Η Sveltana Zakharova έρχεται με την παράσταση “Amore” για δύο μόνο βραδιές

Η Sveltana Zakharova έρχεται με την παράσταση "Amore"

Μία σύγχρονη χορευτική εκδοχή της αγάπης ανάμεσα στον σύγχρονο χορό και το κλασικό μπαλέτο

Σ’ ένα σπονδυλωτό αριστούργημα – γέφυρα ανάμεσα στον σύγχρονο χορό και το κλασικό μπαλέτο. Σε δημιουργίες των κορυφαίων χορογράφων Patrick de Bana, Marguerite Donlon και Yuri Possokhov. Ανάμεσα στους 20 σολίστες που την συντροφεύουν, διάσημα αστέρια της διεθνούς χορευτικής σκηνής, όπως ο Mikhail Lobukhin, ο Denis Rodkin και o Denis Savin.

Τα διάσημα Μπολσόι την ανακήρυξαν ως «Ζαχάροβα – η απόλυτη μπαλαρίνα», παραλείποντας το μικρό της όνομα, όπως έκαναν παλιότερα, μόνον με την Πάβλοβα και την Ουλάνοβα.

Sveltana Zakharova
Sveltana Zakharova & Denis Rodkin
© Alain Hanel

Η Σβετλάνα Ζαχάροβα στην καριέρα της απέδειξε πως δίκαια έχει αποσπάσει την καθολική αποδοχή ως η μεγαλύτερη εν ζωή μπαλαρίνα. Τώρα πλέον, κρατώντας στις αποσκευές της την πείρα της και την απαράμιλλη τεχνική της, με νέα όπλα την εκφραστικότητα και την πλαστικότητά της, επιχειρεί κάτι που για πολλούς θεωρείται ακατόρθωτο. Να καταγραφεί ταυτόχρονα και ως η πρώτη των πρώτων στον μοντέρνο χορό, κάτι που αποδεικνύεται από τις κριτικές για την ερμηνεία της στο Amore, ότι το έχει ήδη πετύχει.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, η Σβετλάνα Ζαχάροβα, η «καλλιτέχνης του λαού της Ρωσίας» και κορυφαία σήμερα χορεύτρια στον κόσμο, αποτελεί το μήλον της έριδος ανάμεσα στα μεγαλύτερα μπαλέτα του κόσμου, αφού η Σκάλα του Μιλάνου, οι Όπερες του Παρισιού, της Ρώμης, του Τόκιο, του Σίδνεϊ, το New York City Ballet, το American Ballet Theater και το Covent Garden, ανταγωνίζονται μεταξύ τους σκληρά για το ποιος θα την πρωτοκαλέσει.

 

“Amore”

“Amore – Francesca da Ramini”

Φέτος τον Οκτώβριο όμως, η «Assoluta Zakharova» αποφάσισε να φωτίσει με το υπέρλαμπρο άστρο της, τον δικό μας νυχτερινό, γλυκό και φθινοπωριάτικο ουρανό, με δύο μοναδικές παραστάσεις στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Μαζί της κορυφαίοι σολίστες των Μπολσόι όπως ο Denis Rodkin και o Denis Savin, αλλά και το νέο χορευτικό ίνδαλμα της Ρωσίας, ο σπουδαίος Mikhail Lobukhin. Σε μία σπονδυλωτή παράσταση τριών κορυφαίων σύγχρονων χορογράφων, εμποτισμένη με πρωτοπόρες, μοντέρνες κινησιολογικές εκδοχές, αλλά ταυτόχρονα εδραιωμένη σταθερά στην κλασική παράδοση, αυτήν ακριβώς που ανέδειξε και εκτόξευσε στο σύμπαν την φήμη της σπουδαίας μπαλαρίνας.

