Μια παράλογη παράσταση - συναυλία της ομάδας Vasistas για την Ελλάδα του ’90

Τα «Αίματα» της ομάδας Vasistas ανεβαίνουν στο Δημοτικό Θέατρο Απόλλων στις 23, 24, 25 και 26 Απριλίου. Μετά τη διεθνή αποδοχή του Κυνόδοντα, των Άλπεων και του The Lobster, ο Ευθύμης Φιλίππου, συν-σεναριογράφος των ταινιών του Γιώργου Λάνθιμου που έφεραν στο παγκόσμιο κινηματογραφικό προσκήνιο τον νέο ελληνικό κινηματογράφο, γράφει το πρώτο του θεατρικό έργο αποκλειστικά για τη διακεκριμένη ομάδα Vasistas.

«Ο Δημήτρης Καλαφάτης, 40 περίπου ετών, σκίζει κατά λάθος τον λαιμό του τον Ιούλιο του 1989». Ο ήρωας του Ευθύμη Φιλίππου, σαν άλλος Φιλοκτήτης, βλέπει την πληγή του να μην κλείνει, να κακοφορμίζει και να αφήνει τα αιμάτινα ίχνη της στο πουκάμισό του, στο μαξιλάρι του, στα σώματα της συζύγου και των παιδιών του. Γράφει γι’ αυτήν στον επιστήθιο φίλο του. Τα αίματα είναι η αλληλογραφία των δύο ανδρών.

Γραμμένο με τη μορφή των επιστολογραφικών αριστουργημάτων του Ρουσσώ, του Λακλό και του Γκαίτε και διανθισμένο με χιούμορ, παραδοξότητες, παρανοϊκές ομιλίες πολιτικών και ονειροφαντασίες απλών θνητών, το έργο ανεβαίνει σε σκηνοθεσία της Αργυρώς Χιώτη με στοιχεία υπερρεαλισμού και κωμική ευστροφία. Η τολμηρή σκηνοθέτης με το ιδιοσυγκρασιακό ύφος επεξεργάζεται με νέους όρους την έννοια του Χορού της αρχαίας ελληνικής τραγωδίας, όπως και της χορικότητας. Το θέμα της «κοινότητας» και οι σχέσεις μεταξύ δημόσιου και προσωπικού χώρου, συλλογικής και ατομικής μνήμης και αστικής και προσωπικής συνείδησης διατρέχουν τις παραστάσεις της, οι οποίες μπορούν να περιγραφούν και ως χορογραφημένα tableaux vivants.

Για την παράσταση, διαμορφώνει τη σκηνή σε ρινγκ, εντός του οποίου ενορχηστρώνει τις «κινούμενες εικόνες» μιας παράλογης παράστασης-συναυλίας: ενός ορατορίου σωμάτων και συναισθημάτων, ξέφρενων φαντασιώσεων και αποκαλυπτικών παραδοχών. Τα πρόσωπα της αλληλογραφίας ζωντανεύουν και προσκαλούν να γίνουμε μάρτυρες της πραγματικότητάς τους. Κάπως έτσι, το έργο γίνεται ένα μακροσκελές ερωτικό τραγούδι για την Ελλάδα της δεκαετίας του ’90, για τα προσωπικά και συλλογικά τραύματα και, εν τέλει, για το παράλογο του να ζεις σε έναν κόσμο στοιχειωμένο από τις ανοιχτές πληγές και τα ζωτικά ψεύδη.

Ο Ευθύμης Φιλίππου, γεννήθηκε το 1977. Έχει συνυπογράψει τα σενάρια των ταινιών Κυνόδοντας (2009), Άλπεις (2010), L (2011) και Lobster (2014). Έχει συνεργαστεί στο παρελθόν με διάφορα εβδομαδιαία και μηνιαία έντυπα ως εξωτερικός συνεργάτης. Έχει γράψει τα βιβλία Κάποιος μιλάει μόνος του κρατώντας ένα ποτήρι γάλα και Σκηνές.

