Το Animasyros επιστρέφει για 12η χρονιά με θέμα το περιβάλλον

Το μεγαλύτερο φεστιβάλ Animation παρουσιάζει φέτος 10 ταινίες μικρού μήκους από όλο τον κόσμο, στο πλαίσιο της ενότητας "AnimaGreen"

Φέτος, για τέταρτη φορά στην ιστορία του, ο θεσμός “Animasyros”, φιλοξενεί μια ιδιαίτερη ενότητα με θέμα “AnimaGreen”. Στο πλαίσιο της ενότητας αυτής θα προβληθούν 10 ταινίες μικρού μήκους από όλο τον κόσμο, με την πλειοψηφία αυτών να κάνουν πρεμιέρα στην Ελλάδα. Ελάφια που φοράνε γυαλιά ηλίου τα Χριστούγεννα, ένας ωκεανός – έρημος και ένας ωκεανός που φουσκώνει, ένα δάσος που δεν θα ανεχτεί άλλο την ανθρώπινη καταστροφή, μία μέλισσα και η προσωπική της ιστορία στην κυψέλη της, ένας αστροναύτης με το τελευταίο βιβλίο της γης, είναι μόνο μερικά από τα animation μικρού μήκους του αφιερώματος που διηγούνται σκηνοθέτες από τη Βενεζουέλα, την Αμερική, την Τουρκία καθώς και την Ισπανία, την Ελβετία, κ.ά., αλλά και 19 μαθητές από το Βέλγιο στο ρόλο του σκηνοθέτη.

The Last Book From Earth

Η ενότητα αυτή υλοποιείται στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση» και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο) και από εθνικούς πόρους. Πρόκειται ουσιαστικά για το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα του ΕΣΠΑ που ασχολείται με την εκπαίδευση και την απασχόληση. Μερικοί από τους στόχους της προσπάθειας αφορούν:

  • Στην ανάπτυξη και αξιοποίηση των ικανοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού της χώρας,
  • Στη βελτίωση της ποιότητας της εκπαίδευσης, της Δια Βίου Μάθησης, της ευαισθητοποίησης για την περιβαλλοντική εκπαίδευση,
  • Στη σύνδεση της εκπαίδευσης με την αγορά εργασίας και
  • Στην ενδυνάμωση της κοινωνικής συνοχής και της κοινωνικής ένταξης ευάλωτων 
κοινωνικά ομάδων (ΕΚΟ).

Η προβολή των ταινιών του αφιερώματος θα πραγματοποιηθεί στο θέατρο Απόλλων και στην Πλατεία Μιαούλη, με ελληνικούς υπότιτλους. Η είσοδος είναι δωρεάν για το κοινό, όπως όλες οι ενέργειες του Animasyros. Επιπλέον, εξασφαλίζεται η πρόσβαση σε ΑμεΑ.

Το κινηματογραφικό αφιέρωμα AnimaGreen συμμετέχει στις δράσεις της πανευρωπαϊκής εκστρατείας επικοινωνίας Η Ευρώπη στην περιοχή μου 2019 (Europe in my Region), η οποία στοχεύει να ενθαρρύνει τους πολίτες να δουν και να μάθουν περισσότερα για τα έργα που συγχρηματοδοτεί η Ευρωπαϊκή Ένωση στην περιοχή τους.

Συγκεκριμένα το ειδικό αφιέρωμα περιλαμβάνει τα ακόλουθα:

1. Panique à bord (2017, Βέλγιο, 8’13”) – Σκηνοθεσία από 19 μαθητές

Τα ζώα ενός ειρηνικού νησιού αντιμετωπίζουν ένα μεγάλο πρόβλημα: ένα τάνκερ έχει τσακιστεί σε έναν ύφαλο και το πετρέλαιο χύνεται στη θάλασσα…  | Πρώτη Προβολή στην Ελλάδα

