπάρχει ταυτόχρονη μετάφραση.

Η συμμετοχή των Ελλήνων εκδοτών

Το πρόγραμμα του αφιερώματος  πλαισιώνεται από εκδηλώσεις των Ελλήνων εκδοτών που συμμετέχουν στη διοργάνωση, με αφορμή είτε ιστορικά, πολιτικά και βιβλία ντοκουμέντα, είτε διασκευές κλασικών έργων σε σύγχρονες μορφές έκφρασης. Σε αυτές τις εκδηλώσεις συμμετέχουν συγγραφείς, ακαδημαϊκοί, πολιτικοί, εκδότες και δημοσιογράφοι:

– Το βιβλίο του δημοσιογράφου Ιάσονα Πιπίνη, «Το πείραμα της Λατινικής Αμερικής» παρουσιάζεται από την Έλενα Παναρίτη, θεσμική οικονομολόγο και την ευρωβουλευτή Εύα Καϊλή. Θα συντονίσει η δημοσιογράφος Κλέλια Κλουντζού.

Παρουσίαση του βιβλίου «Ιστορία της Λατινικής Αμερικής» της Μαρίας Δαμηλάκου, καθηγήτριας Ιστορίας του Τμήματος Ιστορίας στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο, στις 10 Μαϊου. Για το βιβλίο θα μιλήσουν ο Αρτούρο Βάργκας, καθηγητής Πολιτισμού Λατινικής Αμερικής στο Τμήμα Ισπανικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και ο Γιάννης Σταυρακάκης, αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Πολιτικών Επιστημών του Α.Π.Θ. Συντονίζει ο  δημοσιογράφος Απόστολος Λυκεσάς.

Παρουσίαση του graphic novel «Δον Κιχώτης». Πρόκειται για  απόδοση σε κόμικ του ομώνυμου βιβλίου του Θερβάντες, σε σκίτσα του Rob Davies.
Ομιλητές: Νεκτάριος Λαμπρόπουλος, Μαρία Χρίστου, Rob Davies

– Η ομάδα του λογοτεχνικού περιοδικού Intellectum, οργανώνει αφιέρωμα σε ένα πρωτότυπο είδος της Ισπανόφωνης λογοτεχνίας, Τα Μικροκείμενα. Συζητούν για το θέμα οι: Βασίλης Λαλιώτης, Αστέριος Μαυρουδής και Βίκτωρ Τσιλώνης.

Παράλληλες εκδηλώσεις

Προβολές Ισπανόφωνων ταινιών
Η ΔΕΒΘ, σε συνεργασία με το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, αναδεικνύει  την σύνδεση της λογοτεχνίας με την τέχνη του Κινηματογράφου και προβάλλει στο ίδιο χρονικό διάστημα, μια σειρά σημαντικών ταινιών του διεθνούς κινηματογράφου,  που βασίζονται σε κείμενα της ισπανόφωνης λογοτεχνίας.

Αίθουσα: Παύλος Ζάννας
Ώρα προβολών: 18:00

Πέμπτη 07/05/2015
Ο σκοτεινός θάλαμος  της Μαρία Βικτόρια Μένις (2007, Αργεντινή, 88 λεπτά), βασίζεται στο ομώνυμο μυθιστόρημα της Ανχέλικα Γκορόντισερ

Παρασκευή 08/05/2015
Μια εκδρομή στη θάλασσα του Γκιγιέρμο Καζανόβα, (2003, 78 λεπτά, Ουρουγουάη), βασισμένη στο ομώνυμο διήγημα του Χουάν Χοσέ Μοροσόλι

Σάββατο 09/05/2015
Pa negre (Μαύρο Ψωµί) του Agustí de Villaronga, (2010, 108 λεπτά, Ισπανία)

Κυριακή 10/05/2015
Blancanieves (Χιονάτη) του Pablo Berger, (2012, 104 λεπτά, Ισπανία)

Δευτέρα 11/05/2015
Η τίγρη του Καμίλο Λουσουριάγα, (1990, 80 λεπτά, Ισημερινός)

Τρίτη 12/05/2015
Η κυψέλη του Μάριο Κάμους, (1982, 112 λεπτά, Ισπανία)

Τετάρτη 13/05/2015
Viridiana (Βιριδιάνα) του Luis Buñuel, (1961, Ισπανία, 90 λεπτά)

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.