Alexander Lamont Henderson: Tαξιδιωτικές φωτογραφίες του 1904

Ένα σύνολο από «προσωπικές» του φωτογραφίες για πρώτη φορά στο Μουσείο Μπενάκη

O Alexander Lamont Henderson (1838-1907) υπήρξε φωτογράφος που διακρίθηκε για τις υπηρεσίες του από την Βασίλισσα Βικτόρια της Βρετανίας και μέλος της Βασιλικής Φωτογραφικής Εταιρείας. Οι πληροφορίες που σχετίζονται με τη ζωή και το έργο του είναι πενιχρές καθώς οι «βασιλικές» του λήψεις καταστράφηκαν μετά το θάνατο της βασίλισσας Βικτωρίας και οι «εμπορικές» του λήψεις που δωρίθηκαν στη βιβλιοθήκη του λονδρέζικου Μουσείου Guildhall το 1907 καταστράφηκαν στους βομβαρδισμούς του 1940.

Ένα σύνολο από αυτό που ο ίδιος ονόμασε «προσωπικές» φωτογραφίες μπορεί να είναι και το μόνο τμήμα του έργου του που σώζεται στις μέρες μας. Απαρτίζεται από λήψεις που πραγματοποίησε το διάστημα 1884-1906 κατά τη διάρκεια ταξιδιών σε χώρες της Μεσογείου.

Στην έκθεση πρόκειται να παρουσιαστούν για πρώτη φορά οι φωτογραφίες που φιλοτέχνησε στην Ελλάδα το 1904. Ο φακός του στρέφεται μακριά από τα εικονογραφικά στερεότυπα της εποχής και αποτυπώνει σκηνές από την καθημερινή ζωή της πόλης με τους μικροπωλητές να πρωταγωνιστούν ενώ ένα πολύ ιδιαίτερο ενδιαφέρον αποτελούν οι λήψεις που πραγματοποίησε στο εσωτερικό των βασιλικών ανακτόρων στην Αθήνα και το Τατόι.

Η επιλογή των θεμάτων θα βασιστεί στις 86 εξαιρετικής ποιότητας γυάλινες θετικές διαφάνειες που πρόσφατα παραχωρήθηκαν στα Φωτογραφικά Αρχεία του Μουσείου Μπενάκη.

Εισιτήρια

Τιμές εισιτηρίων: 

5 €
- €

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.