2. The last book from earth (2018, Ισπανία, 2’) – Σκηνοθεσία Marina Soteras & Pau Torrano

Αν μπαίναμε στη θέση ενός αστροναύτη που βρίσκει το τελευταίο βιβλίο της Γης, τι θα μας έλεγε;

3. Mechanical liquid (2018, Βενεζουέλα, 3’) – Σκηνοθεσία Andry Torres

Το έτος είναι το 2070. Ο Ντον Χιούμαν δίνει την περιουσία του για κάτι ακόμη πιο πολύτιμο. Μετά από μια μεγάλη σειρά δοκιμασιών επιτέλους θα αποκτήσει αυτό που ήλπιζε, αλλά λόγω κάποιου άλλου, η διαδικασία θα ξεκινήσει πάλι από την αρχή. | Πρώτη Προβολή στην Ελλάδα

4. Blue tomorrow (2017, Τουρκία, 14’53”) – Σκηνοθεσία Numan Ayaz

Ένας άντρας μένει μόνος του σε ένα νησί. Αφότου γίνεται μάρτυρας μιας επικείμενης καταστροφής, και ο ωκεανός αρχίζει να φουσκώνει, πρέπει να πάρει μια δύσκολη απόφαση. | Πρώτη Προβολή στην Ελλάδα

5. The beebox (2018, Βέλγιο, 2’13’’) – Σκηνοθεσία Cable Hardin

Μια ιστορία για την γεωργία και η ανάγκη να αλλάξει, μέσα από τα μάτια μιας μέλισσας και της κυψέλης της. Εμπνευσμένο από την έρευνα που έγινε στην φάρμα Blue Dasher στις ΗΠΑ. | Πρώτη Προβολή στην Ελλάδα

6. The Man is Big (2016, Γερμανία, 9’30”) – Σκηνοθεσία Anna Bergmann

Ένας άντρας ψάχνει για το όνειρό του, το οποίο φυλάσσεται από μια φάλαινα. Αλλά πως γίνεται να ψάξει σε έναν ωκεανό που έχει μετατραπεί σε έρημο; | Πρώτη Προβολή στην Ελλάδα

7. End of public road (2018, Σουηδία, 3’) – Σκηνοθεσία Fredrik Andersson

Αυτό το δάσος δεν θα ανεχτεί άλλο τα αμάξια και τις αηδιαστικές τους βρωμιές. Θα τους αντιμετωπίσει με τον ίδιο τρόπο. | Πρώτη Προβολή στην Ελλάδα

8. No Snow for Christmas (2017, ΗΠΑ, 2’46”) – Σκηνοθεσία Bill Plympton

Ελάφια φοράνε γυαλιά ηλίου και υπάρχουν κάκτοι αντί για χιονάνθρωποι. Πως θα είναι τα Χριστούγεννα στο μέλλον; | Πρώτη Προβολή στην Ελλάδα

9. Strange Cargo (2017, Γαλλία, 6’) – Σκηνοθεσία Auguste Denis / Emmanuelle Duplan / Valentin Machu / Mélanie Riesen

Κάθε μέρα ο Ned ζει, εργάζεται, τρώει και κοιμάται στο φορτηγό πλοίο του. Μια μέρα θα ξεμείνει από φαγητό και για να μην πεινάσει θα πρέπει να ξεφύγει από τη ρουτίνα του.

10. A strange trial (2018, Ελβετία, 9’58”) – Σκηνοθεσία Marcel Barelli

Ο αφηγητής αυτής της ταινίας εξηγεί το πρόβλημά του με το κυνήγι και γιατί του είναι δύσκολο να υπερασπιστεί τα πιστεύω του σε μια οικογένεια κυνηγών.

