Το Β΄ Θεατρολογικό Συνέδριο του Πανελλήνιου Επιστημονικού Συλλόγου Θεατρολόγων (Π.Ε.ΣΥ.Θ.) με θέμα «Μετανάστες και πρόσφυγες στη σύγχρονη δραματουργία και τη σκηνική πράξη» θα πραγματοποιηθεί από τις 28 έως τις 31 Μαρτίου 2012 στο Ινστιτούτο Γκαίτε.

Στόχος του συνεδρίου είναι να εξετάσει το φαινόμενο της μετανάστευσης/προσφυγιάς στη χώρα μας (ως τόπος προέλευσης και υποδοχής μεταναστών) και παγκόσμια, αλλά και να αναδείξει τη σχέση μεταξύ του –πάντα επίκαιρου και φλέγοντος– θέματος της μετανάστευσης/προσφυγιάς και του ρόλου του θεάτρου, ως μέσου καλλιτεχνικής έκφρασης αλλά και κοινωνικής παρέμβασης.

Το συνέδριο τελεί υπό την αιγίδα του Πρύτανη του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών καθώς επίσης των Τμημάτων Θεατρικών Σπουδών των Πανεπιστημίων Αθήνας, Πάτρας, Θεσσαλονίκης και Πελοποννήσου και της Γενικής Γραμματείας Νέας Γενιάς. Πραγματοποιείται με τη συνεργασία του Ινστιτούτου Γκαίτε, την υποστήριξη του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας και έχει ως συνεργαζόμενους φορείς το Ελληνικό Κέντρο του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου και το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση.

Στο συνέδριο θα συμμετάσχουν θεατρολόγοι-μέλη του Συλλόγου, αλλά και ακαδημαϊκοί των ελληνικών τμημάτων θεατρολογίας και του εξωτερικού, εκπαιδευτικοί και κοινωνιολόγοι. Η προσέγγιση του θέματος θα γίνει τόσο από ερευνητική/ακαδημαϊκή άποψη όσο και από κοινωνική και πρακτική πλευρά, η οποία θα εστιάσει περισσότερο στην υπαρκτή κατάσταση στην Ελλάδα και θα διερευνήσει θέματα όπως ο ρόλος της θεατρικής αγωγής/εκπαίδευσης στην ένταξη των μεταναστών/ προσφύγων, ο ρόλος των διαφόρων κοινωνικών/ καλλιτεχνικών/ κρατικών φορέων κ.ά.

Παράλληλα, το συνέδριο θα πλαισιωθεί από παραστάσεις και προβολές ντοκιμαντέρ τις ημέρες του συνεδρίου καθώς και με βιωματικά εργαστήρια τα οποία θα πραγματοποιηθούν στις 26 και 27 Μαρτίου στο χώρο του Π.Ε.ΣΥ.Θ. (Κουμουνδούρου 25, Αθήνα).

Σημαντικό κομμάτι του συνεδρίου αποτελεί η στρογγυλή τράπεζα που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 31 Μαρτίου ώρα 5 μ.μ. με θέμα «Μετανάστες επί (ελληνικής) σκηνής: Η καλλιτεχνική συνάντηση ως ανοιχτή πολιτισμική εμπειρία» και με τη συμμετοχή καλλιτεχνών που με το έργο τους έχουν συμβάλλει στην ενεργητική αποδοχή της ετερότητας στην ελληνική θεατρική πραγματικότητα. Τη στρογγυλή τράπεζα συντονίζει ο Αναπληρωτής Καθηγητής του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πατρών Δημήτρης Τσατσούλης.

Τέλος, οι εργασίες του συνεδρίου θα ολοκληρωθούν με ένα αφιέρωμα στον Ομότιμο Καθηγητή Θεατρολογίας Δημήτρη Σπάθη, στον οποίο είναι και αφιερωμένο το συνέδριο. Το αφιέρωμα συντονίζει ο Ομότιμος Καθηγητής του Τμήματος Θεάτρου του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Νικηφόρος Παπανδρέου.

Το συνέδριο απευθύνεται σε θεατρολόγους, κοινωνιολόγους, ακαδημαϊκούς και μη, καθώς και στο ευρύτερο κοινό που επιθυμεί να παρακολουθήσει μια σφαιρική και πολυδιάστατη προσέγγιση του ζητήματος της μετανάστευσης / προσφυγιάς μέσα από την τέχνη του θεάτρου.

Είσοδος ελεύθερη.

Θα χορηγηθούν βεβαιώσεις συμμετοχής για όποιον παρακολουθήσει τα 3/4 του Συνεδρίου.

Ώρες Συνεδρίου: 10.00-15.00 και 17.00-20.00

Διαβάστε περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα του συνέδριου.

τηλ. 2105229990 & 6972119090