Animasyros 9.0: Το αρχιπέλαγος του animation

To φεστιβάλ animation επιστρέφει στη βάση του, τη Σύρο, με 233 ταινίες από 34 χώρες

Έχοντας μόλις ολοκληρώσει το μεγάλο του ταξίδι στην Ελλάδα (Animasyros#tour15_16), το Animasyros επιστρέφει στη βάση του, τη Σύρο, για την 9η διοργάνωσή του. Το Φεστιβάλ φιλοξενείται φέτος όχι μόνο στην Ερμούπολη αλλά και στην έπαυλη Τσιροπινά της Ποσειδωνίας και στην Ιερά Μονή Πατέρων Καπουκίνων της Άνω Σύρου.

Με 233 ταινίες από 34 χώρες σε 4 διαγωνιστικά προγράμματα (Διεθνές, TV & Commissioned Films, Μεγάλου Μήκους- Βραβείο Κοινού, Φοιτητικό Διαγωνιστικό), 3 πανοράματα (Διεθνές, Φοιτητικό & Ελληνικό), ειδικές προβολές και αφιερώματα, αναδεικνύει το συναρπαστικό παρόν και, μέσα από τη λειτουργία της Αγοράς, το δυναμικό μέλλον της παγκόσμιας animation σκηνής.

Πρεμιέρα
Πριν ένα χρόνο στην πρώτη τους συνεργασία, το Animasyros και η Εθνική Λυρική Σκηνή «πάντρεψαν» δύο μορφές τέχνης φαινομενικά αταίριαστες -το λυρικό θέατρο και το animation- παρουσιάζοντας ένα καινοτόμο «διάβασμα» της οπερέτας του Γιόχαν Στράους του νεότερουΗ Νυχτερίδα.

Φέτος, στην ίδια απρόσμενη λογική, το εγχείρημα αυτό διευρύνεται μέσα από μια προγραμματική πλέον συνεργασία που φιλοδοξεί να καταλήξει στη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου έργου animated opera, που θα παρουσιαστεί προσεχώς στην Εναλλακτική Σκηνή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Πρόκειται για μια νέα δημιουργία που βασίζεται στην όπερα του Μωρίς Ραβέλ, Το παιδί και τα μάγια.

Επί σκηνής του Θεάτρου Απόλλων o μαγικός animated κόσμος που δημιούργησε η Ειρήνη Βιανέλλη, θα ζωντανέψει με τις φωνές των μονωδών της ΕΛΣ και την σκηνοθετική επιμέλεια της Αγγέλας-Κλεοπάτρας Σαρόγλου.

Οι ταινίες
Το ξεκίνημα φέρει την υπογραφή ενός από τα σπουδαιότερα στούντιο animation στον κόσμο: η πολυαναμενόμενη νέα ταινία της Laika «Ο Κούμπο και οι Δυο Χορδές» κάνει την ελληνική της πρεμιέρα την Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου και το Animasyros την φιλοξενεί στον Δημοτικό Κινηματογράφο Παλλάς.

Αυτή όμως δεν είναι η μόνη μεγάλου μήκους πρεμιέρα του Animasyros 9.0. Στο Διεθνές Διαγωνιστικό Μεγάλου Μήκους συναντάμε ακόμα το Window Horses της Καναδής Ann- Marie Fleming, μια τρυφερή ιστορία αναζήτησης της πολιτιστικής και εσωτερικής ταυτότητας μιας νεαρής Καναδής ποιήτριας με ρίζες από την Ιαπωνία και το Ιράν (και τις φωνές των Sandra Oh και Ellen Page) καθώς και And We Were Young (Κι υπήρξαμε νέοι) του Αμερικανού Andy Smetanka, γυρισμένο με super 8 και θέμα μια ομάδα αμερικανών στρατιωτών στη Γαλλία στα τέλη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Την ψήφο του κοινού θα διεκδικήσει επίσης το ακατάλληλο για παιδιά, Nerdland του Chris Prynoski, η ιστορία δυο φίλων γύρω στα 30 που αποφασίζουν να γίνουν πάση θυσία διάσημοι (με τις φωνές του Paul Rudd και του stand up comedian Patton Oswalt). Στον αντίποδα το Life Animated (Ζωή σαν κινούμενο σχέδιο) αφηγείται την αληθινή ιστορία του Owen, ενός παιδιού που χρησιμοποιεί τις ταινίες της Disney για να εκφράσει συναισθήματα και να κατανοήσει τον κόσμο γύρω του. Την πεντάδα του Μεγάλου Μήκους Διαγωνιστικού συμπληρώνει το Ισπανικό Psiconautas, τα ξεχασμένα παιδιά, η ονειρική πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του νικητή του Animasyros 6.0 Alberto Vasquez, που δημιούργησε μαζί με τον Pedro Rivero.