Η ομάδα Vasistas ενεργοποιείται ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Γαλλία. Επιδιώκει τη συνεχή έρευνα και τον πειραματισμό ως προς τη σκηνική πράξη σε έναν άμεσο διάλογο με το παρόν. Προτείνοντας μια δραματουργία που δεν καθορίζεται από μια λογική κειμένου ή γραμμικής ιστορίας και χρησιμοποιώντας ελάχιστα τεχνικά ή σκηνικά μέσα, η ομάδα ενορχηστρώνει «κινούμενες εικόνες» και δημιουργεί τον ρυθμό της εκάστοτε ιστορίας σαν μια μουσική χορογραφία σε παρόντα χρόνο. Η ομάδα Vasistas έλαβε για την παράσταση Spectacle την τιμητική διάκριση Νέων Δημιουργών 2011 από την Ένωση Κριτικών Θεάτρου και Χορού. Από τα ιδρυτικά μέλη της ομάδας, η Ariane Labed απέσπασε το βραβείο καλύτερης γυναικείας ερμηνείας Coppa Volpi στην 67η Μπιενάλε Βενετίας για την ταινία Attenberg της Αθηνάς Ραχήλ Τσαγγάρη (2010), ενώ η Αργυρώ Χιώτη τιμήθηκε το 2013 με το Βραβείο Ελευθερία Σαπουντζή για το σκηνοθετικό και καλλιτεχνικό της έργο.

Η Αργυρώ Χιώτη συνεργάστηκε για πρώτη φορά με τη Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών το 2013, στο πλαίσιο του αφιερώματος στον Δημήτρη Δημητριάδη, όπου επιμελήθηκε τη σκηνική απόδοση του έργου του Φαέθων, υπό τη μορφή αναλογίου. Συμμετείχε επίσης στο Φεστιβάλ Εφηβικού Θεάτρου 2014, σκηνοθετώντας την παράσταση Εδώ ξεχύνεται η καρδιά μου της Stacey Gregg, με την ομάδα του 43ου Λυκείου Αθηνών. Μεταξύ άλλων, έχει σκηνοθετήσει για τους Vasistas παραστάσεις στο Εθνικό Θέατρο, στο Φεστιβάλ Αθηνών και στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, στο θέατρο Αμόρε, στο Bios, στο Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών, στο Θέατρο του Κέντρου Λόγου και Τέχνης «104» και στο Φεστιβάλ Mir. Ανάμεσα στις παραστάσεις που έχει σκηνοθετήσει η Α. Χιώτη συγκαταλέγονται, ενδεικτικά, οι εξής: Get Over It (Φαίδρες) (2005-6), Κόκκινη σκουφίτσα – εγώ και ο λύκος μου (2007-8), Silence (2008-9), Phobia: ένα θέαμα (2010), Control freak (2010), Spectacle (2011) και DOMINO (2013).

Διαβάστε επίσης το άρθρο για την παράσταση από την Τώνια Καράογλου στη στήλη drama queen

Συντελεστές

Σκηνοθεσία: Αργυρώ Χιώτη
Ηθοποιοί, ομάδα Vasistas: Ευδοξία Ανδρουλιδάκη, Αντώνης Αντωνόπουλος, Ελένη Βεργέτη, Ευθύμης Θέου, Τζωρτζίνα Χρυσκιώτη
Για τα «Αίματα» συνεργάζονται με την ομάδα Vasistas οι: Κώστας Κουτσολέλος, Εύη Σαουλίδου
Σκηνικός χώρος: Εύα Μανιδάκη
Κοστούμια: Παύλος Θανόπουλος
Φωτισμοί: Τάσος Παλαιορούτας
Μουσική: Jan van de Engel
Καλλιτεχνική συνεργάτης: Ariane Labed
Σύμβουλος Δραματουργίας: Χριστιάνα Γαλανοπούλου
Βοηθοί Σκηνοθέτη: Δάφνη Κούτρα, Ματίνα Περγιουδάκη
Βοηθός Σκηνογράφου: Δάφνη Κούτρα

Εισιτήρια

Τιμές εισιτηρίων: 

10 €
- 15 €
tags / Πάτρα

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