Η Εταιρεία θεάτρου Παίκτες επανέρχεται με την παράσταση work in progress «Αγόρασα ένα φτυάρι από το ΙΚΕΑ για να σκάψω τον τάφο μου», που παρουσιάστηκε στο θέατρο Βυρσοδεψείο την άνοιξη του 2014 σε μια πρώτη γραφή για λίγες παραστάσεις. Μέσα από μία διαδικασία νέων προβών, οδηγηθήκε σε μία δεύτερη εκδοχή που ανεβαίνει στο θέατρο Προσκήνιο από τις 2 Μαρτίου.

Πρόκειται για μία παράσταση που βασίζεται σε μία σύνθεση κειμένων του ανατρεπτικού Rodrigo Garcia και συνδυάζει το θέατρο, τη μουσική, τις εικαστικές τέχνες, το video και την performance. Ζώντας μέσα σε μια κοινωνία που το δυτικό μοντέλο καταρρέει, η πολιτική στάση του Ροντρίγκο Γκαρσία ενέπνευσε την ομάδα, καθώς τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή είναι για εκείνη ζωτική ανάγκη να καταπιαστεί με το είδος του θεάτρου που κινητοποιεί τον θεατή. Η γραφή του Rodrigo Garcia σπάει τους παραδοσιακούς θεατρικούς κώδικες. Τα κείμενά του, με καυστικό χιούμορ, άλλοτε κυνικά και σκληρά, άλλοτε ποιητικά και ανθρώπινα, συγκρούονται με την ηθικολόγο και υποκριτική καταναλωτική κοινωνία.

Πολλά θέματα ταμπού τίθενται σε αμφισβήτηση. Θραύσματα απεικονίσεων ενός ανολοκλήρωτου πάζλ της δυτικής κοινωνίας της παγκοσμιοποίησης και της συγκέντρωσης των εξουσιών, της κοινωνίας της κατανάλωσης, της πολιτικής βίας, της δημοκρατίας σε αποσύνθεση, της αδυναμίας του εκπαιδευτικού συστήματος, της οικογένειας σαν κατάσταση βολέματος, της φάρσας της φιλοδοξίας. Ο άνθρωπος αφήνεται να καταπωθεί από την καταναλωτική κοινωνία, συμβάλλοντας ταυτόχρονα στην ύπαρξή της. Video projection, σωματικές δράσεις και λόγος μέσα σε ένα εικαστικό συμβολικό περιβάλλον που έχει προκύψει από την συνεργασία με τους εικαστικούς καλλιτέχνες Ανδρέα Βούσουρα και Βασίλη Γεροδήμο.


Δείτε το τρέιλερ της παράστασης «Αγόρασα ένα φτυάρι από το ΙΚΕΑ για να σκάψω τον τάφο μου»

Ο Rodrigo Garcia γεννήθηκε στο Μπουένος Άιρες, το 1964, και εγκαταστάθηκε στη Μαδρίτη το 1986. Εκεί ιδρύει τη θεατρική ομάδα La Carniceria Teatro (Θέατρο Κρεοπωλείο), με την οποία ανεβάζει παραστάσεις πειραματικού πάντα χαρακτήρα, όπου αναμειγνύει το θέατρο με τις εικαστικές τέχνες, το βίντεο, τη μουσική, το τραγούδι, τον χορό και την περφόρμανς. Ο Ροντρίγκο Γκαρσία ανήκει στους «συγγραφείς της σκηνής». Οι συγγραφείς της σκηνής παράγουν κείμενα μη θεατρικά φτιαγμένα για την σκηνή και με αφετηρία την σκηνή. Το θέατρό του προέρχεται από την αισθητική της αποδόμησης. Πρόκειται για ένα από τα enfants terrible του σύγχρονου θεάτρου και τα έργα του παίζονται σε ευρωπαϊκές σκηνές και διεθνή φεστιβάλ.