Αlison Jackson: Η πολυβραβευμένη καλλιτέχνις για πρώτη φορά στην Αθήνα με μία αναδρομική έκθεση φωτογραφίας και βίντεο

Σε παγκόσμια πρώτη τα έργα της από τη σειρά «Καταστροφή» σε διάλογο με μια επιλογή από προηγούμενες και νεότερες δουλειές της, στο Φουαγιέ του θεάτρου Παλλάς

2 Δεκεμβρίου 2021
- 9 Δεκεμβρίου, 2021

Για πρώτη φορά στην Αθήνα, στο Φουαγιέ του ιστορικού θεάτρου Παλλάς, η Αlison Jackson, η σύγχρονη πολυβραβευμένη -και με βραβείο BAFTA- καλλιτέχνις, παρουσιάζει την αναδρομική έκθεση «Η Alison Jackson στην Αναδρομή: Το βλέμμα ξεγελάει» με μοναδικά έργα φωτογραφίας και βίντεο από την Πέμπτη 2 Δεκεμβρίου.

Η δουλειά της Jackson διερευνά ένα από τα σημαντικότερα θέματα του καιρού μας: «Μπορούμε να πιστέψουμε αυτό που βλέπουμε σε έναν κόσμο διαμεσολαβημένο από οθόνες, εικόνες και διαδίκτυο;»

Alison Jackson - Φουαγιέ Θεάτρου Παλλάς
Marilyn Alone

Σχολιάζει τη ροπή μας στην ηδονοβλεψία, τη δύναμη και τη σαγήνη της εικόνας. Στην εμβληματική της σειρά «Νοητικές Εικόνες» (”Mental Images”), η Jackson εμβαθύνει στη λατρεία των διασημοτήτων, ένα παράξενο φαινόμενο που δημιουργήθηκε από τα μίντια, τις διαφημιστικές εταιρίες και τα ίδια τα δημόσια πρόσωπα.

Alison Jackson - Φουαγιέ Θεάτρου Παλλάς
Gillian Anderson
Alison Jackson - Φουαγιέ Θεάτρου Παλλάς
Eddie Redmayne

Εγείροντας ερωτήματα για το πώς η φωτογραφία αποτελεί ένα παραπλανητικό μέσο, υπογραμμίζει ότι «δεν μπορούμε να βασιζόμαστε στην ίδια μας την αντίληψη όσον αφορά τη φωτογραφία, δεν είναι σαφές τι είναι αληθινό και τι όχι.»

Η καλλιτέχνιδα παρουσιάζει σε παγκόσμια πρώτη τα έργα από τη σειρά «Καταστροφή» (”Disaster Series”) σε διάλογο με μια επιλογή από προηγούμενες και νεότερες δουλειές της, απεικονίζοντας τις φοβικές φαντασιώσεις μας σε έναν κόσμο διαρκούς τρόμου, που επιδεινώνεται από τις αποτρόπαιες ειδήσεις που τα μέσα εκπέμπουν 24/7.

Alison Jackson - Φουαγιέ Θεάτρου Παλλάς
The Queen and Camilla drink

Συγχρόνως, η Jackson παρουσιάζει, στην κόπια του σκηνοθέτη, το βίντεό της από την αποκλειστική ταινία για τα 40 χρόνια των Duran Duran.

Alison Jackson - Φουαγιέ Θεάτρου Παλλάς
Trump and leafblowers
Alison Jackson - Φουαγιέ Θεάτρου Παλλάς
Obama Smoking

Δημοσιεύσεις της Jackon περιλαμβάνουν τα βιβλία: Private (2004, Penguin Books) Confidential: What you see in this book is not ‘real’ (2007, Taschen), Stern Fotographie 70 (2012, teNeues), και Private (2016 published by Alison Jackson). Η δουλειά της επίσης περιλαμβάνεται σε πολλές δημόσιες συλλογές μουσείων, όπως: The Parliamentary Art Collection, London; The National Portrait Gallery, London; SF MOMA, San Francisco; The Royal College of Art, London; Musée de la Photographie, Charleroi, Brussels; The Frances Foundation, Paris; The International Centre of Photography.

Πέρα από τη φωτογραφία, η Jackson είναι μέλος του Alumni Council for The Royal College of Art και Επίτροπος στο Chelsea Art Theatre, και επίσης δραστηριοποιείται ως μέντορας για νέους καλλιτέχνες. Το 2019 η Jackson δημιούργησε και λανσάρισε ένα διαγωνισμό φωτογραφίας με θέμα «Μια μέρα στη Ζωή Σου» (”A Day in Your Life”), με στόχο να ανακαλύψει νέους ταλαντούχους φωτογράφους από μειονεκτικά περιβάλλοντα.

Επιμέλεια Έκθεσης και Επικοινωνία: Μαρίνα Νικολετοπούλου

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ

Εγκαίνια: 2 Δεκεμβρίου 2021 | 10:00 – 18:30

Ημέρες και ώρες λειτουργίας:
3, 7, 9 Δεκεμβρίου 2021 | 10:00 – 18:30
5, 8 Δεκεμβρίου 2021 | 10:00 – 17:30

ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ

Συνεδριακό Κέντρο, Citylink, Βουκουρεστίου 5, 10564 Αθήνα

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.