Ο Alex Kapranos έρχεται στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος

alex kapranos

Μία βραδιά με ανοιχτή συζήτηση και DJ set

Το Σάββατο 14 Δεκεμβρίου τα SNFCC Sessions, η σειρά μουσικών συναντήσεων του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ), παρουσιάζουν τον Alex Kapranos, ηγέτη και frontman των Franz Ferdinand.

Η εκδήλωση, που πραγματοποιείται με ελεύθερη είσοδο, θα ξεκινήσει στις 19.30 με μια ανοιχτή συζήτηση με τον Alex Kapranos στον Φάρο του ΚΠΙΣΝ που θα συντονίσει ο δημοσιογράφος και ραδιοφωνικός παραγωγός Παναγιώτης Μένεγος. Στις 21.00 θα ακολουθήσει DJ set που θα ισορροπεί ανάμεσα στις κιθάρες και τα electronics.

Με Έλληνα πατέρα και Βρετανίδα μητέρα, ο Alex Kapranos γεννήθηκε σε αγγλικό έδαφος και μετακόμισε στη Σκωτία στην ηλικία των 7. Στις αρχές του 2000 είχε μάλλον πειστεί ότι δεν θα γινόταν διάσημος μέσω της μουσικής βιομηχανίας. Είχε ιδρύσει και υπάρξει μέλος μιας σειράς από σκωτσέζικα συγκροτήματα που δεν είχαν καταφέρει να γνωρίσουν επιτυχία πέρα από τα όρια της Μεγάλης Βρετανίας.

Σχημάτισε τους Franz Ferdinand, που πήραν το όνομά τους από τον ευγενή του Α’ Παγκοσμίου Πόλεμου, ως μια τελευταία απόπειρα το 2001. Τα δύο πρώτα singles της μπάντας (το “Darts of Pleasure” και το κλασικό πια “Take Me Out”) έφτασαν μέχρι το βρετανικό top-50, δημιουργώντας θόρυβο και προσμονή για το ντεμπούτο άλμπουμ. Ο ομώνυμος δίσκος κυκλοφόρησε, τελικά, στις αρχές του 2004, εκτοξεύοντας τους Franz Ferdinand στη στρατόσφαιρα, γνωρίζοντας επιτυχία σε όλον τον πλανήτη, κερδίζοντας το Mercury Prize εκείνης της χρονιάς, δύο Brit Awards την επόμενη και υποψηφιότητα για ένα Grammy.

Το ντεμπούτο των Franz Ferdinand έγινε έμβλημα του post punk revival της εποχής και ο ίδιος ο Kapranos ανανέωσε το πρότυπο του «δανδή» στη μουσική βιομηχανία, ενώ αναδεικνυόταν παράλληλα και σε στυλιστικό πρότυπο.

Το δεύτερο άλμπουμ σημείωσε ανάλογη επιτυχία. Έκτοτε, οι Franz Ferdinand παραμένουν στην κορυφογραμμή, έχοντας κυκλοφορήσει πια πέντε άλμπουμ, ενώ το 2015 σχημάτισαν και το one-off supergroup FFS με τους Αμερικανούς Sparks, εφηβικούς ήρωες του Kapranos. Ο ίδιος ο Alex παραμένει δημιουργικά ανήσυχος: έχει τραγουδήσει σε projects άλλων (It’s A Fine Line, BNQT), έχει κάνει παραγωγή για άλλα συγκροτήματα (the Cribs, Citizens!), έχει δανείσει τη χαρακτηριστική φωνή του σε ραδιοφωνικά και τηλεοπτικά ντοκιμαντέρ, έχει τελειοποιήσει τη δεξιοτεχνία του ως μαραγκός, ενώ υπήρξε και εκ των πρωταγωνιστών του κινηματογραφικού ντοκιμαντέρ Lost In France με τις περιπέτειες σκωτσέζικων συγκροτημάτων σε περιοδεία στην Γαλλία. Το 2015, μάλιστα, τραγούδησε Βαμβακάρη στο Barbican Centre
στο Λονδίνο.

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.