Animated short films για τους μικρούς φίλους που «μένουν» σπίτι

Θυμόμαστε αγαπημένες ταινίες κινουμένων σχεδίων μικρού μήκους που έχουν απασχολήσει τις βραδιές στο κόκκινο χαλί

Όλοι μουδιασμένοι. Ανήμποροι να σκεφτούμε την επόμενη ημέρα. Το σενάριο της ζωής μας εξωπραγματικό, σχεδόν δυστοπικό. Οι επόμενοι μήνες δύσκολοι και απαιτητικοί. Οφείλουμε να σταθούμε το ύψος των περιστάσεων. Να σταθούμε στο πλευρό της ζωής, των ανθρώπων, του γείτονα, του συμπολίτη. Είναι ένα πρωτόγνωρο ταξίδι, μια βαθύτατη κρίση.

Εγκλωβισμένοι για λίγο ή για πολύ στο σπίτι μας, μαθαίνουμε να ζούμε με μία νέα συνθήκη. Δύσκολο πολύ για τους περισσότερους αν όχι για όλους, αλλά ακόμα πιο δύσκολο για τα παιδιά. Για εκείνα που ξαφνικά ο κόσμος τους έρχεται πάνω κάτω. Για εκείνα που η καθημερινότητα και ο προγραμματισμός αυτής συμβάλλει στην ευτυχία τους.

Συγκεντρώσαμε μερικές ενδιαφέρουσες ταινίες κινουμένων σχεδίων, μικρής διάρκειας που είτε ήταν υποψήφιες είτε κέρδισαν τελικά ένα Oscar στη σχετική κατηγορία. Έτσι μπορείτε μαζί ή και τα παιδιά μόνα τους να τις παρακολουθήσουν με ενδιαφέρον:

 

Oktapodi (2007)

Γαλλική ταινία μικρούς μήκους, υποψήφια για το Όσκαρ καλύτερης ταινίας το 2007. Αν και δεν κατέκτησε το χρυσό αγαλματάκι, βραβεύτηκε σε πολλά ευρωπαϊκά φεστιβάλ. Η γλυκιά ιστορία δύο ερωτευμένων χταποδιών που χωρίζονται και ξαναβρίσκονται, μέσα από μια σειρά κωμικών γεγονότων. Φόντο η όμορφη Ελλάδα μας.

Σκηνοθεσία Julien Bocabeille, Olivier Delabarre, Thierry Marchand, Quentin Marmier και Emud Mokhberi. Η υπέροχη μουσική είναι του Kenny Wood που μερικά χρόνια αργότερα θα μας δώσει το «Εγώ ο απαισιότατος 3» .

 

Presto (2008)

To Presto είναι η ταινία μικρού μήκους της Pixar που προβαλλόταν πριν την αγαπημένη ταινία WALL-E.  Στην ταινία παρακολουθούμε έναν μάγο να προσπαθεί να ολοκληρώσει τη μαγική του επίδειξη αλλά με έναν κουνέλο καθόλου συνεργάσιμο. Μια ταινία φόρο τιμής στα κλασικά κινούμενα σχέδια όπως το Tom και Jerry και τη Looney Tunes, καθώς και το έργο του Tex Avery, στον οποίο και χρωστάμε φιγούρες όπως  ο Bugs Bunny, ο Daffy Duck, και Porky Pig.

Για να σχεδιάσουν το θέατρο που παρουσιάστηκε στο Presto, οι κινηματογραφιστές επισκέφθηκαν πολλές όπερες και θέατρα για να πάρουν ιδέες για το σχέδιο, και καθώς προέκυψαν πολλά προβλήματα όταν προσπαθούσαν να ζωντανέψουν το ακροατήριο του θεάτρου με 2.500 θεατές, τελικά αποφάσισαν να δείξουν μόνο τις πλάτες τους (μία σκηνή δανεισμένη από τη γνωστή ταινία της Pixar, Ratatouille).

Ήταν υποψήφια για το Όσκαρ καλύτερης μικρού μήκους ταινίας κινουμένων το 2008.

La Luna (2011)

Η ιστορία της ταινίας που θυμίζει έντονα το βιβλίο Φεγγαροσκεπαστής του Puybaret Eric από τις εκδόσεις Αίσωπος, είναι εμπνευσμένη από την παιδική ηλικία του Casarosa’s childhood και τις ιστορίες του Antoine de Saint-Exupéry και Italo Calvino. Οι φιγούρες είναι δημιουργήματα του ιταλού καρτουνίστα Osvaldo Cavandoli.

