Την Τρίτη, 20 Μαρτίου στις 20.00, με αφορμή τη Παγκόσμια Ημέρα Αφήγησης παρουσιάζεται μια βραδιά αφήγησης παραμυθιών για μεγάλους που ονειρεύονται σαν παιδιά στο μαγικό χώρο του ατελιέ του ζωγράφου Βασιλείου.

Αφήγηση παραμυθιών: Ζωή Νικητάκη
Φλάουτο: Βασίλης Αλαφογιάννης

Κάτω από τον ιερό βράχο της Ακρόπολης, που ο ζωγράφος αποτύπωσε τόσες και τόσες φορές απάνω στους καμβάδες του, αφού αυτή ήταν η πρώτη και η τελευταία εικόνα που έβλεπε στη διαδοχή της ημέρας από το παράθυρό του, ακριβώς μπροστά από το καβαλέτο του, “αποκούμπι μοναδικό”, καθώς το έλεγε, “στήριγμα και εξάρτημα του κορμιού”.
Ανάμεσα στα έργα ολόγυρα στους τοίχους που έφτιαξαν την προσωπική μυθολογία του ζωγράφου, την κρεμαστή λάμπα, το εκκρεμές, το γραμμόφωνο, τις λαϊκές εικόνες, τις γοργόνες, τα φυλαχτά και τους παλιούς καθρέφτες, ξεδιπλώνονται παλιές ιστορίες ζεν, σούφικα και λαϊκά παραμύθια, καθώς δυο παραμύθια της Λουκίας Ρικάκη. Σε ένα αφηγηματικό ταξίδι με παραμύθια που μιλούν για το μαγικό κόσμο της ζωγραφικής, για το θαυμαστό και επώδυνο ταξίδι στον κόσμο των ήχων και της μουσικής, για το μυστικό μήνυμα της ζωής που ανακαλύπτει ένας βασιλιάς κρυμμένο σε ένα δαχτυλίδι. Κι ακόμα παραμύθια που μιλούν συμβολικά για την ατέρμονη φιλοδοξία και απληστία του ανθρώπου, για τον σπόρο του δέντρου της ζωής που όλοι κυοφορούμε μέσα μας, για ένα μυστικό μέρος όπου εκπληρώνονται οι ευχές και οι ανάγκες των ανθρώπων και άλλα….
“Μια περιουσία από τα ταξίδια της ζωής”, όπως λέει η Λουκία Ρικάκη” είναι τα παραμύθια. Όλα τα παραμύθια κάτι θα έχουν να σου πουν, κάτι θα έχουν να τους πουν, κάτι έχεις να τους πεις.

Είσοδος 5 ευρώ

Πληροφορίες:

Μουσείο Σπύρου Βασιλείου
Γουέμπστερ 5Α, Ακρόπολη,
http://www.spyrosvassiliou.org
Αθήνα 117 42