Η παρουσίαση στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών του έργου του Helmut Newton αποτελεί την πρώτη αναδρομική έκθεσή του στη χώρα μας. Η έκθεση φιλοξενείται από τις 13 Νοεμβρίου 2012 έως τις 21 Φεβρουαρίου 2013.

Η έκθεση καλύπτει τις βασικές θεματικές της δουλειάς του, όπως είναι η μόδα, το γυμνό, το πορτραίτο, το σεξ, το χιούμορ. Περιλαμβάνει 196 έγχρωμες και ασπρόμαυρες φωτογραφίες του καλλιτέχνη από όλες τις θεματικές ενότητες, οι οποίες συναποτελούν το έργο του, καθώς και αρκετά από τα πολλά πορτραίτα ανθρώπων της μόδας και του θεάματος.

Μεταξύ των 196 έργων, συμπεριλαμβάνονται και οι είκοσι μία μεγάλου μεγέθους φωτογραφίες του, που οι διαστάσεις τους ξεπερνούν τα δύο μέτρα ύψος. Το ενδιαφέρον τους, πέρα από τη μεγάλη αίσθηση που προκαλούν λόγω θέματος και μεγέθους, έγκειται στο γεγονός ότι είχαν ως πηγή έμπνευσης τις φωτογραφίες των αστυνομικών ταυτοτήτων των τρομοκρατών που έδρασαν τη δεκαετία του ’70 στη Γερμανία, έτσι όπως τις μεγέθυναν και τις διοχέτευαν στα ΜΜΕ οι δικαστικές αρχές.

Η έκθεση γίνεται σε αποκλειστική συνεργασία με το Helmut Newton Foundation ενώ πραγματοποιούνται και σειρά παράλληλων δράσεων για μαθητές.