Ένα μικρό αγόρι, ο παππούς και ίσως ο μπαμπάς του (δεν γνωρίζουμε και δεν μαθαίνουμε πολλά για τη σχέση τους) μπαίνουν σε μια παλιά βάρκα, ξανοίγονται στη θάλασσα και περιμένουν. Όταν το φεγγάρι ξεπροβάλλει εντυπωσιακό και υπέροχο, έχουν πολλή δουλειά μπροστά τους. Το αγόρι πρόκειται να μυηθεί σε μια μοναδική, μυστική τέχνη. Θα τα καταφέρει άραγε;

Μια απλή, γλυκιά, ονειρική ιστορία, η οποία απευθύνεται στο παιδί που κρύβουμε μέσα μας, με εντυπωσιακά γραφικά και μια μαγευτική μελωδία να συνθέτουν μία από τις πιο αγαπημένες ταινίες μικρού μήκους μικρών και μεγάλων. Το La Luna, έκανε πρεμιέρα στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινουμένων Σχεδίων Ανεσί στη Γαλλία τον Ιούνιο του 2011, και κυκλοφόρησε στους κινηματογράφους έναν χρόνο αργότερα, συνοδεύοντας τη βραβευμένη με Όσκαρ ταινία της Pixar, Brave (2012). Η ταινία, αποτέλεσμα της συνεργασίας Disney και Pixar, αγαπήθηκε τόσο από το κοινό όσο και από τους κριτικούς και έτσι βρέθηκε να είναι υποψήφια και για Όσκαρ καλύτερης ταινίας μικρού μήκους εκείνη τη χρονιά.

Κατάλληλη για παιδιά 3+

https://www.youtube.com/watch?v=vbuq7w3ZDUQ

Feast (2014)

Μια ρομαντική και άκρως χαριτωμένη ταινία 6 λεπτών από τα στούντιο της Disney, με πρωταγωνιστή ένα κουτάβι, τον Winston, ένα Boston Terrier. Μια απλή ιστορία που υπογραμμίζει ωστόσο τη βαθιά και στενή σχέση που μπορεί να αναπτύξει ένα κατοικίδιο σκυλάκι με το αφεντικό του. Με χιούμορ παρακολουθούμε τον Winston να νοιάζεται αρχικά για το φαγητό, αποκλειστικά και μόνο. Γιατί το αφεντικό του, ο James φαίνεται ευτυχισμένος. Μέχρι που κάποια στιγμή θα νιώσει μελαγχολία και θλίψη. Και τότε το ενδιαφέρον του Winston θα στραφεί αποκλειστικά στον James.

Το Feast, έκανε πρεμιέρα στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινουμένων Σχεδίων Ανεσί στη Γαλλία τον Ιούνιο του 2014, και κυκλοφόρησε στους κινηματογράφους μαζί με τη βραβευμένη με Όσκαρ ταινία της Disney, Big Hero 6 (2014), – Οι Υπερέξι. Η ταινία κέρδισε το Όσκαρ Ταινίας Κινουμένων Σχεδίων Μικρού Μήκους για το 2015.

Piper (2016)

Το Piper είναι η ταινία μικρού μήκους της Pixar που κυκλοφόρησε μετά από τρία ολόκληρα χρόνια σχεδιασμού από την Pixar Animation Studios σε σκηνοθεσία Alan Barillaro. Η ταινία κατάφερε να κερδίσει το όσκαρ καλύτερης ταινίας μικρού μήκους στην 89η Απονομή (2016)και να είναι η πρώτη ταινία της Pixar που μετά το For the Birds (2002) θα κερδίσει και πάλι Όσκαρ.

Η Piper, ένα μωρό θαλασσοπούλι, ενθαρρύνεται από τη μητέρα της να αρχίσει να βρίσκει μόνη της την τροφή της από τη θάλασσα, αλλά στην πρώτη της προσπάθεια την σκεπάζει το κύμα. Αυτό το περιστατικό κάνει την Piper να τρέμει το νερό, με αποτέλεσμα να αρνείται να φύγει από τη φωλιά. Ένα μικρό καβούρι ερημίτης θα τη βοηθήσει να ξεπεράσει την τραυματική εμπειρία και να ανακαλύψει τόσο την ομορφιά του υποβρύχιου κόσμου όσο και άφθονο φαγητό.

Κατάλληλη για παιδιά 6+

https://www.youtube.com/watch?v=tTjHEyEAlsc

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.