Ala Turka Ala Greka

Η Ζεκιγιέ Γιουρεκλί παρουσιάζει ένα ρεπερτόριο με μικρασιάτικους και βαλκανικούς ήχους

«Mπροστά απ’ το κυκλωτικό χορό ο Αχμέτ στέκει συνεπαρμένος, δεν τον γνωρίζει αλλά πετάγεται, πιάνεται από τον ώμο της Μαρίνας και ακολουθεί τα βήματα. Tριγύρω τους και τα άλλα παιδιά, η Μπαχάρ με την Σεβγκί, ο Χρήστος, n Ντιλέκ, n Νατάσσα, n Πελίν, o Ιμάμ με τον Ζαφέρ. Τα γέλια και οι φωνές τους, o ανατολίτικος χαβάς της ορχήστρας αγκαλιά με τοv χαβά της Πόλης γεμίζει το μικρό μαγαζί του Κούρδου του Κενάν στο Πέραν. Mερακλής και αυτή τη στιγμή μερακλωμένος, με ένα ποτήρι ρακί χτυπάει ίσια το ποτήρι του Στράτου που απόψε ήρθε αγκαζέ με τη Μαρίτσα του.«Σερεφέ Στράτο» και πηδάει μέσα στο χορό, σπάζει την αλυσίδα, γίνεται ένα με τους άλλους. O Στράτος με όλη τη ρακί μονοκοπανιά παλεύει να ξεγελάσει τον κρυφό του πόθο για αυτή την όμορφη Αρμένισσα, αχ αυτή η Μιρέυ, που κάθεται επιδεικτικά στο τραπέζι απέναντι του δίχως μια ματιά όλη τη νύχτα.

Όλα αυτά εκεί, στο σύγχρονο καφέ αμάν, που συνυπάρχει η εικόνα του «Εμείς» με την εικόνα του «Άλλου», εκεί στον πλούτο της ετερότητας, που o χορός της φωτιάς των εικόνων έρχεται να φωτίσει και όχι να κάψει».

Τα πρόσωπα αληθινά, η ιστορία προϊόν μερικής μυθοπλασίας. Mε τη μουσική παράσταση «Ala Turka Ala Greka» η Ζεκιγιέ μας λέει την δική της ιστορία παρουσιάζοντας ένα ρεπερτόριο που δοκιμάστηκε με επιτυχία στις σκηνές της Πόλης, με χρώματα από τον πολύχρωμο καμβά της κοσμοπολίτικης Κωνσταντινούπολης, μουσικές με μικρασιάτικη και βαλκανική μπογιά, που ενώνουν και ψυχαγωγούν δύο λαούς, τραγούδια με κοινές ρίζες γεννημένα μέσα από την πολιτισμική συνύπαρξη και τραγουδισμένα με τη φωνή της Ζεκιγιέ, συνθέτοντας την ατμόσφαιρα ενός σύγχρονου Καφέ Αμάν όπου η δημιουργία ενός πολυεθνικού κοινού, ανθρώπων που αισθάνονται ότι ανήκουν σε ένα πλούσιο πολιτισμικό μωσαϊκό, είναι το μεγάλο στοίχημα.

Ala Turka Ala Greka
Ala Turka Ala Greka

Λίγα λόγια για την Ζεκιγιέ Γιουρεκλί
Η Ζεκιγιέ Γιουρεκλί έρχεται από την Τουρκία με ρίζες και μνήμες από την Ανατολία. Ταξίδεψε στην Κωνσταντινούπολη και σπούδασε 5 χρόνια Κλασσική Τουρκική μουσική στο İstanbul Üniversitesi Devlet Konservatuarı ενώ μελέτησε ταμπούρ δίπλα στον σπουδαίο Τούρκο ταμπουρί Murat Aydemir. Το χειμώνα του 2012 ξεκίνησε να εμφανίζεται σε χώρους στην Πόλη και ταυτόχρονα μελέτησε Μικρασιάτικο και Ρεμπέτικο τραγούδι το οποίο ενσωμάτωσε μέσα στο πρόγραμμα των εμφανίσεων της. Στο διάστημα αυτό επίσης συνεργάστηκε με δυο σπουδαία γκρουπ, τους Incesaz και τους Cafe Aman Istanbul και με τους δεύτερους κράτησε μόνιμη συνεργασία μέχρι τα τέλη του 2015 και εμφανίστηκαν σε μεγάλους συναυλιακούς χώρους στην Τουρκία και στο εξωτερικό. Πολύ σύντομα θα ολοκληρώσει την πρώτη της δισκογραφική δουλειά, τραγούδια με ιδιαίτερο πολυπολιτισμικό χαρακτήρα τραγουδισμένα σε δυο γλώσσες.

Εισιτήρια

Τιμές εισιτηρίων: 

10 €
- €

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.