Στα υπόλοιπα τμήματα του φεστιβάλ ξεχωρίζουν ταινίες όπως το A la derive (Απομακρυνόμενος)(ΔΔ), σε σκηνοθεσία Cyprien Clement-Delmas, που διηγείται την ιστορία ενός δωδεκάχρονου αγοριού που βλέπει σιγά  σιγά τον πατέρα του να γίνεται διάφανος, το γλυκόπικρο και βραβευμένο στο Ανεσύ Une Tete Disparait (Κεφάλι που εξαφανίζεται)(ΔΔ) του Γάλλου Franck Dion ή το Branches of Life (ΔΔ) της Κατερίνας Αθανασοπούλου. Επίσης ελληνικού ενδιαφέροντος το Stretching the Boundaries της Κλεοπάτρας Κοραή, στην ενότητα TV & Comissioned Films είναι ταινία εμψύχωσης που προβλήθηκε στην τελετή έναρξης των όγδοων ασιατικών παρααγώνων στην Σιγκαπούρη το 2015. Την γκάμα ύφους και θεματολογίας διευρύνουν ακόμα περισσότερο ταινίες όπως το Le Clitoris (Η Κλειτορίδα), ένα animated ντοκιμαντέρ της Καναδής Lori Malepart Traversy για το επίμαχο σημείο του γυναικείου σώματος ή το βίαιο Mrs Metro του Άγγελου Παπαντωνίου, βραβευμένο πρόσφατα στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Μελβούρνης (και τα δυο από την ενότητα του Φοιτητικού Διαγωνιστικού).

Η κριτική επιτροπή
Mέλη της φετινής κριτικής επιτροπής ο σκηνοθέτης της ΕΛΣ Αλέξανδρος Ευκλείδης, «υπεύθυνος» για την τη ζωντανή παρουσίαση της Νυχτερίδας του Γιόχαν Στράους του νεότερου στην πρεμιέρα του Animasyros 8.0, η παραγωγός Viviane Vanfleteren, της οποίας η εργογραφία περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων τα υποψήφια για Όσκαρ Το τρίο της Μπελβίλ και The Secret of the Kells καθώς και ο Valentas Askinis, καθηγητής, σκηνοθέτης και σεναριογράφος κινουμένων σχεδίων.

Τα αφιερώματα
Πιστή στην παράδοση των εννέα χρόνων της η φετινή διοργάνωση φιλοξενεί ενδιαφέροντα αφιέρωματα. Το Βλέμμα στην Τουρκία, με την υποστήριξη του γραφείου πολιτισμού και τουρισμού της Πρεσβείας της Τουρκίας στην Αθήνακαι την επιμέλεια του Berat Ilk, προέδρου του Τουρκικού Τμήματος της ASIFA, προβάλλει 19 ανεξάρτητες μικρού μήκους ταινίες της γείτονος. Παράλληλα μια ακόμη μεγάλη πρεμιέρα παρουσιάζεται: αυτή της ταινίας Bad Cat, μιας φιλόδοξης παραγωγής του Anima Istanbul, του σημαντικότερου animation studio στην Τουρκία.

Οι Κινούμενοι Αντίποδες: Βλέμμα στο Αυστραλιανό Animation θα προβάλλουν μικρού και μεγάλου μήκους ταινίες που διατρέχουν χρονικά τις τελευταίες δεκαετίες της εγχώριας παραγωγής. Ανάμεσά τους το τρυφερό Mary & Max του Adam Elliot και το βραβευμένο με όσκαρ αριστουργηματικό The Lost Thing του Shaun Taun.

Στο πλαίσιο του αφιερώματος στο Φεστιβάλ Tindirindis της Λιθουανίας θα προβληθούν 12 ταινίες μικρού μήκους ταινίες επιλογής. H βασική θεματική του Animasyros 9.0 είναι ο Θρησκευτικός και Πολιτιστικός Συγκρητισμός. Σε αυτό το πλαίσιο, το φετινό Animasyros παρουσιάζει ένα ευρύ θεματικό που περιλαμβάνει κινηματογραφικές προβολές 17 ταινιών μεγάλου και μικρού μήκους κινουμένων σχεδίων από όλο τον κόσμο, οι περισσότερες σε πρώτη προβολή στην Ελλάδα με στόχο την ανάδειξη της σημασίας του διαθρησκευτικού και διαπολιτισμικού διαλόγου, μέσα από τον σεβασμό της διαφορετικότητας πεποιθήσεων και ιδεών. Το σχετικό αφιέρωμα θα κορυφωθεί με διαλογική εκδήλωση – στρογγυλό τραπέζι στο θέατρο Απόλλων στην Ερμούπολη, με τη συμμετοχή εκπροσώπων των κυριότερων δογμάτων.