AnimaGreen Συνέργειες & Εργαστήρια

Στο πλαίσιο της φετινής θεματικής του φεστιβάλ, με τίτλο «AnimaGreen», το Animasyros προσεγγίζει την αειφόρο ανάπτυξη τόσο αναφορικά με το περιβάλλον όσο και ως μία διαδικασία διατήρησης και διάδοσης της καλλιτεχνικής κληρονομιάς και δημιουργίας, άρρηκτα συνδεδεμένη και με την εκπαίδευση. Με άξονα τα παραπάνω, το Animasyros εγκαινιάζει τη συνεργασία του με την Aegean Rebreath, η οποία δραστηριοποιείται στον καθαρισμό των βυθών από απορρίμματα, και δημιουργούν μαζί ένα εργαστήριο για μαθητές γυμνασίου με τίτλο, «Το ταξίδι των μικροπλαστικών». Σε αυτό το εργαστήριο σκοπός μας είναι να δημιουργήσουμε ένα σενάριο για το ταξίδι του πλαστικού από την στιγμή που κάποιος το πετάει μέχρι να καταλήξει και πάλι στο στομάχι μας μέσω της τεχνικής του animation. Εκπαιδευτής είναι ο Φωκίωνας Ξένος, σκηνοθέτης και σχεδιαστής με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο. Η Aegean Rebreath θα πραγματοποιήσει ανοιχτή εκπαιδευτική ομιλία και προβολή σχετικού video σε μαθητές σχετικά με τις επιπτώσεις του τρόπου ζωής του ανθρώπου στο περιβάλλον, στα οικοσυστήματα, το κλίμα, την οικονομία και την κοινωνία.

Επιπλέον, ακόμα ένα εργαστήριο του Animasyros με τίτλο «Φροντίζω το περιβάλλον» και δημιουργούς άτομα με ειδικές ανάγκες υπό τον συντονισμό της εκπαιδεύτριας και animator, Έλενας Παυλάκη θέτει στο επίκεντρο του την αειφορία. Με ήρωες ένα πουλί, ένα ψάρι, ένα δέντρο θα δημιουργήσουν και θα διηγηθούν μία ιστορία για την ρύπανση και την προστασία του περιβάλλοντος.

Το Πρόγραμμα

Με περισσότερες από 200 ταινίες σε τρία, σταθερά, διαγωνιστικά τμήματα, Διεθνές & Σπουδαστικό Μικρού Μήκους και Μεγάλου Μήκους, θεματικά πανοράματα ταινιών εκτός διαγωνισμού (Διεθνές, Σπουδαστικό & Ελληνικό Πανόραμα, Ταινίες για όλη την οικογένεια), το Animasyros12 φιλοδοξεί για ακόμα μία χρονιά να προσελκύσει το ενδιαφέρον καταξιωμένων δημιουργών ταινιών κινουμένων σχεδίων από την Ελλάδα και τον υπόλοιπο κόσμο. Επιπλέον, για τη 12η διοργάνωσή του το Φεστιβάλ επιλέγει ως τιμώμενες χώρες τη Σουηδία, σε συνεργασία με την Πρεσβεία της Σουηδίας στην Ελλάδα και το Σουηδικό Κέντρο Κινηματογράφου, καθώς και το Αζερμπαϊτζάν.

Οι χώροι του Φεστιβάλ

Στο νησί της Σύρου και συγκεκριμένα στις εγκαταστάσεις του ιστορικού Θεάτρου Απόλλων, του Κινηματογράφου Παλλάς, του Πνευματικού Κέντρου Ερμούπολης και της Πινακοθήκης Κυκλάδων, στην Πλατεία Μιαούλη καθώς και στην Ερμούπολη, στην Άνω Σύρο στην Ποσειδωνία και στο Φοίνικα Σύρου.

Η Αγορά

Το φεστιβάλ συνεχίζει το επιτυχημένο τμήμα της Αγοράς στη Σύρο, ενισχύοντας τη δημιουργία ενός ετήσιου δικτύου επαγγελματιών, τόσο δημιουργών όσο και παραγωγών και διανομέων, για τον κλάδο της εμψύχωσης.

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.