Οι πλέον ενδιαφέρουσες διεθνείς ταινίες animation δίνουν ραντεβού και φέτος στην Ερμούπολη για το μοναδικό κυκλαδίτικο festival που ετοιμάζεται πυρετωδώς για την 6η διοργάνωσή του στη Σύρο, από τις 26 έως τις 29 Σεπτεμβρίου.

Καρτούν, κολάζ, σκίτσα, μελάνι, άμμος, στοπ καρέ, όλες οι τεχνικές επιστρατεύονται στη μεγάλη οθόνη και μαζί τους: ψάρια που καταστρέφουν γάμους, πιτσιρικάδες που νομίζουν πως είναι λυκάνθρωποι, φτωχοί συγγραφείς που ακούνε φωνές, λευκές σταγόνες νερού που ψάχνουν φίλους, θιβετιανοί μοναχοί, πολυμήχανοι εφευρέτες. Φέτος θα τα δούμε όλα. Ακόμα και η Κικί του Μοντπαρνάς ετοιμάζει βαλίτσες.

Το Φεστιβάλ ανοίγει η πρώτη ελληνική ταινία κολάζ-animation μεγάλου μήκους του Άγγελου Σπάρταλη «Aπό τη Γη στη σελήνη», ενώ guest star του φεστιβάλ είναι ο Paranorman, ο 11χρονος πιτσιρικάς με τα πεταχτά αυτιά και τις μεταφυσικές ικανότητες. Στο πνεύμα των καιρών, οι ταινίες του Διαγωνιστικού, 81 στο σύνολο, είναι τόσο σκοτεινές όσο και καυστικές, Αναφέρονται στην κρίση αλλά δε χάνουν το χιούμορ τους, ακόμα κι όταν οι τάσεις φυγής των δημιουργών τους μας ταξιδεύουν σε κόσμους ονειρικούς.

Μεγάλα αφιερώματα στα ευρωπαϊκά φεστιβάλ animation πλαισιώνουν το αnimαsyroς 6.0. Την τιμητική τους έχουν το Βρετανικό Canterbury Animafest, το Αnimateka της Σλοβενίας, το Αnimafest Cyprus, το Tindiridis International Animation Festival της Λιθουανίας καθώς και ένα χορταστικό Francorama, με tributes στα Ecole Nationale superieure des Artes Decoratifs, Gobelins animation school και Autοur De Minuit. Στις μεγάλου μήκους προβολές ξεχωρίζουν τα «Le Tableau», σε σκηνοθεσία Jean-François Laguionie (εκπληκτικά χρώματα σε έναν πίνακα ζωγραφικής που ζωντανεύει προκειμένου να ολοκληρωθεί), και «Une vie de chat» των Jean-Loup Felicioli, Alain Gagnol (η διπλή ζωή μιας μαύρης γάτας στο Παρίσι). Aπό τις μικρού μήκους ταινίες του αφιερώματος Francorama, ιδιαίτερο ενδιαφέρον επιφυλάσσουν το εξαιρετικό «Comme des lapins» του Osman Cerfon, το dark «Lonely Bones» του Rosto, το βραβευμένο με Όσκαρ «Logorama» (όλες της Autour de Minuit) ή ακόμα το μαγικό «Ballet» του Louis Thomas (Gobelins).

Δεκάδες ταινίες με ελεύθερη είσοδο, σας περιμένουν να τις απολαύσετε στο animasyros 6.0, παράλληλα με εκπαιδευτικά εργαστήρια για φίλους του animation αλλά και εκκολαπτόμενους animators. Και φυσικά, κάθε βράδυ «στήνουμε» κι ένα πάρτι μαζί με τους υπέροχους εθελοντές μας και τους καλεσμένους μας, στην αυλή του επιβλητικού θεάτρου «Απόλλων».

Περισσότερες πληροφορίες για το φεστιβάλ μπορείτε να βρείτε στην επίσημη ιστοσελίδα του φεστιβάλ.

Δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα στο συνημμένο αρχείο.