Ανάμεσα στις ταινίες που θα προβληθούν το διασκεδαστικό Αζούρ και Ασμάρ του Michel Ocelot, το υποψήφιο για Όσκαρ The Secret  of the Kells, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, το κλασικό Αυτή η γη είναι δική μου της Nina Paley για την ιστορία της Παλαιστίνης. Ταινίες μικρού μήκους, σε πρώτη προβολή στην Ελλάδα πλαισιώνουν το αφιέρωμα, όπως η ταινία Phone Card της Brenda Gomez που περιγράφει διασκεδαστικά τη διαδικασία ενσωμάτωσης σε μια δυτική κοινωνία μιας έφηβης μετανάσττριας από το Μεξικό καθώς και το δυνατό Home ένα συλλογικό έργο φοιτητών από την Αυστρία, ένα οπτικοακουστικό ποίημα σχετικά με τις διάφορες έννοιες της “εστίας” που εξάρει την σημασία της διαπολιτισμικής κατανόησης ως αντίδοτο στην εξάπλωση του φόβου και της άγνοιας.

Η Αγορά
Το 2016 η Αγορά του φεστιβάλ, αναπτύσσεται περαιτέρω, ως εργαλείο που διευκολύνει την πρόσβαση σε νέους και υποσχόμενους επαγγελματίες στοχεύοντας στην επαγγελματική δικτύωση και στη δημιουργία συνεργασιών και συνεργιών.

Aναμένεται η ομιλία του παραγωγού Κωνσταντίνου Βασίλαρου της Studio Bauhaus, για το πώς μια απλή επίσκεψη της βρετανο – πολωνικής Breakthru Films στην Αθήνα το καλοκαίρι του 2015, κατέληξε στην ανάμιξη της χώρας μας στη παγκόσμια πρώτη ταινία amimation ζωγραφισμένης αποκλειστικά στο χέρι Loving VincentΗ Aliki Theofilopoulos της Disney επιστρέφει για δεύτερη χρονιά στη Σύρο και την Αγορά για μια ομιλία με τίτλο Girl Power Animated: The making of Descendants Wicked World”.

Tα pitching sessions φέτος περιλαμβάνουν διεθνείς παραγωγές υπό ανάπτυξη καθώς και animated εφαρμογές που απευθύνονται σε άτομα με αυτισμό και θα παρουσιαστούν σε επιλεγμένους εκπροσώπους της εγχώριας και διεθνούς  αγοράς.

Και ακόμα
Τα Πανοράματα (διεθνές, ελληνικό και φοιτητικό), προβολές ταινιών για αλλά και φτιαγμένες από παιδιά (K.IDS), και μια σειρά από εφτά διαφορετικά εργαστήρια για παιδιά, εφήβους, ενήλικες, ΚΑΠΗ και ΑμεΑ συμπληρώνουν την εικόνα ενός σφαιρικού προγράμματος.

Πάμε Ντελαγκράτσια και Άνω Σύρο
Φέτος, εκτός από το Θέατρο Απόλλων επισκεπτόμαστε την Άνω Σύρο και την Ποσειδωνία. Την Παρασκευή 24.9 από τις 20:30 έως τις 23:30 η έπαυλη Τσιροπινά θα γεμίσει κινούμενα σχέδια με επιλογές του προγράμματος του Φεστιβάλ. Το Σάββατο 25.9 στην αυλή της Ιεράς Μονής Πατέρων Καπουκίνων στην Άνω Συρο, θα προβληθεί με θέα όλη την Ερμούπολη το συμβολικό έργο του Michel Ocelot Αζούρ και Ασμάρ.

Εncore
Και όταν τελειώσει το Φεστιβάλ, στο πλαίσιο της προγραμματικής υποστήριξης της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση θα πραγματοποιηθούν δύο εργαστήρια για παιδιά και εφήβους στις εγκαταστάσεις της Στέγης πάνω στις τεχνικές stop motion & pixilation αντίστοιχα και με θέμα τους τολμηρούς Όρνιθες.

27-29/9 εργαστήριο για εφήβους με εκπαιδευτή τον Μπάμπη Αλεξιάδη
01-02/10 εργαστήριο για παιδιά με εκπαιδευτή τον Κωνσταντίνο Τριανταφύλλου

Δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα του φεστιβάλ.

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.