Το 2012 το Βρετανικό Συμβούλιο γιορτάζει μια ακόμη σημαντική επέτειο, αυτή των εκατό χρόνων από τη γέννηση του συγγραφέα και ποιητή Lawrence Durrell, διοργανώνοντας την Παρασκευή 29 Ιουνίου 2012 και ώρα 20.00 μια λογοτεχινκή εκδήλωση που εξετάζει το έργο και την προσωπικότητα του σπουδαίου αυτού λογοτέχνη, στον κήπο του Athens Centre .

Μελετητές και ειδικοί του έργου του, έχουν προσκληθεί να παρουσιάσουν σημαντικούς σταθμούς της ιδιαίτερα ενδιαφέρουσας πορείας του Durrell, παίρνοντας μέρος σε μια σειρά παρουσιάσεων/συζήτηση που δεν πρέπει να χάσετε. Η εκδήλωση πραγματοποιείται στα αγγλικά με είσοδος είναι ελεύθερη στο κοινό σε συνεργασία με τον Κερκυραïκό Συνδέσμο Ντάρελ (Durrell School of Corfu).

Ομιλητές και θέματα
Richard Pine, Ιδρυτής και Επίτιμος Διευθυντής του Κερκυραïκού Συνδέσμου Ντάρελ (Durrell School of Corfu)
“Lawrence Durrell: Απολογισμός 100 χρόνων”

Βεατρίκη Σκορδίλη (Αθήνα)
“Το ‘Εραλδικό Σύμπαν’ του Lawrence Durrell”

Φωτεινή Δημηρούλη (Keble College, Oxford)
“Ένας χαμένος παράδεισος; Το «ειδύλλιο» του Lawrence Durrell με τον Ελληνικό κόσμο”

Richard Pine, Ιδρυτής και Επίτιμος Διευθυντής της Durrell School of Corfu
Μια σύντομη εισαγωγή στο «νέο» έργο του Lawrence Durrell, ‘Judith’”

Corinne Alexandre-Garner, Αν. Καθ. Πανεπιστήμιο Paris Ouest, Επικεφαλής της Βιβλιοθήκης Lawrence Durrell και Διευθύντρια του Κέντρου Espaces/Ecritures
“Ο Lawrence Durrell κάτω από τον ίσκιο του Ελληνικού Ήλιου: από την Ινδία στην Ελλάδα”

Anthony Hirst, Ακαδημαϊκός Διευθυντής, Κερκυραïκού Συνδέσμου Ντάρελ (Durrell School of Corfu)
“Το νησί του Darley: Το Ελληνικό σκηνικό του ‘Αλεξανδρινού Κουαρτέτου’”

Η επέτειος των εκατό χρόνων από τη γέννηση του ποιητή, συγγραφέα, περιηγητή και θεατρικού συγγραφέα Lawrence Durrell (1912–1990), γιορτάζεται με μια σειρά εκδηλώσεων και δράσεων τόσο στη Βρετανία όσο και στην Ελλάδα. Ένα διεθνές συνέδριο για τη ζωή και το έργο του στο Λονδίνο, η επανέκδοση δύο βιβλίων του από τον εκδοτικό οίκο Faber – του πιο γνωστού του έργου «Αλεξανδρινό Κουαρτέτο» αλλά και του λιγότερο γνωστού «Το μαύρο βιβλίο» -, η αναβίωση του θεατρικού του έργου «Σαπφώ» σε όπερα, η έκδοση αρκετών νέων βιβλίων με θέμα τη ζωή του και η κυκλοφορία ενός CD με ηχογραφήσεις αναγνώσεων και συνεντεύξεων από τον ίδιο το Durrell από τη Βρετανική Βιβλιοθήκη είναι μόνο κάποιες από αυτές.

Στην Ελλάδα, η Durrell School of Corfu εξέδωσε σε περιορισμένα αντίτυπα το ακυκλοφόρητο βιβλίο του Judith (το οποίο ο Durrell ολοκλήρωσε το 1972 αλλά ποτέ δεν το έδωσε στον εκδοτικό του οίκο και για δεκαετίες παρέμενε ανέκδοτο σε ένα αμερικανικό αρχείο) και στις 20-27 Ιουνίου πραγματοποιεί το Συνέδριο με τίτλο «(“Lawrence Durrell on Corfu: A Centenary Reappraisal”). Στο πλαίσιο αυτό, το Βρετανικό Συμβούλιο έχει προσκαλέσει πέντε από τους βασικούς ομιλητές του Συνεδρίου στην Αθήνα για μια σειρά σύντομων παρουσιάσεων πάνω στο έργο και τη ζωή του Durrell, αλλά και την ιδιαίτερη σχέση του με την Ελλάδα.

Η οικογένεια του Durrell έζησε στην Κέρκυρα από το 1935 έως το 1939. Σ’ αυτό το νησί ο Durrell κατάφερε να βρει τη δική του «φωνή» ως συγγραφέας και να σχεδιάσει κάποια από τα σημαντικότερα έργα του. Ο Durrell γεννήθηκε στην Ινδία. Η Κέρκυρα ειδικότερα, αλλά και η Ελλάδα γενικότερα, δημιούργησε μέσα του μια αίσθηση παρόμοια με αυτή του χαμένου παραδείσου της παιδικής του ηλικίας στην Ινδία. Εάν δεν ερχόταν ο πόλεμος, ίσως η Ελλάδα να ήταν ο μόνιμος τόπος εγκατάστασής του. Η Ελλάδα αναφέρεται εκτενέστατα στο έργο του, τόσο στα μυθιστορήματα όσο και στις ταξιδιωτικές του περιηγήσεις. Είχε πολλούς Έλληνες φίλους, ανάμεσα στους οποίους, το Γιώργο Σεφέρη, το Γιώργο Κατσίμπαλη και το Θεόδωρο Στεφανίδη. Η Durrell School of Corfu στόχο της έχει να κρατήσει ζωντανή τη σχέση ανάμεσα στα δύο αδέλφια το Lawrence και το Gerald Durrell καθώς και αυτή με το νησί της Κέρκυρας, διοργανώνοντας περίπου δύο διεθνή συνέδρια κάθε χρόνο σε θέματα σχετικά με το έργο τόσο του Lawrence, όσο και του Gerald Durrell. Διαθέτει μια βιβλιοθήκη στο ιστορικό κέντρο του νησιού και πραγματοποιεί πρόγραμμα μηνιαίων συναντήσεων για τους φίλους της Durrell Library.

Παρασκευή 29 Ιουνίου 2012 και ώρα 20.00

Περισσότερες πληροφορίες
British Council
+30 2103692337

Αθηναϊκό κέντρο
Αρχημίδους 48, Μετς, Αθήνα
+30 2107012268
http://athenscentre.gr/