Η Anne Teresa De Keersmaeker και ο Jean-Guihen Queyras στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού

Anne Teresa De Keersmaeker

6 Σουίτες για τσέλο του Μπαχ στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου 2019

Ένας ύμνος στο σύγχρονο χορό. Ένας ύμνος στο εμβληματικό έργο του Μπαχ. Η Αν Τερέζα Ντε Κεερσμάκερ, η σημαντικότερη ίσως χορογράφος της εποχής μας, παρουσιάζει με την ομάδα Rosas τις 6 Σουίτες για τσέλο του αγαπημένου της Μπαχ, για μια μοναδική βραδιά, στις 2 Ιουλίου στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού. Μια ξεχωριστή παράσταση που η κριτική χαρακτήρισε «ιδανικό πάντρεμα ανάμεσα στον Μπαχ και τους Rosas» και «υπέρτατη στιγμή χάρης και ομορφιάς». Τις σουίτες ερμηνεύει ο σπουδαίος Γάλλος τσελίστας Ζαν-Γκυγέν Κεράς.

Το κοινό του Φεστιβάλ έχει απολαύσει και στο παρελθόν δουλειές της Κεερσμάκερ, (τις παραστάσεις Rosas danst Rosas​ και Το τραγούδι, το 2009), ωστόσο είναι η πρώτη φορά που η ομάδα Rosas θα εμφανιστεί στο Ηρώδειο, κάτι που αποτελούσε έντονη επιθυμία της χορογράφου. Η Κεερσμάκερ θα χορέψει μαζί με άλλους τέσσερις χορευτές της ομάδας της, σε μια παράσταση που αποτίνει φόρο τιμής στην Πίνα Μπάους (1949-2009): ο τίτλος παραπέμπει στη φράση ”Mitten wir im Leben sind mit dem Tod umfangen”, μετάφραση ενός λατινικού ψαλμού από τον Λούθηρο, που έχει χαραχτεί στον τάφο της θρυλικής χορογράφου.

Το μοναδικό χορευτικό της στίγμα της Ντε Κεερσμάκερ είναι αυτό που την καθιέρωσε ως μία από τις κυριότερες εκπροσώπους του φλαμανδικού κινήματος στο χορό και γρήγορα την έκανε να ξεχωρίσει στο παγκόσμιο καλλιτεχνικό στερέωμα. Η Βελγίδα δημιουργός ίδρυσε την ομάδα Rosas το 1983, χρονιά που παρουσίασε το εμβληματικό Rosas danst Rosas​, έργο-σταθμό στην ιστορία του σύγχρονου χορού.

Από τότε εξερευνά διαρκώς τα όρια της χορογραφίας και τη σχέση ανάμεσα στο χορό, τη μουσική, τη φύση, τα μαθηματικά, τη γλώσσα, τις εικαστικές τέχνες. Το 1995 η Κεερσμάκερ ίδρυσε τη φημισμένη σχολή P.A.R.T.S. στις Βρυξέλλες, στην οποία έχουν φοιτήσει πολλοί από τους κορυφαίους σύγχρονους χορευτές. Η χορογράφος έχει τιμηθεί με πολυάριθμα βραβεία, μεταξύ των οποίων Bessie Award (1987), Grand Prix de la Danse de Montréal (2012), Grand Prix de la Danse de Montréal (2012), Χρυσό Λέοντα στην Μπιενάλε της Βενετίας για το σύνολο του έργου της (2014), με τα Διάσημα του Τάγματος των Τεχνών και των Γραμμάτων στη Γαλλία (2008) κ.ά.

Μαζί με την ομάδα, στη σκηνή του Ηρωδείου θα βρίσκεται ο σπουδαίος Γάλλος τσελίστας Ζαν-Γκυγέν Κεράς που φημίζεται για τη μουσική του ευελιξία. «Παίζει όπως αναπνέει», λένε γι’ αυτόν οι κριτικοί, ενώ το κοινό αναμένει με αγωνία τις εμφανίσεις του ανά τον κόσμο. Ο Κεράς έχει συνεργαστεί από την αρχή της καριέρας του με σημαντικά σχήματα, διατηρώντας σταθερή συνεργασία με τις Freiburg Baroqueorchester και Akademie für Alte Musik Berlin, όπως και με το Carnegie Hall στη Νέα Υόρκη.

Συντελεστές

Χορογραφία: Anne Teresa De Keersmaeker
Τσέλο: Jean-Guihen Queyras
Συνδημιουργία – Ερμηνεία: Boštjan Antončič, Anne Teresa De Keersmaeker, Marie Goudot, Julien Monty, Michaël Pomero
Μουσική: Γιόχαν Σεμπάστιαν Μπαχ, 6 σουίτες για τσέλο, BWV 1007-1012
Κοστούμια: An D’Huys
Δραματουργία: Jan Vandenhouwe
Ήχος: Alban Moraud
Φωτισμοί: Luc Schaltin
Παραγωγή: Rosas

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.