Τρεις αριστουργηματικές χορογραφίες, εμπνευσμένες αποκλειστικά για την ίδια, που φημίζεται για την αψεγάδιαστη τεχνική και έξοχη ερμηνεία της στους μεγάλους κλασικούς ρόλους, αλλά και για την απίστευτη ευελιξία της, την προθυμία να πειραματιστεί με νέους τρόπους καλλιτεχνικής έκφρασης, να αναζητήσει, ν’ αγκαλιάσει και να καταθέσει την προσωπική της σφραγίδα στις σύγχρονες χορευτικές τάσεις.

Το “Amore” το έκανε όπως λέει η ίδια, «γιατί και τα τρία acts αντιπροσωπεύουν τρεις διαφορετικές πτυχές της αγάπης και η αγάπη πρέπει να είναι παρούσα σ’ όλη την παράσταση. Κι ο τίτλος, απλά μία λέξη που δεν χρειάζεται μετάφραση…».

“Amore – Francesca da Ramini”

Το πρώτο μέρος είναι το “Francesca da Rimini” σε χορογραφία του Yuri Possokhov, μόνιμου χορογράφου και καλλιτεχνικού διευθυντή του μπαλέτου του Σαν Φρανσίσκο. Αφηγείται την τραγική ιστορία δύο εραστών που καταδικάστηκαν στην αιώνια τιμωρία. Μία ιστορία που ενέπνευσε για την μουσική σύνθεση τον Τσαϊκόφσκι, η διάσημη ιστορία της Φραντζέσκας και του Πάολο από την κόλαση του Δάντη.

Η συνέχεια ανήκει στο “Rain Before it Falls”, ένα λιμπρέτο για τρεις σολίστες, σε χορογραφία του καλλιτεχνικού διευθυντή του Vienna State Ballet, διάσημου χορογράφου Patrick de Bana, που μάλιστα ερμηνεύει κι έναν από τους ρόλους.

Zakharova
“Amore – Rain Before it Falls”

Τέλος, το “Strokes Through the Tail” σε χορογραφία της Marguerite Donlon από την Donlon Dance Collective του Βερολίνου. Ένα φινάλε, στηριγμένο πάνω στην 40η συμφωνία του Mozart και με κοστούμια του διάσημου σχεδιαστή, Igor Chapurin.

Strokes Through the Tail
“Amore – Strokes Through the Tail”
© Batyr Annadurdyev

 Sveltana Zakharova

Σβελτάνα Ζαχάροβα

Η Σβετλάνα Ζαχάροβα άρχισε σπουδές χορού στα 10 χρόνια της, στη σχολή του Κιέβου.

Σε ηλικία 15 ετών, βραβεύεται στο διαγωνισμό της φημισμένης Ακαδημίας Βαγκάνοβα της Αγίας Πετρούπολης και εισάγεται στην τελευταία τάξη, γεγονός πρωτοφανές στην ιστορία της Ακαδημίας.

Το 1996, μόλις 17 ετών, εντάσσεται στα Μπαλέτα Kirov (Mariinsky) της Αγίας Πετρούπολης και σ’ ένα μόνο χρόνο γίνεται Σολίστ με την πρώτη μεγάλη επιτυχία της στη «Ζιζέλ».

Το 2003 αποδέχεται την πρόσκληση των Μπολσόι της Μόσχας, γίνεται η Prima Αssoluta του διάσημου μπαλέτου και ερμηνεύει ανεπανάληπτα όλους τους πρώτους ρόλους του παγκόσμιου κλασσικού ρεπερτορίου.

Από το 2000 επίσης συνεργάζεται συνεχώς με το New York City Ballet, τις Όπερες Παρισιού και Ρώμης, τα Μπαλέτα του Τόκιο, το American Ballet Theatre και τη Σκάλα του Μιλάνου, που την ανακηρύττει σε «Πρώτη Χορεύτρια – Αστέρι».

Ανάμεσα στα πολλά σημαντικά βραβεία που κέρδισε ξεχωρίζει ο τίτλος «Καλλιτέχνης του Λαού της Ρωσίας», ενώ το 2008 εξελέγη βουλευτής του Ρωσικού Κοινοβουλίου.

Εισιτήρια

Τιμές εισιτηρίων: 

25 €
- 100 €

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