Το 98% των παιδιών γεννιούνται χαρισματικά. Μετά το σχολείο, παραμένει μόνο το 2%. Πόσο περιορίζουν τα έμφυτα χαρίσματα, τη φαντασία και τη δημιουργικότητα των παιδιών, μετατρέποντάς τα σε ανταγωνιστικά ρομπότ, τα συστήματα εκπαίδευσης που εφαρμόζονται ανά τον κόσμο ; Η ταινία Alphabet ταξιδεύει σε όλα τα μήκη και πλάτη του πλανήτη και διερευνά τα περιθώρια για αλλαγή στα εκπαιδευτικά μοντέλα που εφαρμόζονται από την Κίνα ως την Ευρώπη.

Τα εκπαιδευτικά συστήματα που ακολουθούμε σήμερα,  διαμορφώθηκαν την περίοδο της βιομηχανικής επανάστασης, με βασική αρχή να δημιουργήσουν «εργάτες» που θα αποδίδουν, άτομα που θα αποτελέσουν τα λειτουργικά γρανάζια της κοινωνίας του αύριο. Σε ένα τέτοιο σύστημα, η κριτική σκέψη, η δημιουργικότητα, η φαντασία, το παιχνίδι έχουν περιοριστεί στο ελάχιστο  και μαζί τους η δυνατότητά μας να βρίσκουμε νέες λύσεις, χωρίς τον φόβο της αποτυχίας. Αυτό, σύμφωνα με το ντοκιμαντέρ, είναι και το πιο καθοριστικό εμπόδιο στη δημιουργία μιας πιο ανθρώπινης κοινωνίας.


Δείτε το τρέιλερ του ντοκιμαντέρ Alphabet

Σκηνοθεσία: Erwin Wagenhofer

Παράλληλες εκδηλώσεις

Μετά την προβολή ακολουθεί συζήτηση με τον Νίκο Ιερομνήμονα, υποδιευθυντή της Σχολής Χιλλ, και τη Μαρία Δημοπούλου, εκπαιδευτικό, Med Υπεύθυνη Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Α’ Δ/νσης Π.Ε. Αθηνών.

Με αφορμή την προβολή του ντοκιμαντέρ θα κληρωθούν μετά την προβολή 30 δημιουργικά παιχνίδια.

Με την υποστήριξη της Πρεσβείας της Αυστρίας και του Ινστιτούτου Goethe στην Αθήνα.